Експозиція репродукцій творів Сальвадора Далі

26.10.13, 12:00

Цього тижня у будинку культури «Авіатор» Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету було розгорнуто експозицію репродукцій творів Сальвадора Далі. Відкриття експозиції відбулося в рамках роботи малої галереї Кіровоградського обласного художнього музею.

Сподіваємось, що виставка, яка має просвітницький характер, буде мати успіх у відвідувачів, адже твори одного з відомих  та неординарних художників минулого століття і в столітті ХХІ здатні хвилювати уми та серця людей. Ці полотна викликають щире захоплення або відразу, але не залишають байдужими жодного, навіть далекого від мистецтва глядача.


Сальвадор Далі (1904-1989) іспанський художник,  один з найвидатніших  сюрреалістів ХХ століття. Сальвадор Далі народився 11 травня 1904 року  в родині дона Сальвадора Далі-і-Кусі  і доньї Феліпи Доменеч у м Фігерас (Іспанія).  Його дитинство Далі пройшло в Каталонії, на північному сході Іспанії. Талант Сальвадора до живопису проявився у досить юному віці.  У чотири роки він, з дивною для такої маленької дитини старанністю, намагався малювати. Першу свою картину Сальвадор Далі намалював, коли йому було 6 років.

В 20-х роках Далі навчався в Мадридській художній академії. В цей період він  захоплювався роботами футуристів, але все-таки був сповнений рішучості створити власний стиль у живописі. У цей час у нього з'явилися нові друзі й знайомі. Серед них були такі видатні та талановиті люди, як поет Федеріко Гарсіа Лорка і режисер Луїс Бюнюель. Екстравагантний вигляд художника дивував і шокував пересічних мадридців. Це приводило самого юнака в невимовний захват.

У 1929 році Далі закохався в жінку — Олену Дьякову або Галу.  Саме ця жінка на все життя стала музою, натхненням генія Далі.  В цей період з’являються перші сюрреалістичні полотна художника. У 1930 році картини Сальвадора Далі почали приносити йомупопулярність. Незмінними темами його творінь були руйнування, тлінність, смерть та світ сексуальних переживань людини (вплив книг Зиґмунда Фройда). Після окупації Франції німцями в 1940 році Далі їде у США (Каліфорнію), де відкриває нову майстерню. Співпрацює з Уолтом Діснеєм та Альфредом Хічкоком. У 1973 році у Фігуерасі був відкритий «Музей Далі».  Цей незрівнянний сюрреалістичний витвір і нині захоплює відвідувачів.  Музей є ретроспективою життя великого художника. Серце Сальвадора Далі зупинилося 23 січня 1989 року. Його тіло забальзамували, на його прохання, і протягом тижня він лежав у музеї в Фігуерасі. Тисячі людей приїхали, щоб попрощатися з великим генієм. Сальвадора Далі поховали в центрі музею його імені під плитою, що немає жодних позначок.




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!