​«Петриківське молоко» - перший в Україні соціально-економічний тваринний комплекс

18.09.14, 16:29
автор фото - Олена Карпенко
автор фото - Олена Карпенко

Молочно-товарний комплекс «Петриківське молоко» у селищі Нова Прага Олександрійського району, що на Кіровоградщині – це перший в Україні комплекс ефективного виробництва з інноваційними проектними рішеннями. Будівництво якого було реалізовано товариством з обмеженою відповідальністю «УкрАгроКом». Реалізація даного проекту обійшлась компанії в понад 250 млн. грн.

Кіровоградським журналістам випала нагода відвідати МТК «Петриківське молоко». Екскурсію комплексом для медійників провів генеральний директор групи компаній «УкрАгроКом» Анатолій Кузьменко разом з Володимиром Чемерисом, заступником генерального директора з тваринництва ТОВ «УкрАгроКом».

Як розповів журналістам Анатолій Кузьменко молочнотоварне виробництво є одним із стратегічних напрямків розвитку виробництва групи компаній «УкрАгроКом». МТК «Петриківське молоко» розрахований на утримання 5 000 голів великої рогатої худоби, з них 2 400 корів. Потужність виробництва становить 70 тонн молока за добу. На сьогодні загальне поголів’я ВРХ становить 2 084 тварини, з них 1291 корова.

«Приділяючи особливу увагу чистопородності нетелів для покращення генетичного потенціалу і подальшого збільшення поголів’я молочного стада, наша компанія першою в Україні підписала угоди з Францією і Канадою на поставку нетелів, - продовжує заступник генерального директора з тваринництва Володимир Чемерис. – Першу партію нетелей із Франції завезено у листопаді 2012 року, першу партію із Канади (повітряним шляхом) - у травні 2013 року. Зараз економічно вигідніше поповнювати поголів’я своїми коровами і саме над цим ми і працюємо».

Якщо говорити мовою цифр то за 8 місяців поточного року надоєно молока - 7 575 тонн, отримано телят – 715. Прогнозований надій на 1 корову за рік - 8 900 кг. «Якість нашого молока відповідає найвищим світовим стандартам і використовується для виготовлення дитячого харчування – розповів Анатолій Кузьменко.- На сьогоднішній день «Петриківське молоко» співпрацює з Баштанським молокозаводом, який виробляє дитячу молочну продукцію, та з підприємством «Лакталіс», лідером по виробництву сирів».

На МТК «Петриківське молоко» встановлено найбільшу доїльну установку типу «карусель» і як розповідає Володимир Чемерис. – Одночасно у доїльній установці може знаходитися 60 корів (на сьогодні це найбільша в Україні доїльна установка!). Технологічно потужність доїння складає 360 корів за годину. І коли комплекс вийде на проектну потужність, доїльна установка буде працювати практично цілодобово – зупинятиметься лише на 3 години для технічного обслуговування.

Після того як у корови закінчується молоко, система автоматично відключає апарат. І зібране молоко по молокопроводу направляється у танк-охолоджувач, а звідти його вже забирають молокопереробні підприємства. За останні роки керівники і провідні спеціалісти «УкрАгроКому» неодноразово їздили закордон, вивчати і переймати досвід у молочному виробництві далекого і ближнього зарубіжжя. «Уведення в експлуатацію МТК «Петриківське молоко» – це забезпечення високоякісним молоком, що відповідає вимогам для виготовлення дитячого харчування, це нові робочі місця, це розвиток виробництва, а завдяки йому – підвищення рівня життя сільських трудівників,» - розповів Анатолій Кузьменко.

На сьогоднішній день комплекс є постачальником молока для вітчизняних підприємств-переробників, які експортують свою продукцію до країн Євросоюзу. Але, як зазначив Анатолій Кузьменко, «УкрАгроКом» вивчає питання реалізації молока в автоматах, яке б хотіли налагодити.




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!