Експозиція художніх творів Олександра Логвинюка

07.03.14, 14:31

Минулого тижня  у Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито експозицію творів  члена Національної спілки   художників   України  Логвинюка   Олександра   Семеновича присвячену пам’яті митця.

Народився  Олександр Семенович Логвинюк   19 листопада 1936 року у місті Миколаєві. У 1965 році закінчив  Сімферопольське художнє училище ім. М. Самокиша,  у 1971 році - Ленінградський інститут живопису, скульптури та архітектури  ім. І.Рєпіна. В інституті Олександр Семенович навчався  в майстерні професора Овсія Мойсеєнка – учня нашого відомого художника-земляка Олександра Осмьоркіна. Дипломною роботою Олександра Логвинюка стала картина «В.І. Ленін у студентів ВХУТЕМАСу». Вона одержала оцінку «відмінно», а  її автор  - направлення на роботу у Кіровоград. І вже через багато років, читаємо в газеті «Культура і життя" за 16 вересня 1984 рік звіт про республіканську художню виставку: «Полотна «У ніч  на 8  листопада 1917 року» М. Кривенка, «Ранок Рад. В.І. Ленін". В. Власова, «В. І. Ленін у студентів ВХУТЕМАСу» О. Логвинюка вносять нові штрихи в українську образотворчу Ленініану».

 

 Під впливом  своїх учителів, які відстоювали реалістичні засади в мистецтві, Логвинюк набув реалістичної  майстерності  і вже ніколи не поривав зв’язків із мистецьким  життям. Художня мова його творів набирає сили й експресії. Пензлеві митця належать картини історичного змісту, пов’язані з трагічними подіями Великої Вітчизняної війни. «Хліб партизанам», «Спогади про батька», «Переможець», «Герої Красногірки» - це його внесок у літопис Другої світової війни.


Олександр Семенович виїздив у села області, на підприємства, з великою любов’ю створював портрети людей, писав Героїв Соціалістичної Праці і простих колгоспників – «Хлібороби Кіровоградщини», «Наш дільничний», «Вчитель» та інші.  Жанрові картини, що їх виконав художник у цей час - це життєво правдиві образи, в яких він скромними живописними засобами й лаконічною композицією відображає окремі моменти з життя трудового селянства, типовість явищ і побуту.

О. С. Логвинюк – член Національної спілки  художників України, учасник багатьох обласних, республіканських та зарубіжних виставок. Часто працював у творчих групах Республіканського будинку творчості «Седнів». Він любив місто, в якому жив і творив. Останні його роботи - це  краєвиди Кіровограда. Олександр Семенович пішов з життя 2 березня 2004 року. У майстерні художника залишилися декілька незавершених пейзажів, які митець готував до 250-річчя м. Кіровограда. Саме незакінчені твори художника представляють великий інтерес для професійних митців, тому що дають можливість наблизитися до секрету майстерності художника, до розуміння того, як написані його твори.

«Ми приходимо у цей світ, щоб щось зробити, і реалізуємо себе      у роботі», -  це творче кредо художника О.С. Логвинюка, якому він залишався вірним протягом усього свого життя. Після смерті митця в 2004 році його дружина Алла Євгеніївна Логвинюк передала в дарунок  музею 46 робіт  художника.

Автор - В. Ноженко – головний  зберігач фондів Кіровоградського обласного художнього музею 



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!