Контрацепція: надумані міфи та реальні факти

13.12.13, 9:00

Інформацію «про це» не тільки молодь, а більш дорослі люди частенько дізнаються від друзів чи з якихось випадкових матеріалів у популярних виданнях або Інтернеті. А коли бракує знань, зрозуміло, що  пробіли заповнюються неперевіреною інформацією. Тоді й народжуються різноманітні домисли, ідеї, твердження та міфи. Не уникла цього і надзвичайно делікатна тема інтимних стосунків та контрацепції. І це цілком зрозуміло, адже саме такі питання рідко можна, не соромлячись, із кимось напряму обговорити. От і залишається придумувати, домислювати, «виривати» з контексту фрази й робити свої, часом зовсім неправильні висновки.

Читайте також:
Безкоштовна телефонна лінія з питань контрацепції


Такі помилкові, часто навіть абсурдні твердження та запитання «про це», передаються з уст в уста, озвучуються на Інтернет-форумах, описуються в листах до редакцій газет і можуть у рідкісних випадках навіть задаватися фахівцям у жіночих консультаціях. А розібратися в цих питаннях насправді є першочерговим завданням для тих, хто хоче уникнути абортів, захворювань, що передаються статевим шляхом, і народити здорову дитину у відповідний час.

Протизаплідні таблетки – не забуваємо приймати!


Як стверджують фахівці, найбільше так званих «міфів» зібрала довкола себе тема оральної контрацепції. Їх є чимало «за», як, скажімо, що оральні контрацептиви – найнадійніший засіб для запобігання небажаної вагітності, так і «проти», на зразок твердження про те, що від таких засобів повнішають чи не можуть в подальшому завагітнити.  Щодо ефективності, то й справді шанс завагітніти, приймаючи оральні контрацептиви, становить лише 0,3%. Однак в реальності 8% жінок вагітніють «на таблетках». І в абсолютній більшості випадків це стається через те, що вони забувають прийняти чергову пігулку. За статистикою, кожна дванадцята леді забуває прийняти близько чотирьох таблеток із місячного курсу.

На розмови про те, що, приймаючи оральні контрацептиви, можна лише запобігти небажаній вагітності, треба відповісти, що з їхньою допомогою ще й лікують чимало жіночих хвороб, наприклад ендометріоз, полікістоз. Більше того, – комбіновані протизаплідні засоби сприятливо впливають на репродуктивну систему. За результатами досліджень, частота безпліддя у жінок, які використовували гормональні контрацептиви, у сотні разів менша, ніж у тих, хто не вживав такі препарати.

Якщо ж говорити про повнішання, то сучасні протизаплідні таблетки містіть аналоги жіночих гормонів, кількість і співвідношення яких максимально наближені до природного гормонального фону. І якщо контрацептиви підібрані лікарем індивідуально, а не придбані за порадою подруги чи сусідки, то такі препарати навпаки допомагають стабілізувати вагу, покращити стан шкіри, позбавляють від передменструального синдрому тощо.

Презервативи: уберігають, захищають чи… рвуться?

Думки «знавців» такого поширеного засобу контрацепції, як презерватив, досить різні. То йому «приписують» пальму першості лише у захисті від хвороб, що передаються статевим шляхом, а не в контексті запобігання небажаної вагітності, то взагалі стверджують, що кондоми ненадійні, бо постійно рвуться. Однак в реальності гінекологи твердо ставлять презервативи на одне з перших місць у контрацептивній надійності. За правильного застосування цей показник становить 98%. А рвуться, за різними даними, лише від одного до восьми відсотків, і найчастіше – за неправильного застосування. Варто знати, що латекс – традиційний матеріал для виготовлення презерватива – дуже міцний: вироби з нього можуть розтягатися до 800%. А купуючи презервативи, треба ознайомитися з надписами на упакуванні: якісні вироби мають відповідати міжнародному стандарту ISO 4074, за яким вони на виробництві проходять обов’язкову перевірку на цілісність.

Перерваний статевий акт – засіб від вагітності, а от чи кращий

«Всесильність» перерваного статевого акту в плані контрацепції – один із найпоширеніших міфів. Ефективність даного методу запобігання вагітності невисока, а для деяких чоловіків взагалі неприйнятна. Справді, за перерваного статевого акту еякуляція відбувається «назовні», однак настання вагітності можливе навіть у тому випадку, коли сперма потрапить на зовнішні статеві органи жінки. Разом із тим, як би не контролював себе чоловік, але деякі процеси в його організмі відбуваються несвідомо, і частина сперматозоїдів виділяється разом із змазкою ще до сім’явиверження. Таким чином, перерваний статевий акт – досить ненадійний метод контрацепції.

Можливість завагітніти: після першого разу, після 45-ти років, після аборту…

Теми «чи можна завагітніти» після, під час і так далі в контексті віку або того чи іншого стану жінки, іноді звучать смішно, але, з огляду на реальних людей, їхнього життя та майбутнього, до таких питань треба ставитися надзвичайно серйозно. Отже, серед «юних і недосвідчених» побутує надзвичайно помилкова думка про те, що після першого статевого контакту ніхто не завагітніє. Однак якщо у дівчини вже були «місячні», нехай навіть перші в житті, – стверджують медики, – значить вагітність можлива. Не дивлячись на те, що «перший раз» багатьом дівчатам видається чимось особливим, з фізіологічної точки зору нічого «такого» в ньому немає. І шанси завагітніти такі ж, як і за усіх інших статевих контактів. 

Дуже популярним є й міф про те, що не можна завагітніти під час «критичних» днів. В принципі, це правда, але не зовсім. Шанси «залетіти», займаючись сексом під час «місячних», дійсно досить невисокі, але вони є, особливо у жінок із тривалими рясними менструаціями. Іноді виділення можуть тривати аж до початку овуляції – періоду, коли можливість зачаття максимальна. До того ж сперматозоїди виживають у слизовому середовищі до 72 годин, тобто, зачаття може відбутися і після завершення «критичних» днів без безпосередніх статевих контактів.

Ще один міф стосується такої непростого моменту у житті жінки, як аборт: мовляв, в перший місяць після цього завагітніти нереально. Справді, організму потрібен деякий час на відновлення, бо медичний аборт – це операція, що супроводжується гормональними та психологічними  змінами. Але при цьому овуляція, вихід готової до запліднення яйцеклітини, може настати вже на 14-тий день після неї, ще до менструації. Таким чином, одразу після аборту жінка знову вагітніє. Надзвичайно помиляються і ті, хто думає, що жінки, старші 45-ти вже не можуть завагітніти. Вік після 45 – так званий пізній репродуктивний період. Тому якщо ще присутні менструальні цикли, обов’язково існує і ймовірність завагітніти.

Якщо жінка годує грудьми, вона не завагітніє

Окремо зупинитися на цьому міфі спонукає той факт, що через таку надзвичайно поширену думку 10% жінок в перший рік після пологів звертається в медичні заклади задля переривання вагітності. Природою справді передбачено природне запобігання від вагітності для мам, які годують, – так званий період лактаційної аменореї. Але діє він доти, поки не з’явились менструації, за умови годування дитини лише грудним молоком, без догодовувань, за суворого дотримання режиму годування не рідше 7-8 разів на добу. Якщо хоча б одна з цих вимог не дотримується, існує велика ймовірність завагітніти.

Чи можна таблетки «від зальоту» пити щоразу після сексу

Препарати екстреної, «пожежної», посткоїтальної контрацепції справді застосовуються після незахищеного статевого акту для попередження небажаної вагітності. Однак рекомендуються вони лише у випадках на зразок зґвалтування незахищеного статевого акту, порушення цілісності презервативу, порушення режиму використання інших методів контрацепції тощо. Треба мати на увазі, що одна таблетка посткоїтального контрацептиву містить у 6 разів більше гормонів, ніж звичайний гормональний препарат. І якщо таке «одноразове» введення гормонів є допустимим, то часте може призвести до порушень гормонального фону та менструального циклу
Внутрішньоматкові засоби контрацепції – молодим жінкам… протипоказані?

Про застосування таких контрацептивів для молодих дівчат говорилося багато. Усі ці спіралі, петлі, зонти вводяться у матку і запобігають вагітності впродовж тривалого терміну, навіть до 10-12 років. Звичайно, для зовсім юних осіб, які планують вийти заміж, народити дітей, вони не дуже підходять, виходячи навіть з позицій логіки. Однак щодо впливу на здоров’я, то лікарі заявляють: ці засоби є абсолютно безпечними для жінок будь-якого віку, втім не попереджають зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом.

Ще один міф, пов’язаний зі спіралями, стверджує, що якщо цей засіб використовувати довго, то його буле важко видалити, а саме тривале застосування призводить до безпліддя. Але цей факт не відповідає дійсності. Фахівці переконують, що спіралі – дуже ефективні контрацептиви тривалої дії, легко видаляються і на фертильність ніяк не впливають.

Якщо жінка вирішила більше не народжувати, чи робити стерилізацію?

В реальності,  є жінки, які пошкодували про зроблену таку операцію, адже  відновити прохідність труб важко практично неможливо. Тому, у разі стерилізації, необхідно приймати дуже виважене рішення і не один раз все обдумати.

Замість P.S.: Підбиваючи підсумки, зазначимо, що підібрані лікарем гормональні методи контрацепції не завдадуть школи здоров’ю, адже лише фахівець може визначити прийнятність того чи іншого препарату, за необхідності відмінити призначення чи підібрати новий засіб. Презервативи можуть захистити від вагітності та інфекції, що передаються статевим шляхом, однак тільки за умови правильного використання, і вони набагато надійніші перерваного статевого акту.  А загалом, дбаючи про власне здоров’я, здоров’я коханої людини, своїх майбутніх дітей, потрібно не соромитися і консультуватися з фахівцями, читати відповідну літературу, цікавитися, думати, приймати свідомі рішення, і тоді можна мати гарантію здорового і щасливого спільного майбутнього.  

Читайте також:
Безкоштовна телефонна лінія з питань контрацепції



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!