​Плануємо сім’ю – плануємо власну долю

25.07.14, 13:00

Коли хтось вживає слова «планування сім’ї», то мова, зрозуміло, не про визначення дати весілля. Насамперед йдеться саме про дітей: коли їх мати та скільки, і як зробити, щоб такі важливі, визначальні моменти в житті, як поповнення в сім’ї, наставали тоді, коли цього хочуть чоловік та жінка.

Іншою стороною цього питання є контрацепція – які методи застосовувати із усього різноманіття, що пропонує сучасна медицина. Однак у будь-якому випадку: що б не вибрали чоловік чи жінка для запобігання небажаної вагітності, це з усіх точок зору – і етичних, і моральних, і суто в контексті особистого здоров’я – на тисячу відсотків краще, аніж аборт! Як уникнути такої неприємної ситуації, як берегти репродуктивне здоров’я, як зробити інтимне життя здоровим та комфортним? Ці питання постійно потребують відповіді, до них повертаються знову і знову, незалежно від віку чи соціального статусу. Бо в них відображається життя – індивідуальні, особливі моменти кожного, через які неможливо переступити, які нереально оминути і краще, все ж таки, вирішити вчасно.

Репродуктивне здоров’я можливість мати дітей чи?..


Останнім часом тема репродуктивного здоров’я постійно перебуває «на слуху»: обговорюється на телеекранах чи у радіопрограмах, з’являється на сторінках преси. Але чим більше вникаєш у її суть, тим більше усвідомлюєш, що репродуктивне здоров’я – це не просто відсутність хвороб чи порушень функцій людського організму, що відповідають за відтворення. Це цілий комплекс факторів, які фахівці назвали фізичним, розумовим, соціальним благополуччям людини, що визначає як можливість задовільного та безпечного сексуального життя, так і здатність народжувати дітей та приймати рішення, коли і наскільки часто це робити. А от основними проблемами, які можуть негативно впливати на репродуктивне здоров’я людини, є аборти, інфекції, що передаються статевим шляхом, хронічні недуги, шкідливі звички. Якщо хронічні недуги - це, скажімо, окрема проблема, яку непросто вирішити лише завдяки дотриманню тих чи інших рекомендацій, то інфекцій, які передаються статевим шляхом, в принципі, можна уникнути. І тут справа як в захищеному сексі, так і просто в особистій позиції жінки та чоловіка щодо таких питань. Це ж стосується і шкідливих звичок. Куріння, алкоголь, наркотики – всі ці фальшиві принади «красивого» життя в реальності можуть обернутися важко виліковною залежністю, наносячи величезну втрату як стану здоров’я людини загалом, так і репродуктивній функції, зокрема. Саме тому стає очевидним, що рішення про бережне ставлення до власного здоров’я треба приймати не тоді, коли «він» та «вона» відчувають готовність мати спільних дітей, а ще задовго до того, як вони вирішать стати батьками. Навіть тоді, коли ще немає думок про створення сім’ї. Тому дуже важливо, щоби в нашому сучасному суспільстві турбота про своє здоров’я, у тому числі, й репродуктивне, стала нормою і культурою поведінки кожної людини, а в ідеалі – й суспільства в цілому.

Аборт: життя – «за бортом»

З 1955 року штучне переривання вагітності на території України легалізували. Таким чином, будь-яка жінка має право на аборт, якщо термін вагітності не перевищує 12 тижнів. Наразі в нашій державі рівень штучного переривання вагітності є високим (12,36 на 1000 жінок репродуктивного віку), причому, аборти і пов’язані з ними ускладнення досі іноді призводять до смерті жінок.

Контрацепція: проти чого боремося?

На сьогодні понад 100 мільйонів жінок у світі приймають протизаплідні пігулки. Про що свідчить цей факт? Про те, що люди піклуються про своє здоров’я, думають наперед, живуть завтрашнім днем, свідомо ставлячись до усього, що з ними відбувається і в особистому, і в статевому житті. Тим більше, що, за статистикою, ефективність комбінованих оральних контрацептивів становить до 99,7%.

Внутрішньоматковими засобами контрацепції в світі користуються понад 60 мільйонів жінок. Обирають їх, звичайно, також за ефективність: показник кількості небажаних вагітностей на 100 жінок, які застосовують «спіраль», – 0,3-1,5. Саме завдяки цьому вагомому фактору вони й посідають друге місце за популярністю серед засобів запобігання від небажаної вагітності. А от презервативи, за постійного і правильного застосування, знижують ризик передачі ВІЛ-інфекції на 80-95%.

Відтак, кожна людина щодо інтимної сфери свого життя має робити власні висновки, виходячи із особистих переконань та стилю життя. Тому, підходячи впритул до питань контрацепції, все вирішується суто індивідуально: хтось практикує регулярне використання гормональних протизаплідних засобів, хтось є прихильником внутрішньоматкової контрацепції, комусь до вподоби використання бар’єрних контрацептивів – презервативів, діафрагми, губки, а хтось покладається на сперміцидні аерозолі, креми тощо. Але у будь-якому випадку всі ці засоби покликані сприяти дуже важливим речам: запобігти небажаній вагітності, захистити здоров’я, дбаючи не тільки про день сьогоднішній, але і про майбутнє.

Репродуктивне здоров’я: вирішуємо проблему спільно!

Проблема збереження репродуктивного здоров’я населення в Україні як важливої складової загального здоров’я на сучасний момент вийшла за рамки суто медичної проблематики і стала загальнодержавною, що потребує вирішення на національному рівні. Одним із шляхів цього процесу є втілення міжгалузевої Державної програми «Репродуктивне здоров’я нації» на період до 2015 року». Ця програма має на меті створення умов для безпечного материнства, вдосконалення системи планування сім’ї, формування основ репродуктивного здоров’я у дітей та молоді і найголовніше - збереження його у населення.

Разом із тим, до 2016 року в державі втілюватиметься в життя і програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Здоров’я жінок України», що впроваджується Інститутом досліджень і тренінгів імені Джона Сноу в партнерстві з Фондом «Здоров’я жінки та планування сім’ї». Мета програми «Здоров’я жінок України» – сприяти збереженню репродуктивного здоров’я жінок і пар України шляхом покращання використання сучасних та ефективних методів контрацепції як альтернативи не планованій вагітності та абортам. В рамках цього завдання, використовуючи різноманітні засоби комунікації, здійснюється інформування населення щодо безпечності, ефективності та правильного використання методів контрацепції відповідно до періодів життя. Зокрема, за телефоном 0-800-50-27-57 діє Всеукраїнська інформаційна лінія з питань планування сім’ї та репродуктивного здоров’я. За цим номером кожен, хто хоче дізнатися більше з таких важливих для здоров’я та особистого життя тем, може телефонувати з понеділка до п’ятниці з 9.00 до 18.00 годин, у будь-який зручний час, навіть під час обідньої перерви. Дзвінки на інформаційну лінію є безкоштовними зі стаціонарних телефонів в межах України. Тому, якщо у вас є питання, хочеться поговорити на «контрацептивні» теми, – телефонуйте, – стверджують представники проекту «Здоров’я жінок України». Вас обов’язково вислухають, проконсультують, розрадять щодо усіх найінтимніших питань.

Особисті плани у планах держави

Специфіка сучасної демографічної ситуації в Україні дає підстави характеризувати її як затяжну демографічну кризу. Нашу державу на тлі розвинутих європейських країн вирізняють нижчий від середньоєвропейського рівень народжуваності та високий рівень смертності. Разом із тим, в останні десять років в Україні відбувалось підвищення народжуваності. На думку фахівців, насамперед, це зумовлене запровадженням вагомої одноразової допомоги при народженні дитини, яка була введена у 2005 році, підвищена й диференційована за черговістю народження дитини у 2008-му та особливо відчутно зросла вже останніми роками. «Реакція» певної частини населення на підвищення розміру одноразової допомоги відобразилася у зрушеннях в традиційному «календарі народжень» і реалізації їх частини, запланованих на пізніший термін.

Щодо інших змін у цьому процесі, то останнім часом у нас спостерігається «старіння» материнства, тобто, зростання народжуваності у жінок, старших 25-30 років. На думку фахівців, таке явище, з одного боку, може негативно вплинути на рівень народжуваності в зв’язку зі скороченням періоду активного дітонародження, проте, з іншого, воно цілком відповідає загальноєвропейським тенденціям і покликане сприяти формуванню в Україні моделі більш усвідомленого та відповідального материнства і батьківства.

Звертаючись до слів «усвідомленого» та «відповідального» в контексті понять материнства і батьківства, знову повертаємось до актуальності питання планування сім’ї. Адже тільки в такому випадку – коли люди обирають цивілізовані, сучасні методи контрацепції і до народження дитини готуються заздалегідь, вважаючи це чи не найголовнішою подією в житті, тоді й можна сподіватися на народження здорових дітей у здорових та щасливих батьків.

автор - Ірина КОНЧЕНКОВА, керівник проекту «Плануй майбутнє сьогодні», який реалізується в Києві в рамкахПрограми «Здоров'я жінок України»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!