На марафоні у Прес-клубі говорили про порушення, курйози та інші несподіванки під час виборів

26.05.14, 9:00

У день виборів у Кіровоградському прес-клубі відбулися три інформаційні сесії у рамках марафону «Вибори Президента України - 2014». Заключна відбудеться сьогодні, 26-го травня об 11.00, пише сайт "весь Кіровоград".

Учасники прес-клубу (автор фото - Олена Карпенко)
Учасники прес-клубу (автор фото - Олена Карпенко)

Участь у марафоні у прес-клубі взяли керівники штабів та довірені особи усіх лідерів президентських перегонів - представники кандидатів Порошенка, Тимошенка, Тігіпка, Ляшка і Тягнибока, а також ключові організації, які вели моніторинг перебігу виборів та представники окружної виборчої комісії у місті Кіровоград.

Так, зокрема, Зоя Пасько, представник Громадянської мережі «ОПОРА» на самому початку захода повідомила: "Всі спостерігачі опори повідомили, що дільниці відкрилися майже вчасно, лише деякі із запізненням. Можу повідомити, що у суботу було зафіксовано, зокрема, порушення щодо агітації, так у Світловодську та в Олександрії були залишені плакати з політичною рекламою. Також я розмовляла з членами комісій, які зустрічають людей з 8.00 на дільницях, мають досвід роботи на попередніх виборах, і кажуть, що потік людей двічі, а то і втричі більший, ніж зазвичай зранку".

Підтвердив інформацію про спокійний перебіг виборів і Святослав Ханенко, керівник Кіровоградського обласного виборчого штабу, народний депутат України від ВО «Свобода» : "Ситуація йде по графіку. Напередодні я об’їхав усі окружні комісії, обстановка там нормальна робоча і доброзичлива, ніякого пресу немає. Очевидно, це посприяє нормальному ходу виборів. Правоохоронці працюють в штатному режимі, самооборона долучається"

Валерій Колесник, довірена особа кандидата у президенти Олега Ляшка додав, що характерною рисою цих виборів, зокрема, початку голосування, дійсно стала позитивна динаміка - населення Кіровоградщини було активним, як ніколи раніше. "Як повідомили мені наші представники на місцях, майже всі дільниці відкрилися вчасно. Є повідомлення, що в одному з районів області, голова та секретар затягнули відкриття дільниці на півгодини. Також у ЖЕКу №10, що у Кіровограді, приміщення має температуру 45 градусів, не провітрюється, люди працюють в жахливих умовах", - сказав пан Колесник. Він переконаний, що керівника цієї установи просто сьогодні, у робочий день треба звільнити з роботи.


Ігор Козуб (автор фото - Олена Карпенко)
Ігор Козуб (автор фото - Олена Карпенко)
Ігор Козуб, заступник керівника обласного штабу «Батьківщини» розповів, що вони не очікують фальшувань процесу голосування. Але зауважив, що не варто відкидати можливості диверсійю До цього треба серйозно поставитися і бути пильним, порадив пан Козуб. Під час інформаційної сесії також була озвучена інформація, що на одній із дільниць Кіровограда, що розташована в школі №32, висіло повідомлення про те, що заборонена відео зйомка з посиланням на певну статтю Конституції. А на дільниці, що по вул. Габдурахманова (дільниця на території лікарні), не було інформаційних плакатів про кандидатів.

Любов Лук’янцева, офіційний спостерігач Комітету виборців Кіровограда під час наступної інформаційної сесії повідомила, що станом на 11.00 у Кіровограді проголосувало понад 30% виборців, що свідчить про піднесення громадянської позиції. Також пані Любов розповіла. що на ДВК №53 якийсь емоційний виборець порвав бюлетень і відзначила стабільно погану у Кіровограді ситуацію із можливостями для голосування виборцям із особливими потребами.

Любов Лук'янцева та Вікторія Талашкевич (автор фото - Олена Карпенко)
Любов Лук'янцева та Вікторія Талашкевич (автор фото - Олена Карпенко)
"По області і по місті одиниці дільниць, де є облаштовані кабінки для осіб на візочках. Багато дільниць розташовані на 2-3-му поверхах, майже ніде немає пандусів", - розповіла спостерігач Комітету виборців Кіровограда. Що ж до якості списків виборців, то вона цього року досить висока, хоча й трапляються неточності. Втім, нагадала пані Любов, виборці мають знати, що згідно із законодавством, у день голосування нові прізвища не вносяться, суди не працюють, тож і не приймають позовні заяви. Вносять лише технічні описки.

Віталій Юрах, керівник юридичного відділу обласного штабу кандидата у президента Сергія Тігіпка розповів, що на виборах спостерігається толерантне та спокійне ставлення, немає кричущих випадків. Він також висловив зауваження до опонентів щодо використання політичної реклами у "день тиші", а також щодо того. що не всі сільські ради на Кіровоградщині змогли забезпечити необхідні умови для голосування.


Костянтин Яринич та Віталій Юрах (автор фото - Олена Карпенко)
Костянтин Яринич та Віталій Юрах (автор фото - Олена Карпенко)
Костянтин Яринич, керівник обласного виборчого штабу Порошенка повідомив, що на Кіровоградщині цьогоріч якість виборчого процесу була висока, як і явка. "Згідно з нашими прогнозами, ми очікуємо 60% явку по Кіровоградській області, а по Україні – 80 %", - сказав пан Костянтин. Що ж стосується негативів, то за його словами, один із неприємних інцидентів стався у Новоархангельському районі, де група нетверезих молодиків представлялися представниками штабу Порошенка і намагалися «навести порядки» на дільницях. "Я думаю, що це провокація, яка не вплинула на хід подій, але залишила неприємний осад", - підкреслив керівник штабу.

Учасники прес-клубу (автор фото - Олена Карпенко)
Учасники прес-клубу (автор фото - Олена Карпенко)
Наприкінці другої інформаційної сесії Зоя Пасько, представник ОПОРИ повідомила, що на кількох дільницях не якісно опломбовані скриньки, зокрема, мова йде про Новгородківський район. Під час третьої інформаційної сесії в Кіровоградському прес-клубі Любов Лук’янцева розповіла, що на сайті ЦВК була зафіксована висока явка по Кіровоградській області - біля 44,21% станом на 15.00. По Кіровограду навіть було три дільниці, на яких явка виборців більше 60%.

- По рівню явки лідером на Кіровоградщині є ОВК №
102 – там станом на 15.00 було вже 46,42%, тоді як у Кіровограді на ОВК №100 – лише 45,4%, - розповіла пані Лук’янцева. Вона прогнозувала виникнення можливих ускладнень вже після 21.00, у процесі підрахунку голосів, що могло бути пов’язано із новим виборчим законодавством та з тим, що на дільницях працюють нові люди, які вперше беруть участь у виборах і не мають потрібних знань та досвіду. На підтвердження цього Зоя Пасько, представник організації "ОПОРА" повідомила, що в Кіровограді на одній з дільниць вже протягом дня було зіпсовано 26 протоколів.

Перед початком засідання прес-клубу Учасники прес-клубу (автор фото - Олена Карпенко)
Перед початком засідання прес-клубу Учасники прес-клубу (автор фото - Олена Карпенко)
Нагадаємо, що вже майже десять років Кіровоградський прес-клуб організовує під час виборів роботу Незалежного громадського прес-центру «КІРОВОГРАДСЬКИЙ ВИБІР». Вибори Президента, депутатів рад різних рівнів та міських голів таким чином знаходяться під пильним наглядом журналістів і громадськості.

P.S. Дякуємо за фото Олені Карпенко!
текст - Ася Цуркан,Вікторія Талашкевич



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!