Виставка - до Дня Державного Прапора

23.08.14, 14:30

У стінах Кіровоградського обласного художнього музею була відкрита експозиція присвячена Дню Державного Прапора України. Мета експозиції привернення уваги суспільства саме до дня – 23 серпня. Саме цей день було визначено Указом президента в 2004 році як День Державного Прапора України!

В наші дні українська нація переживає небачене для цього покоління почуття патріотизму. Національні прапори вивішуються на будівлях установ і організацій державної і приватної форми власності. Українці встановлюють національну символіку на власному автотранспорті та приватних обійстях, фарбують в кольори національного прапору мости та будівлі, дизайнери в ці кольори прикрашають офіси, модельєри додають синьо-жовті відтінки у розробку моделей вишуканого одягу. Як то кажуть синьо-жовтий зараз в тренді.

Українське суспільство прокинулось і саме синьо-жовтий державний прапор України відіграє в цьому надзвичайну роль. Наш національний прапор - як зв'язок поколінь. В ньому – уся наша історія поразок та надзвичайної звитяги: перемога війська Богдана Хмельницького під Жовтими водами (1648 рік) та перемога Гетьмана Івана Виговського під Конотопом (1659 рік), Полтавська поразка Івана Мазепи (1709 рік) та перемоги і поразки військ Симона Петлюри під час подій Національної революції 1917-1921 років. Під цим прапором гинули українці виборюючи свою свободу під Крутами ( 1918 р ), під час повстання в Лук’янівській в’язниці (1923 р.) та в знаменитому Гурбинському бої (1944 р.).

Український прапор піднімав на боротьбу українців під час Кенгірського повстання (1954 р.), з мріями про українську державність разом з цим прапором починали свою боротьбу знамениті «шестидесятники». І от в 1992 році збулась мрія поколінь, синьо-жовтий став Державним Прапором. Зараз знову сини й дочки України піднялися на боротьбу за власну свободу та за Незалежність держави, і з ними в їх рядах знайшов своє місце синьо-жовтий державний прапор України, який урочисто піднімають над звільненими містами сходу нашої країни.

В експозиції розгорнутій в обласному художньому музеї, представлений варіант сучасного українського прапора, цікавий ілюстративний та фотоматеріал матеріал, що присвячений державній символіці України. Вперше демонструються фотографії, де зображені недавні буремні події революції Гідності, які відбувалися саме в Кіровограді. Знову, як і сотні літ тому борців за свободу об`єднав синьо-жовтий український Прапор. Особливе місце в експозиції займає картина М. Бондаренка (1914 - 1999) «Ще не вмерла Україна» 1993 року. Картина ілюструє тернистий та героїчний шлях, який пройшла Україна від становлення державності до здобуття Незалежності, від гетьмана Б.Хмельницького до президента Л.Кравчука.


автор -
Микола Правда - науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!