Виставка «Мальовничий край»

20.02.14, 11:00
автор - Юрій Семенович Іващенко
автор - Юрій Семенович Іващенко

Від учора у Кіровоградському обласному художньому музеї відкрилася експозиція «Мальовничий край», присвячена 85-ій річниці від дня народження нашого  земляка, художника і педагога, колишнього директора дитячої художньої  школи Іващенка Юрія Семеновича (1929-1990). В музейній експозиції представлені роботи Іващенка Юрія Семеновича із фондів Кіровоградського обласного художнього музею - «Онуфріївський парк» та  «Колгоспне стадо». Ці картини презентують нашу мальовничу Кіровоградщину, вони дихають свіжістю, безпосередністю, в них поєднані щедрість душі та гармонія кольорів,  багатство рідної природи та почуття прекрасного. В пам’ять про Велику Вітчизняну війну, про воєнне дитинство та з нагоди 55-річчя Великої Перемоги, у 1980 році, художник створив символічну роботу «Покоління воїнів», яка теж представлена в нашій експозиції.

Юрій Семенович народився 19 лютого 1929 р. у Кіровограді, в багатодітній робочій сім’ї, де було 12 малих дітей. У юному віці, коли в Україні знищувався  цвіт інтелігенції, руйнувався  генофонд нації, у страшному 1938 році був репресований його батько. Вся  скрута життя лягла на слабкі мамині плечі, треба було утримувати та годувати  велику сім’ю. Щоб допомогти родині вижити у важкі роки Великої Вітчизняної війни, в 14 років Юра йде працювати столяром на завод «Червона  Зірка». Вдень хлопець працював, вночі займався улюбленою справою – малюванням. Прагнення отримати художню освіту було для Юрка понад усе. Після закінчення середньої школи, він вступає до Одеського художнього училища ім. М.Грекова та здобуває початкову професійну освіту.

Викладачі художнього училища - Ю.Єгоров (Санкт-Петербурзька живописна школа), В.Путейко та В.Соколов допомогли молодому художнику  оволодіти професійними основами живопису. Всі роки навчання він відповідально ставився  до навчального процесу, отримував  відмінні оцінки. Завдання  з живопису і композиції, які йому давали,  переростали у творчі пошуки.

автор - Юрій Семенович Іващенко
автор - Юрій Семенович Іващенко

Закінчивши художнє училище у  1959 році, Юрій Семенович  повертається до рідного Кіровограда і працює у художньому фонді, як живописець-оформлювач. Потім викладає у Кіровоградській художній школі. Через деякий час йому запропонували посаду директора  дитячої художньої школи, але  він довго не погоджувався. А коли дав згоду і став до керма, то тут і пригодилися ті навики і уміння, які отримав, працюючи на заводі. Адже доводилось облаштовувати класи, майструвати і столи, і стільці, і дошки, складати  програми з навчання. Більше  25 років доля дарувала Юрію Семеновичу можливість віддаватись цілком улюбленій справі. На посаді директора художник був практично до останніх днів свого життя.

Закінчуючи роботу керівника вдень, художник пише у вільний час живописні твори. В його картинах живе любов до рідної землі, до краю,  де він народився і жив, до людей яких оспівував у своїх роботах, в них цілковито поєднувалась  гармонія людини і природи.

Працюючи у Кіровоградській художній школі, Юрій Семенович виховав не одне покоління талановитих художників, серед яких чимало лауреатів обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів, знаних митців, членів Національної спілки художників України, зокрема, В. Плітін, В. Давидов, Ю. Ступіца. Але й сам не відставав від своїх учнів: брав участь в обласних та республіканських художніх виставках, у виставці художників-педагогів України у місті Києві.

автор - зберігач фондів І категорії Кіровоградського обласного художнього музею О.В.Шаповал



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!