Персональна виставка творів Юрія Ботнара «Між минулим та майбутнім»

27.09.14, 12:00

В рамках осіннього виставкового сезону 2014 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття персональної виставки Юрія Ботнара «Між минулим та майбутнім». З творчістю Юрія Семеновича Ботнара кіровоградці вже мали змогу познайомитися на персональній виставці митця «Пленерний живопис. Натюрморт», що діяла в музеї навесні 2009 року. Тоді художник виступав у звичному для себе амплуа майстра ліричного пейзажу та натюрморту.

Юрій Ботнар
Юрій Ботнар
На виставці, що відкрилася 24 вересня, Ю. Ботнар представив частину свого творчого доробку останніх років, в якому традиції та новаторство доповнюють та взаємодіють один з одним. В експозиції дивовижним чином поєднано акварельні реалістичні пейзажі та натюрморти з сюрреалістичними композиціями та фантазіями у техніці комп’ютерної графіки.

Вересневий світанок, автор - Юрій Ботнар
Вересневий світанок, автор - Юрій Ботнар
Юрій Ботнар належить до тих прихильників пленерного живопису, які чітко усвідомлюють, що працювати з природою дуже складно, адже її безмежна досконалість просто не піддається відтворенню. Однак природа і пейзаж містять у собі вселенський досвід і мову, що їх художник не може оминути своєю увагою, повсякчас повертаючись до свого улюбленого жанру, цього разу – у техніці акварелі.

Тиха бухта, блакитна гладінь, автор - Юрій Ботнар
Тиха бухта, блакитна гладінь, автор - Юрій Ботнар
На думку багатьох філософів і дослідників мистецтва, пейзаж, яким ми його бачимо, не існує. В реальності це просто набір випадково розміщених дерев, водойм і гір, які ми на власний розсуд об'єднуємо у пейзаж. Дійсність, таким чином, піддається щосекундній «перебудові» у нашій свідомості. Віддзеркалення, що народжується у результаті цього, дуже подібне за характером до процесу створення комп'ютерного зображення.

Фонтан мого дитинства, автор - Юрій Ботнар
Фонтан мого дитинства, автор - Юрій Ботнар
Виходячи з цього, зовсім не випадковою є цікавість Юрія Семеновича до 2D (двовимірної) комп’ютерної графіки, користуючись засобами якої митець досліджує кордони між реальним і нереальним. Растрові зображення приймають у нього форму візуальних записок з роздумами митця про велич і падіння, здобутки і втрати, швидкоплинне і вічне.

Трансформація чорного квадрату, автор - Юрій Ботнар
Трансформація чорного квадрату, автор - Юрій Ботнар
Інформація про художника: Юрій Семенович Ботнар народився 1 січня 1949 року в місті Кіровограді. Освіта: Кіровоградська художня школа (перший випуск 1963р.), Київський художньо-промисловий технікум (1968р.), Український поліграфічний інститут Івана Федорова, факультет графіки (1987р.).

Під кінець дощового травня, автор - Юрій Ботнар
Під кінець дощового травня, автор - Юрій Ботнар
Працював у Кіровоградських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду УРСР з 1972 до 1989 року. Брав участь в оформленні книжок та журналів українських видавництв з 1982 до 1998 року. З 1989 до 1998 року – директор творчого об’єднання «Барва» (м Київ).

На згадку про літо, автор - Юрій Ботнар
На згадку про літо, автор - Юрій Ботнар
Юрій Ботнар учасник персональних, групових, республіканських та міжнародних художніх виставок: 1970 – виставка кіровоградського гарнізону до дня збройних сил СРСР (Кіровоградська картинна галерея). 1972-1989 – участь в обласних художніх виставках (м. Кіровоград). 1984 – республіканська виставка «Художник і книга» (м. Київ). 1985 – республіканська виставка до Дня Перемоги у ВВВ (м. Київ). 1990 – виставка українських митців у Едмонтоні до 100-річчя поселення українців у Канаді.

Такпроходить слава мирська, автор - Юрій Ботнар
Такпроходить слава мирська, автор - Юрій Ботнар
1992 – виставка живопису у Берліні (Німеччина). 1993 – групова виставка київських художників в Калінінграді (Росія). 1995-1998 – участь у виставках творчого об'єднання «Барва». 2009 – персональна виставка пленерного живопису і натюрморту в Кіровоградському обласному художньому музеї. 2010 – персональна виставка «Дотик веселки» в Українському фонді культури (м. Київ). 2011 – персональна виставка в галереї «Wunjo-Art» (м. Київ). 2012 – участь у груповій виставці в Музеї Гетьманства (м. Київ).

Неземне кохання, автор - Юрій Ботнар
Неземне кохання, автор - Юрій Ботнар
Твори художника знаходяться в музеях та приватних колекціях США, Канади, Німеччини, Фінляндії, Угорщини, Болгарії, Словаччини, Ізраїлю, Росії, Вірменії та України. Юрій Ботнар живе та працює в місті Києві. Під час відкриття виставки Юрій Семенович Ботнар передав до фондів Кіровоградського обласного художнього музею свої акварельні роботи.

автор -
Володимир Мороз – науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею




  • Колись у Єлисаветграді, автор - Юрій Ботнар
  • Чарка вишневої наливки, автор - Юрій Ботнар
  • Все хорошо, мадам Маркиза! автор - Юрій Ботнар
  • Крихка рівновага, автор - Юрій Ботнар
  • Чим багаті тому радіємо, автор - Юрій Ботнар
  • Час збирати каміння, автор - Юрій Ботнар
  • Неземне кохання, автор - Юрій Ботнар
  • Такпроходить слава мирська, автор - Юрій Ботнар
  • На згадку про літо, автор - Юрій Ботнар
  • Під кінець дощового травня, автор - Юрій Ботнар
  • Трансформація чорного квадрату, автор - Юрій Ботнар
  • Фонтан мого дитинства, автор - Юрій Ботнар
  • Тиха бухта, блакитна гладінь, автор - Юрій Ботнар
  • Вересневий світанок, автор - Юрій Ботнар
  • Юрій Ботнар

Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!