Діти змінюють світ на краще!

15.08.13, 10:28
Вихованці молодіжного клубу Імідж
Вихованці молодіжного клубу Імідж

Вважається, що влітку діти повинні відпочивати від проблем і зміцнювати своє здоров’я. Педагогічний колектив МДЦ «Артек» разом із Всеукраїнським благодійним Фондом « Надії і Добра» (кер.В.І.Довженко) вже дванадцятий рік поспіль доводять,що можна поєднати соціальну та творчу активність дітей з їхнім відпочинком, організовуючи міжнародний фестиваль «Змінимо світ на краще».

Цього року у рамках вже XII фестивалю відбувся також перший дитячо – молодіжний саміт ОБСЄ , учасниками якого стали діти з 60х країн світу. Фестиваль та саміт проходили у другій половині липня та першій половині серпня на базі дитячих таборів «Янтарний» та «Кришталевий» МДЦ «Артек». Серед учасників фестивалю та саміту були вихованці народного шоу – театру молодіжного клубу «Імідж» Кіровоградського обласного ЦДЮТ. (кер.Н.Долгополова).

Програма обох заходів була дуже насиченою. Фестиваль відкрився урочистостями, в яких взяли участь діючий голова ОБСЄ міністр іноземних справ України Леонід Кожара, радник Прем єр міністра України , голова всеукраїнського благодійного Фонду «Надії і Добра» Валентина Довженко, Міністр соціальної політики України Наталія Королєвська.

Артек
Артек
Мета та завдання фестивалю – розвиток дружніх стосунків між дітьми різних народів, стимулювання активної позиції підростаючого покоління щодо розбудови світу на основі цінностей культури світу, формування стабільної платформи для міжнародного культурного та гуманітарного співробітництва. Протягом 2х тижнів діти обговорювали екологічні проблеми різних регіонів планети. Загальним фестивальним заходом був конкурс на кращу об ‘ємну композицію , що символізує заклик звернути увагу на екологічні проблеми планети.

Не менш актуальною діти назвали проблему безпеки. На території багатьох країн, де проживають учасники саміту, і сьогодні є зони воєнних конфліктів, під час яких гинуть діти. Всі інтернаціональні загони підготували притчі про добро та зло, в яких мудрість різних народів знайшла втілення у театралізованих та музичних виступах дітей. Останньою важливою проблемою, яку обговорювали діти ,була проблема інформації .В час , коли інтернет простір стає переважною формою спілкування, виникають проблеми як із засобами комунікації у віртуальному просторі , так і зі якістю інформації , яку отримують із інтернет простору діти. Учасники саміту виконували різноманітні завдання організаційного комітету з пошуку та систематизації інформації її обробки. Вони створювали блоги своїх делегацій та розміщали на них свої враження про фестиваль, фотографії , висловлювали думки щодо запропонованих проблем. До послуг дітей було представлена Дитяча Інтернет мережа «Наш дім» , що створена за ініціативою Валентини Довженко у 2012 році.

Окрім того раз на 2 дні відбувалися дні культур. Ранок починався з урочистих підйомів національних прапорів держав – героїв дня. Члени делегацій одягнуті у національне вбрання вишиковувалися перед табором , учасники якого стоячи шанували державну символіку своїх друзів. Після обіду відбувалися ярмарки, під час яких діти 9- 10 країн зі сцени демонстрували зразки культури своєї країни .Кожна країна оформлювала свій намет, в якому відбувалися різноманітні конкурси , переможці яких отримували солодощі та сувеніри. Ввечорі на головному фестивальному майданчику у дворі артеківської школи проходили дискотечні програми присвячені культурам різних країн світу , в яких активно брали участь українські співаки, танцюристи та актори.

Вихованці молодіжного клубу Імідж
Вихованці молодіжного клубу Імідж
  Окремо проходив також фестивальний конкурс «Планета талантів», за умовами якого від кожної країни брав участь тільки 1 учасник (колектив). Виступи відбувалися на фестивальному майданчику. Після чого глядачі у письмовій формі обирали переможця. В цьому році перемогу отримав Зразковий художній колектив спортивно – танцювального клубу «Акцент» м. Полтава.

За окремою програмою відбувалися філармонійські концерти , в яких виступали виконавці на народних інструментах , виконавці малих сценічних форм та виконавці академічного вокалу. Для вихованців шоу – театру молодіжного клубу «Імідж» було дуже відповідально представляти Україну серед юних митців 17 країн світу із номером «Віднесена вітром».

Великою культурною акцією стала програма «Фестиваль крокує «Артеком» , в якій іміджисти брали активну участь разом із представниками 25 країн світу. Під час концертів для дітей, що відпочивали у різних дитячих таборах «Артеку», учасники фестивалю дарували їм кращі зразки різних культур народів світу. Заключними заходами фестивалю були закриття саміту ОБСЄ та День Миру. В них взяли участь Леонід Кожара, представник ОБСЄ Марія Грація Джаммарінаро, в.о. Генерального директора «Артек» Олександр Косих, керівник робочої групи ОБСЄ В’ячеслав Яцюк, представники дипломатичного корпусу в Україні , спонсори та ЗМІ.

На заключному засіданні саміту було прийняте Звернення дітей до ОБСЄ, голів держав , керівників міжнародних громадських організацій будувати світ , в основі якого повинні бути мир, повага, дружба та співробітництво. Звернення було підписано усіма учасниками з 60 країн та зачитано на урочистостях присвячених закриттю фестивалю. Заключне шоу «Від коріння до небес» об’єднало на великій сцені усіх учасників фестивалю. Режисерсько – постановницька група на чолі з автором ідеї та головним режисером дійства Віктором Книшом протягом 2х годин зуміли показати не тільки 2м тисячам глядачів , а й багатомільйонній теле та інтернет-аудиторії ( шоу транслював 1й національний канал) як самобутність, так і інтегрованість культур. Великі ляльки «Іміджу» , які протягом презентації культур різних континентів символічними рухами здійснювали перехід від одної культури до іншої , виступили з’єднуючим символом цих процесів. Бо лялька є в кожній культурі і шанується усіма народами світу.

Шоу представило світу також яскравих особистостей, дітей , творчість яких була об’єднана у картину «Дар божий». Призив фіналу став символічним - «Рушай вперед!» - а це орієнтир для дій, курс на втілення у життя 10 добрих справ , які були названі пріоритетними учасниками саміту.

А море, відпочинок? Цього також вистачило для усіх. Погода не підвела . Вистава у виконанні морських тварин у Ялті , екскурсія у Нікітський ботанічний сад, справили яскраві враження. Важливим є також те , що усі витрати за перебування у МДЦ «Артек» взяв на себе Фонд «Надії і Добра». Тому, стати учасником фестивалю та саміту змогли найкращі іміджисти , які протягом навчального року плідно працювали , чим заслужили собі путівки до яскравого літа.


автор - Наталія Долгополова, завідувач методичним відділом Кіровоградського обласного ЦДЮТ, керівник молодіжного клубу «Імідж».



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!