Археологи викопують із землі історію, яку закопали політики

18.08.14, 10:00

Цією цитатою Г.Лауба хочеться почати матеріал про експозицію до відзначення Дня археолога, яку було розгорнуто минулого тижня у відділі Кіровоградського обласного художнього музею - картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна».

Археологи відкривають нам повний різноманітності яскравий світ наших далеких і близьких предків, світ, який лежить в основі нашої сучасності. А Кіровоградщина як центральна частина України, є і центральним районом Скіфії. Майже єдиним типом пам'яток тут були курганні поховання. Також Кіровоградщина - батьківщина митців, які на своїх полотнах зображали багатий степовий край з притаманними йому археологічними пам’ятками. В експозиції картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» де представлений в постійній експозиції триптих «Степова Еллада» народного художника СРСР, лауреата Державної премії СРСР, міжнародної премії ім. М. Шолохова, дійсного члена Російської Академії мистецтв Петра Павловича Оссовського, до Дня археолога найбільшу зацікавленість викликає права частина триптиху «Скіфський курган» (2007).

Художник на своїй роботі зобразив скіфський курган, який є одним із давніх поховальних пам'яток, обов'язковим елементом яких є куполоподібний земельний насип. Курганні поховання були дуже поширені в минулому. В Україні спорудження курганів продовжувалось майже 5 тисяч років (з середини IV тисячоліття до н.е. до XIII ст. н.е.), протягом пізнього енеоліту бронзового віку, раннього залізного віку та середньовіччя. Подібний тип поховань властивий багатьом культурам та народам. В цілому в Україні відомо понад 50 тис. курганів.

Ще однією характерною архітектурною пам’яткою степового краю є кам’яні баби - монументальні кам'яні скульптури, які з'явилися на території сучасної України більше 6 тис. років тому. Кам'яні статуї або баби поширені в степовій смузі Європи. Переважно всі зображення скіфів передають бородатих чоловіків. На стелоподібних корпусах скіфських статуй зазвичай зображені три-чотири предмети: ріг, сагайдак, кинджал-меч. Ріг поміщений в правій руці на рівні грудей, сагайдак - на лівій стороні, кинджал або меч - в лівій руці на рівні поясу. Саме темі кам’яних статуй присвячена робота «Вартові кам’яної могили» (2008) художника – земляка, члена Національної спілки художників України Степана Іларіоновича Письменного (1923-2010).

Н. М. Бокій
Н. М. Бокій
Експозиція доповнена документально – архівними матеріалами про життєвий та творчий шлях Нінель Михайлівни Бокій (1937-2008) - відомого археолога, кандидата історичних наук, доцента історичного факультету КДПУ імені Володимира Кириловича Винниченка, яка внесла вагомий науковий доробок у розвиток археології як науки на Кіровоградщині.

У 1966 році приїхавши до нашого міста працювала в Кіровоградському краєзнавчому музеї завідувачем відділу археології, а потім - відділу історії дорадянського періоду. Сама формувала археологічну експозицію, самостійно шукаючи нові матеріали. Завдяки Н. М. Бокій почалися системні розкопки археологічних пам'яток у Кіровоградській області. В серпні 1978 року, коли в Кіровоградському державному педагогічному інституті було відновлено історичний факультет, Н. М. Бокій запросили читати навчальні курси - «Археологія» та «Історія стародавнього світу».

У науковому доробку Н. М. Бокій - понад 70 публікацій. Її статті публікувались у регіональних, загальнодержавних та зарубіжних наукових виданнях. Досліджувалося широке коло питань, пов'язаних із заселенням, історією та культурою Кіровоградщини. Особливу увагу приділяла вивченню історії Скіфії та проблемі скіфської археології. Багато пам'яток було розвідано й обстежено разом із визначним краєзнавцем В'ячеславом Євгеновичем Шкодою. Багато уваги приділяла популяризації знань з історії та краєзнавства серед населення Кіровоградщини. Читала лекції на підприємствах та в організаціях, публікувала матеріали з історії краю у пресі, виступала на радіо й телебаченні. У 2003 році Нінель Михайлівна була нагороджена Почесною грамотою Кабінету Міністрів України. У 1999 році вона стала лауреатом Кіровоградської обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястрєбова. У червні 2011 року у Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка відкрито Археологічний музей імені Нінель Бокій.

автор -
Тетяна Костенко, науковий співробітник відділу Кіровоградського обласного художнього музею картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!