Виставка картин Анатолія Горбенка «З любов’ю до Батьківщини!»

25.09.14, 13:00

Днями у Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття персональної виставки живописних творів «З любов’ю до Батьківщини!» художника – земляка, народного художника України, голови Одеської обласної організації Національної спілки художників України Анатолія Олександровича Горбенка, присвяченої 70-річчю від дня народження митця та відзначення 260-річного ювілею міста Кіровограда.

Анатолій Горбенко
Анатолій Горбенко
І знову нас вітає прекрасна земля Одещини! Останнього вернісажу, який відбувся в грудні 2009 року, Анатолій Горбенко пообіцяв повернутися до рідного міста з новими полотнами, з новими ідеями, пошуками та здобутками. Митець завітав до нас не тільки з чудовою виставкою, але й з новим званням – у червні 2011 року він отримав почесне звання народного художника України! В ці вересневі дні Кіровоград відзначає 260-річчя з дня заснування і знаменитий художник зробив такий своєрідний гарний «подарунок» всім шанувальникам образотворчого мистецтва.

Анатолій Горбенко народився 8 лютого 1944 року в м. Кіровограді. Закінчив Одеське державне художнє училище ім. М.Б.Грекова та Південноукраїнський державний педагогічний університет ім. К.Д. Ушинського (художньо-графічне відділення). Своїми вчителями вважає академіка живопису Михайла Божія та Валерія Гегомяна. З молодих років починає активно брати участь у численних республіканських та інших виставках; вже у 33 роки стає членом Спілки художників СРСР, заслуживши схвальні відгуки про свою творчість та рекомендації від кращих українських майстрів, таких як К.М.Ломикін, Г.М.Павлюк та ін.

З персональними виставками митець відвідує різні міста України, Болгарію (Варну, Софію), Угорщину (Будапешт, Сегед), Італію (Флоренцію, Геную), США (Нью-Йорк, Балтимор). Бере участь у багатьох виставках: у Росії (двічі виставлявся в Російській академії мистецтв), Японії, Великобританії, Румунії, Іспанії, Австрії. Його твори придбані Міністерством культури України, зберігаються в багатьох музеях України, у приватних колекціях та за кордоном. У 2001 році за цикл творів живопису, від Одеської Спілки художників в номінації «Твої імена, Одесо!», став лауреатом обласної премії «Художник року». 2002 рік для Горбенка став особливим – йому присвоєно Почесне звання «Заслужений художник України». За ці роки він був нагороджений багатьма Почесними грамотами, відзнаками, дипломами за особисті заслуги у розвитку вітчизняного образотворчого мистецтва й активну громадську діяльність. В 2014 році став лауреатом премії Т.Н.Яблонської та Почесним громадянином м. Іллічівська.

Також А.Горбенко займав і керівні посади: головний художник м. Іллічівська, головний художник художнього фонду Одеської спілки, голова правління художнього фонду України. З 2007 року обіймає посаду голови Одеської обласної організації Національної спілки художників України. Анатолій Олександрович ще й викладач - він професор, завідувач кафедрою образотворчого мистецтва архітектурно-художнього інституту Одеської державної академії будівництва і архітектури.

Цей рік є ювілейним для майстра живопису. Ще в місяці лютому Анатолію Олександровичу виповнилося 70 років! Вже чотири персональні виставки були відкриті в Одесі – в Іллічівському музеї образотворчого мистецтва ім. О.Білого (було представлено 85 творів), Одеському художньому музеї (115 творів), на кафедрі образотворчого мистецтва архітектурно-художнього інституту Одеської державної академії будівництва і архітектури (115 творів), Одеському музеї західного і східного мистецтва (115 творів), виставка в Будинку художника НСХУ (м. Київ) – (180 творів), і які завжди, мали схвальні відгуки та захоплення у відвідувачів вернісажів.

У творчому доробку Анатолія Горбенка багато різнопланових сюжетних композицій, портретів, пейзажів. Полотна художника кожного разу відкривають щось індивідуальне в людях і природі, палітра його яскрава і життєрадісна, переважає тепла, сонячна гама кольорів. У них вирує яскравість, радість, а ще - багато світла. Завжди наодинці з природою він невпинно пізнає її душу, розкриваючи для нас її таїни. Його твори – це постійний мистецький пошук, вони заспокоюють, сповнюють оптимізмом і дарують надію…

На персональній виставці в обласному художньому музеї представлено лірично-емоційні пейзажі, в яких талановитому, щирому художнику мовою живопису вдається передати найтонші стани природи в різні пори року – «Сонечко пригріло» (2013), «Березова осінь» (2009), «Седнівська хурделиця» (2013), «Над Дністровським лиманом» (2012); тонкі по колориту, чуттєві натюрморти – «Ранні фіалочки» (2011), «Пробудження» (2012); одеські мотиви, виконані в м’якій пастельній манері - «Святкова зустріч. Барка «Товариш» (2011), «Початок свята» (2011), «Береги Одещини» (2012). Довгі споглядання таких картин дають дуже позитивний ефект - виникає очищення душі, загострення почуття прекрасного.

Привертає увагу робота заслуженого діяча мистецтв УРСР Святослава Божія (1938-1999) «Художник А.Горбенко» (1979). Давня й міцна дружба поєднує ці дві родини протягом багатьох років. Експозицію доповнюють різноманітні друковані матеріали – афіші, альбоми, буклети, запрошення, каталоги, які розкривають такий багатогранний світ невтомного, відкритого і по-справжньому закоханого у свою справу талановитого майстра.

Пронизані внутрішнім світлом і любов’ю, тонкі й поетичні полотна Анатолія Горбенка привертають увагу своєю непідробною щирістю та широтою почуттів, викликаючи при цьому неприховану зацікавленість і захоплення публіки. Під час відкриття виставки Анатолій Горбенко передав до фондового зібрання ровоградського обласного художнього музею 10 живописних робіт.

автор - Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею




  • Анатолій Горбенко
  • Анатолій Горбенко

Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!