Експозиція до Міжнародного дня Чорного моря

04.11.13, 8:28

31 жовтня 2013 року у відділі Кіровоградського обласного художнього музею - картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» розгорнуто експозицію до Міжнародного дня Чорного моря.

З 1996 року  щорічно 31 жовтня відзначають Міжнародний день Чорного моря, яке знаходиться між Європою та Західною Азією, омиває береги Росії, України, Абхазії, Румунії, Болгарії, Туреччини  та Грузії.

31 жовтня 1996 року у Стамбулі представники чорноморських країн підписали стратегічний план дій, спрямованих на реабілітацію та захист Чорного моря. Також було вирішено ввести дане свято.

До Міжнародного дня Чорного моря в експозиції галереї представлені роботи художників – земляків, які відтворили в своїх роботах морські краєвиди. Це роботи Федорова В.О. (1920-1986) «Біля пристані. Гурзуф» (1983), Покаржевського П.Д. (1889-1969) «Кримський берег» (1957) та  «Ялта» (1957), Фойницького О.Ф. (1886-1973) «Море» (1962), Шаповалова С.Г. (1943 р.н.) «Скелястий берег» (2006) із фондового зібрання музею.

Робота Володимира Федорова «Біля пристані. Гурзуф» (1983) належить до  безцінного спадку художника, який  він залишив рідному місту.

Володимир  Олександрович Федоров народився 7 лютого 1920 року у нашому місті  в робітничій сім‘ї. З раннього дитинства він почав малювати і ліпити, займатися музикою. Навчався в Одеському державному художньому училищі. Одразу після закінчення училища в 1940 році потрапив до лав Червоної Армії. В. Федоров – учасник Великої Вітчизняної війни, брав участь  в обороні Москви, в боях на території Прибалтики, Німеччини.

В обласному художньому музеї на сьогоднішній день сформована велика колекція творів Володимира Олександровича, яка нараховує близько 900 експонатів. Більша частина зібрання була сформована завдяки вдові художника Ніні Георгіївні Федоровій, яка після смерті свого чоловіка передала до фондів музею велику кількість його живописних та графічних творів.

В експозиції представлені роботи ще одного художника земляка Петра Дмитровича  Покаржевського «Кримський берег» (1957) та  «Ялта» (1957).

Петро Дмитрович Покаржевський народився 29 січня 1889 році в Єлисаветграді в родині робітника. Відвідував вечірні курси рисування, якими керував Ф.С. Козачинський.

Випускник Київського художнього училища та  Академії мистецтв. Небагато можна знайти на карті колишнього СРСР місць, де Покаржевський би не був із творчою поїздкою.  Заслужений діяч мистецтв РСФСР.

Представлено в експозиції і роботу яскравого представника української живописної школи Сергія Гавриловича Шаповалова «Скелястий берег» (2006).

Шаповалов Сергій Гаврилович народився 15 травня 1943 року в  с. Інгуло - Кам’янка Новгородківського району Кіровоградської області.  В 1968 році вступив до Київського державного художнього інституту на живописний факультет, займався в майстернях В. Шаталіна та В. Гуріна. Після закінчення навчання був направлений на роботу в Кіровоградські художньо-виробничі майстерні на посаду живописця. У 2008 році – йому присвоєно почесне звання «Заслужений художник України».

  Красу і своєрідну чарівність моря передав в своїй роботі ще один художник – земляк - Фойницький Олександр Федорович, який народився  23 серпня у 1886 році  в селі Корлюгівка Кіровоградської області.

Молдавська земля пам’ятає  Олександра Федоровича як активного учасника створення республіканського художнього училища, як керівника журі всіх художніх виставок та як члена Спілки художників Молдавії.

Багато інших художників оспівували у своїх творах Чорне море, для яких воно стало джерелом натхнення. Серед них  художник-мариніст Іван Костянтинович Айвазовський (1817—1900). Шторми і тиха гладь, пляжі, скелі, затишні бухти на берегах Чорного моря стали натурою для тисяч робіт живописця. У Феодосії діє картинна галерея І.К Айвазовського.

 Сприятливість клімату і численність сонячних днів зробила Чорне море справжнім раєм для кінематографістів колишнього СРСР. Безліч фільмів, які увійшли в історію радянського кінематографа, знята на Одеській кіностудії, Ялтинської кіностудії, а також іншими кінокомпаніями. Серед тисяч фільмів, в яких використовувалася натура Чорного моря, такі кінохіти як «Червоні вітрила», «Людина-амфібія», «Діамантова рука», «Іван Васильович змінює професію», «Асса» і багато інших.

  Тож тема Чорного моря  багатогранна, зачаровує глядачів своєю загадковістю та величністю.  

« …О  Чорне  море,  запорозьке  море,
Гіперборейський  войовничий  рух!
Твого  походу  вже  ніхто  не  зборе,
Як  не  здолає  український  дух».

 (Славутич Яр (Жученко Григорій) «Чорне море»)

Текст - Тетяна Костенко - науковий співробітник відділу Кіровоградського обласного художнього музею – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!