ЄС посилює підтримку розвитку сталої енергетики в українських містах

31.03.14, 12:00
Вальтер Треттон та Габріель Блан
Вальтер Треттон та Габріель Блан

Угода мерів є дуже важливою ініціативою для України, адже країна є найактивнішим споживачем енергії в Європі. На цьому наголосив Вальтер Треттон, Керівник третього відділу програм допомоги «Енергетика, транспорт і довкілля» Представництва ЄС в Україні, під час інформаційної сесії, присвяченої питанням належного використання енергетики.

Зважаючи на те, що Україна залежна від іноземних енергоресурсів, очевидно, що споживання енергії країною у найближчі роки не зменшуватиметься. «Навіть зараз, коли Україна отримує один із енергоресурсів – газ – на 30% дешевше, кожен школяр вам скаже: якщо в тебе є 30%-ова знижка, але ти споживаєш утричі більше, у результаті ти все одно платитимеш більше і збільшуватимеш свою залежність», – підкреслив Треттон. Окрім того, велика кількість енергії в Україні витрачається даремно. Це відбувається, зокрема, через застарілі системи централізованого теплопостачання, додав Треттон.

Водночас впровадження українськими містами їхніх енергоефективних планів у рамках Угоди мерів сприяло би розв’язанню багатьох проблем, з якими зіштовхнулася Україна у сфері енергетики. Однак, попри те, що в Україні нараховується 43 міста-підписанта Угоди, лише невелика частина з них здатна виконати свої зобов’язання у рамках ініціативи.

Саме через це Габріель Блан, Керівник програм відділу економічного розвитку та енергетики Європейської Комісії, оголосив про створення програми «Збалансовані демонстраційні проекти міст» (Sustainable Urban Demonstration Projects; SUDeP). За його словами, мета Програми – допомогти муніципалітетам країн-учасниць Східного партнерства у виконанні їхніх планів дій зі сталої енергетики у рамках Угоди мерів. Зокрема, ініціатива покликана фінансово підтримувати конкретні проекти місцевої влади, спрямовані на заощадження енергії, розвиток енергоефективності та відновлюваних джерел енергії, а також зменшення викидів СО2 в атмосферу. Бюджет Програми – 12,5 млн. євро, додав Блан.

Святослав Павлюк, ключовий експерт офісу «Угоди мерів – Схід», сподівається, що новостворена програма допоможе українським містам. «Україна посідає перше місце серед усіх інших держав-учасниць ініціативи «Угоди мерів – Схід» за інтересом до подібних проектів», – підкреслив він.

Контекст: 23 січня у Києві відбулася інформаційна сесія «Конкурс заявок на проекти з підтримки міст Східного партнерства у реалізації ними планів дій із розвитку сталої енергетики у рамках Угоди мерів». У заході взяли участь 75 представників українських та 5 представників білоруських муніципалітетів, а також представники Європейської Комісії та українських міністерств. Метою сесії було надати зацікавленим сторонам усю необхідну інформацію, що може їм знадобитися під час подання заявки на допомогу ЄС (SUDeP) у впровадженні їхніх енергетичних проектів у рамках Угоди мерів. Угода мерів – це флагманський європейський рух, що об’єднує місцеву та регіональну владу у виконанні взятих на себе зобов’язань зі скорочення викидів СО2 у атмосферу до 2020 року. Цього міста-підписанти Угоди поступово досягають за допомогою збільшення енергоефективних ініціатив та використання відновлюваних джерел енергії на своїх територіях.

Джерело інформації



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!