Еекспозиція творів Леоніда Бондаря

04.07.14, 9:30

3 липня 2014 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрилась експозиція творів заслуженого працівника культури України, члена Національної спілки художників України Леоніда Івановича Бондаря (1938-2013), присвячена річниці світлої пам’яті митця.

Рік тому, 3 липня 2013 року пішов з життя художник, педагог, громадський діяч Леонід Бондар, людина, яку знали та поважали на Кіровоградщині.

Народився Леонід Іванович 14 січня 1938 року в місті Павлограді Дніпропетровської області в сім’ї військовослужбовця. У 1955 році, після закінчення середньої школи у м. Бресті, вступив до Кримського художнього училища імені М.С. Самокиша, яке закінчив у 1960 році. Цього ж року отримав направлення на роботу до Кіровоградської дитячої художньої школи на посаду викладача. Саме в цій школі і пропрацював понад 50 років: з 1977 по 1989 рік – на посаді завуча, а з 1989 року – директора школи.

Л.І. Бондар – член Національної спілки художників України, учасник багатьох обласних, республіканських та зарубіжних художніх виставок. Часто працював у творчих групах Республіканського будинку творчості «Седнів».

Окрема сторінка його біографії – Кіровоградська дитяча художня школа імені Олександра Осмьоркіна. Леоніду Івановичу належала велика заслуга в пропагуванні дитячого образотворчого мистецтва в нашій країні та поза її межами. Його вихованці – постійні учасники та призери багаточисельних міжнародних конкурсів. Леонідом Івановичем була розроблена ціла система виставкової діяльності школи, міжміських зв’язків із громадськими організаціями.

У 2004 році за вагомий внесок у розвиток і популяризацію образотворчого мистецтва міста Кіровограда, виховання творчо обдарованої молоді митець був удостоєний звання «Заслужений працівник культури України», нагороджений Подякою Президента України, грамотою міжнародного благодійного фонду «Україна», не раз нагороджувався подяками та грамотами міськвиконкому і облдержадміністрації. У 2008 році Леонід Іванович став лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «Національна традиція».

В обласному художньому музеї неодноразово відкривалися персональні виставки Леоніда Івановича до ювілейних дат його життєвого та творчого шляху, він був учасником багатьох тематичних виставок та експозицій, різноманітних мистецьких акцій, які відбувалися у музеї.

Полотна Л.І. Бондаря відрізняє особливе відчуття кольору. Його твори характеризуються гострою емоційністю сприйняття навколишньої дійсності, незвичністю композиції, складним співвідношенням кольору та світла.

Головним завданням в мистецтві художник вважав передачу настрою на полотні, свого враження від навколишнього світу. Для цього він обирав відповідну техніку виконання, постійно експериментував.

Не дивлячись на свій поважний вік Леонід Бондар залишався одним з найбільш продуктивних митців Кіровоградщини. Будучи вчителем для багатьох членів Національної спілки художників України та молодих митців Л. Бондар своєю активною творчою діяльністю завжди подавав їм гідний приклад.

У серпні 2013 року в стінах обласного художнього музею була відкрита виставка творів Леоніда Івановича, присвячена його пам’яті. Більша частина представлених на ній творів, родина художника передала в дар до зібрання музею. Пам'ять про Л. Бондаря буде жити в його творах, які будуть представлені в залах обласного художнього музею. Не згасне вона і в серцях його учнів, колег, шанувальників його творчості.

Анатолій Кімнатний – завідуючий відділу Кіровоградського обласного художнього музею – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!