Різнобарвний світ бібліотеки допоміг показати День словника

02.10.13, 11:00
фото - britannica.com
фото - britannica.com

В останній день вересня, погожий та по-осіннньму золотавий, обласна бібліотека імені Дмитра Чижевського запросила кіровоградців та гостей міста на Свято словника. Саме у такий спосіб цього року колектив бібліотеки відзначав своє професійне свято – Всеукраїнський день бібліотек.

Відчути впорядкований світ словника гостям допоміг флеш-моб, яким розпочалося свякування: усі отримали листочки зі словами і мали зайняти місце відповідно до літери, з якої слово починалося. А далі всіх присутніх «запалювали» брейк-дансери. Трійко хлопців на сходах продемонстрували дива сучасного танцю та подарували безліч приємних емоцій. Відкрила свято і запросила усіх до сучасної креативної бібліотеки директор Олена Гаращенко, зазначивши, що бібліотека на сьогодні є центром життя громади і також працює у ритмі брейк-дансу – активно, позитивно та змістовно. Кожен, хто приходить в бібліотеку має можливість отримати відповіді на усі питання та зануритися в розмаїття інформації, зібраної в книгах, журналах, дисках, базах даних і, врешті, словниках, які стали героями цьогорічного свята.
 
Яскравою стрічкою посеред Дня Словника стала зустріч друзів, з якими ми, бібліотекарі, познайомилися під час яскравих фотопроектів. Після урочистого відкриття Дня бібліотек у холі бібліотеки відбулася церемонія нагородження переможців конкурсу фотографій і відеороликів “Літній відпочинок з улюбленою бібліотекою". Нагадаємо, що цей конкурс тривав з 17 липня про 20 вересня 2013 року. Ми прагнули показати новий імідж сучасної бібліотеки, популяризувати процес читання та спілкування у бібліотеці влітку.

Конкурс проводився для всіх бажаючих, хто захоплюється фотографією, як аматорів, так і професіоналів. Вік учасників ми не обмежували.
Отже, фотографії на конкурс надіслали 43 учасники, а також ми отримали 3 відеоролики. З мозаїки світлин, що надійшли до нас, вимальовується обличчя читацької аудиторії, і нам надзвичайно приємно, що всі наші читачі - кмітливі, розумні, дотепні та допитливі.
Переможцями конкурсу стали Сергій Книш у номінації «Читання влітку», Зоя Сорока – «Натюрморт з книгою», Валентина Бондар – «Гумористичне фото». Заохочувальні призи отримали Любов Бутко, Тетяна Троцюк і Валерія Мельниченко.

Подарунки вручали почесні гості свята, серед яких – голова правління Національної спілки фотохудожників України, член Національної спілки журналістів України, Заслужений працівник культури України Едуард Странадко, голова обласної організації НСФХУ, Заслужений діяч мистецтв Польщі Володимир Мощинський.

Захоплення та здивування викликала незвичайна виставка на візках – «Словник – це всесвіт в алфавіті», що працювала в холі першого поверху. Працівники відділу зберігання та реставрації бібліотечних фондів представили близько 200 словників з 11 галузей знань (енциклопедичні, філологічні та біографічні). Одночасно тут відбувалося визначення рейтингу найбільш популярних словників – «Словник, що завжди під рукою». Обирали найкращих серед словника іншомовних слів, універсального словника-енциклопедії, орфографічного словника української мови, великого тлумачного словника і англо-українського/україно-англійського словника. Найпопулярнішим виявився перекладний словник, на три голоси перевищивши універсальний словник-енциклопедію. Врешті, чимало заходів було присвячено саме словникам. У кожному з відділів відбувалися ігри, вікторини: у відділі обслуговування користувачів пройшла літературна гра «Мандруємо словниками від А до Я», у відділі абонемента – виставка-гра «Буває, що слово відомо давно…», в інформаційно-бібліографічному відділі – вікторина «Слова, слова, слова…», в Інтернет-центрі  - гра «В гостях у казки».


Відділом рідкісних і цінних видань на виставці одного дня були представлені книжкові раритети – «Довідкові видання ХІХ ст.». Презентацію проводив доцент кафедри всесвітньої історії КДПУ, кандидат історичних наук Сергій Шевченко. Темою презентації  став рідний край у словниках,  тому байдужими не залишилися ні молодші школярі, ні поважні науковці. До уваги були представлені: словник фізичного і морального виховання 1827 року, підготований князем Порфенієм Енгаличевим.  Він є своєрідною педагогічною енциклопедією та визначною пам’яткою загально-педагогічної літератури І пол. ХІХ ст., а також словник С.М.Южакова та енциклопедичний словник Ф.Ф.Павленкова, енциклопедія Брокгауза і Ефрона, реальна енциклопедія практичної медицини тощо.

Також в цей день відбулися мистецькі відкриття – у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук презентована виставка Ірини Ковтун «Шоколадна фантазія». А у відділі мистецтв вперше проведено мистецьку провокацію: присутнім запропонували самим презентувати виставку «Абстрактна країна», представивши її від імені автора. Справжньою провокацією стала присутність серед глядачів самого автора, Павла Пузиря, який доповнив враження учасників і розкрив ідеї своїх робіт.

Родзинкою Дня словника стало дискусійне спілкування «Незамінні помічники перекладача» за участі перекладачів англійської, німецької та китайської мов у відділі документів іноземними мовами. Який спосіб вивчення іноземної лексики ефективніший? Які несподіванки чекають на перекладача-професіонала? Чи легко перекласти жарт? Чи реально опанувати китайську в Україні? – про усе це та багато іншого змогли дізнатися учасники зустрічі завдяки живому спілкуванню з фахівцями.

Весело там, де багато музики та гарних людей, тому танці порадували гостей не тільки на початку, але й наприкінці свята. «Зразковий аматорський колектив. Студія мистецтв «Аеліта» під керівництвом Олександри Ткаченко виконав постанову «Ілюстрований словник хореографії». Автором ідеї виступила балетмейстер Ольга Середенко, тому рівень виступу приємно вразив всіх присутніх, чудові підтримки, складні хореографічні елементи piruet, glissade, port de bras та інші викликали захоплення та перехоплювали подих. Що й казати: кожен, хто завітав цього дня на свято, отримав безліч позитивних емоцій, а інформаційний фейерверк дав змогу переконатися: словники - це більш захоплююче, ніж можна уявити!!




  • День бібліотек у Кіровограді
  • День бібліотек у Кіровограді
  • День бібліотек у Кіровограді
  • День бібліотек у Кіровограді
  • День бібліотек у Кіровограді
  • День бібліотек у Кіровограді

Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!