Збереження репродуктивного здоров'я жінок Кіровоградщини: досягнення і виклики

26.09.14, 9:00

У четвер, 25 вересня, в Кіровоградському прес-клубі відбувся круглий стіл «Збереження репродуктивного здоров'я жінок Кіровоградщини: досягнення і виклики», організований Кіровоградським прес-клубом з нагоди Всеукраїнського тижня планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я.

Обговорити нагальні питання роботи в Кіровоградській області зібрались представники органів державної влади, медичних закладів, а також громадських організацій, що обіймаються питаннями збереження репродуктивного здоров’я і планування сім’ї.

Вікриваючи засідання круглого столу керівник проекту “Здоров’я жінок Кіровоградщини” Ольга Гріднєва наголосила, що наразі наша область демонструє непогані достягення: зменшується материнська та малюкова смертність, знижується кількість абортів, зростає обізнаність населення щодо методів контрацепції, поступово люди стають відповідальніше ставитися до планування сім’ї. Неабияку роль в цьому відіграє просвітницька робота з населенням, яку здійснюють на Кіровоградщині громадські організації в рамках співпраці з всеукраїнською програмою “Здоров’я жінок України” та ефективна співпраця громадськості із медичними закладами та органами влади.

Олег Рибальченко, начальник департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА також зазначив, що співпраця із просвітницькими організацями є дуже плідною і тих результатів, які наразі має Кіровоградщина, лікарі самотужки досягти б не змогли. На жаль, скорочене виконання державної програми ˝Репродуктивне здоров’я нації на період до 2015 року˝, та обласної програми ˝Репродуктивне здоров’я населення Кіровоградщини˝ (2008-2015 роки), проте питання репродуктивного здоров’я продовжують бути ключовими. “Ми будемо звертатися до МОЗу з пропозиціями про прийняття нової п’ятирічної державної програми та ініціюватимо прийняття нової обласної програми”, - підкреслив Олег Миколайович.

Куди ж звертатись молоді за допомогою? На це питання докладно відповіла Валентина Чирва,головний лікар Обласного центру планування сім’ї та репродукції людини. В області сфоромований потужний лікарський корпус фахівців, які пройшли тренінгове навчання з питань роботи у сфері репродуктивного здоров'я і планування сім'ї. Лікарі Центру самі мають статус тренерів, постійно працюють над освітою колег з інших районів області. Запроваджений і успішно працює новий формат роботи – Клініка, дружня до молоді. Клініка працює на базі Обласного центру планування сім’ї та репродукції людини і надає консультації молоді на засадах безвідмовності, доброзичливості, конфіденційності, анонімності, неупередженості підходу до відвідувача та добровільності. Це значить, що молода людина, яка має якісь проблеми із репродуктивним здоров'ям або потребує консультації, підтримки чи поради може звернутися до такої клініки і отримати допомогу, навіть не називаючи свого справжнього імені. Останнє – дуже важливо, оскільки, на жаль, великий відсоток проблем із здоров'ям – як раз через несвоєчасний візит до лікаря, бо молодь побоюється того, що про її інтимні проблеми дізнаються батьки.

Аналогічні клініки будуть з’являтись і у інших містах Кіровоградщини. Олег Рибальченко зазначив, що тепер, маючи позитивний досвід організації такого закладу, Департамент шукатиме шляхи і ресурси, щоб клініки, дружні до молоді, працювали не лише в обласному центрі.

Ще про один важливий аспект жіночого здоров’я розповідала Тетяна Бабкова, завідуюча кабінетом патології шейки матки Кіровоградського обласного онкодиспансера. На жаль, сумна статистика свідчить про те, що кількість випадків захворювання на рак шийки матки збільшується: у 2000 році цей діагноз було поставлено 20 жінкам, а за 9 місяців цього року рак діагностовано вже у 150! До того ж шоста частина паціенток мають рак 3-4 стадій, тобто запущену хворобу.

Боротися з цим можна, адже своєчасно виявлена хвороба виліковна. Крім того, сучасна медицина має потужний інструмент профілактики – вакцінацію. Щеплення від вірусу папіломи, який і призводить до розвитку раку є, вакцина доступна і багато країн успішно проводять щеплення. Проте, на жаль, мешканки Кіровоградщини вакцинуватися не поспішають: кількість жінок, які зробили щеплення, зростає дуже повільно.

І наостанок докладніше про провітницький компонент розповіла Світлана Приймак, тренерка програми «Здоров’я жінок України» у Кіровоградській області. Пані Світлана, описала роботу Кіровоградської обласної інформаційної служби з актуальних проблем жіноцтва (ОЖІС) – партнерської організації, яка, як і Кіровоградський прес-клуб, обі'мається питаннями інформування населення. Завдяки спільній роботі з бібліотеками області, у районах створені інформаційні центри. У бібліотеках є просвітницькі матеріали, проводяться різноманітні заходи, залучається молодь.

Довідково: Програма «Здоров’я жінок України» – це п’ятирічна Програма (2011- 2016 рр.) Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Програма впроваджується Інститутом досліджень і тренінгів імені Джона Сноу.

Мета програми «Здоров’я жінок України» – сприяти збереженню репродуктивного здоров’я жінок та пар України шляхом покращення використання сучасних та ефективних методів контрацепції як альтернативи непланованій вагітності та абортам.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!