Європейський тиждень сталої енергетики триває в Україні

27.06.13, 8:25
Photo by ɯoop
Photo by ɯoop

На початку цього тижня у Житомирі було розпочато Європейський тиждень сталої енергетики в Україні – українську частину всеєвропейської ініціативи зі стимулювання енергоефективності. В її межах свої здобутки презентували проекти з енергоефективності, які фінансуються чи втілюються Європейським Союзом, Програмою розвитку ООН, Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО), Фондом партнерства з питань енергоефективності та довкілля у Східній Європі (E5P Fund) та місто Житомир.

Усі ці досягнення були презентовані в живий та інтерактивний спосіб, показуючи громадянам, яку користь для них може принести заощадження енергії. Виступаючи на офіційній церемонії відкриття Європейського тижня сталої енергетики, Вальтер Треттон, керівник секції з питань енергетики, довкілля та транспорту Представництва Європейського Союзу в Україні, зазначив: “Активна участь України в Європейському тижні сталої енергетики є фактом, що дуже надихає. Він засвідчує, що Україна поступово усвідомлює величезний потенціал «прихованого палива», що міститься в енергоефективних та енергоощадних технологіях. Європейський Союз підтримує Україну на цьому шляху. Протягом цього Тижня ми сподіваємося показати громадянам переваги сучасних енергоощадних технологій. Ці переваги розмаїті: вони допоможуть зробити довкілля чистішим та здоровішим; вони також допоможуть заощадити гроші!”.

Про важливість Тижня говорить Маґнус Рістедт, керівний директор Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО). «Для НЕФКО є великою честю підтримати українські міста з усієї країни у їхньому прагненні досягти більшої енергоефективності. Ми горді, що Житомир, де НЕФКО втілює три проекти, було обрано для проведення офіційного відкриття Європейського тижня сталої енергетики. НЕФКО вірить в те, що наші проекти можуть допомогти Україні досягти своїх енергетичних цілей. Ми також віримо в те, що ці проекти можуть бути моделлю, яку наслідуватимуть інші українські міста», - зазначив він.

До речі, представник фонду НЕФКО – кіровоградець Андрій Каташов, - прокоментував для сайту «Тусовка», що досі, не зважаючи на широкий спектр участі муніципалітетів у програмах енергозбереження, лише кілька населених пунктів нашої області (і зовсім не Кіровоград) скористалися можливостями фонду.

Під час візиту до села Студениця, де програма ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» допомогла провести відновлювальні роботи в місцевій лікарні, Вальтер Треттон зазначив: «Відновлена амбулаторія в Студениці символізує успішну співпрацю між місцевою громадою, регіональною владою та міжнародними донорами. Ця енергоефективна амбулаторія не лише допоможе заощадити кошти місцевої громади, але й стане прикладом для інших громад по всій Україні”. Відновлювальні роботи в найбільшому дитячому садку міста, № 21, є ще однією історією успіху. “Модернізація дитячого садка істотно поліпшила умови перебування дітей. Вона також сприяла поліпшенню заощадження енергії, адже від початку реалізації проекту споживання електроенергії значно знизилося», - пояснив Треттон.

“Разом із містом Житомир НЕФКО реалізує проект з підвищення енергоефективності в дитячому садочку №21 та з модернізації вуличного освітлення. Інвестиції скоротять рівень споживання електроенергії та тепла. Якщо говорити мовою цифр, це означатиме, що місто заощаджуватиме щороку близько 721 тис. гривень. Проект є частиною масштабнішої ініціативи, що передбачає великі інвестиції в поліпшення енергоефективності в 19-х державних будівлях міста Житомир. Цей більший проект скоро рекомендуватимуть до фінансування Фонду E5P – Фонду партнерства з питань енергоефективності та довкілля у Східній Європі», - говорить Маґнус Рістедт.

Для отримання докладнішої інформації про події, які відбудуться поруч із вами, відвідайте сайт Європейського тижня сталої енергетики в Україні



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!