​Експозиція «Герої не вмирають!», приурочена світлій пам’яті Віктора Голого

01.10.14, 18:00

Днями у Кіровоградському обласному художньому музеї було розгорнуто експозицію «Герої не вмирають!», яка приурочена пам’яті Віктора Голого (1981-2014). Якраз 28-го вересня 2014 року йому б виповнилось 33 роки… Віктор Анатолійович, - справжній герой України, - віддав своє життя, захищаючи незалежність України на Сході нашої держави, приймаючи участь в антитерористичній операції на Донеччині.

Віктор Голий народився 28 вересня 1981 року на Знам’янщині. Здобув дві вищі освіти. У 2003 році закінчив Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка за кваліфікацією «Вчитель історії та географії», а у 2007 році Дніпропетровський регіональний інститут державного управління Національної Академії державного управління при Президентові України за кваліфікацією «Магістр державного управління».

Працював на посаді методиста з питань туризму Знам’янського міського краєзнавчого музею з 8 лютого 2010 року до 31 травня 2013 року. Він був гармашем Чорноліської сотні Чорноліського куреня Буго-Гардівського округу українського козацтва. Віктор жив життям козака, щиро захоплювався українською історією, краєзнавством, археологією. В свою роботу він вкладав всю свою широку душу. Він був ініціатором створення у 2010 році на базі музею міської громадської організації туристично-краєзнавчий клуб «Чорнолісся», метою якої є організація дозвілля мешканців міста, пропаганда здорового способу життя та координація діяльності усіх видів туризму у місті. Регулярно особисто був організатором та учасником різних туристичних змагань та заходів.

За період своєї роботи в міському краєзнавчому музеї Віктор створив більше десяти туристичних маршрутів, більшість з них є досить популярними серед знам’янчан та гостей міста. На високому професійному рівні він займався краєзнавчо-пошуковою роботою, теми його досліджень: «Археологія рідного краю», «Козацький період історії краю», «Заселення краю» та ін.

Віктор Голий, - Вітя-козак, як називали його музейники області, - був щирим патріотом України, все своє життя він мріяв служити своїй Батьківщині, тому коли у березні 2014 року почався сепаратистський заколот на сході України, Віктор не міг стояти осторонь. Відразу йому не вдалося потрапити до лав збройних сил України, лише 19 червня 2014 року він був зарахований до складу 42 батальйону територіальної оборони. Зі слів командира підрозділу в якому служив Віктор, стало відомо, що він дуже хотів навчитися добре володіти зброєю, пізнати всі навики військової майстерності. 7 серпня 2014 року підрозділ вирушив на схід і базувався у місті Краматорськ Донецької області, маючи своїм завданням охорону аеропорту.

28 вересня 2014 року Віктор разом зі своїми побратимами виїхав на бойове завдання по супроводженню колони з продовольством до міста Дебальцеве (Донецької області)... Під час виконання завдання колонна потрапила у засідку. Віктор разом із іншими військовослужбовцями прикривали відхід колони. В результаті бою колона відступила, але якою ціною - загинув Вітя-козак, загинув у бою із ворогами України під мінометним обстрілом бойовиків, як гинули українські козаки в минулих століттях, життя яких досліджував, вивчав та шанував Віктор Анатолійович Голий…. Похований Герой на кладовищі села Плоске Знам’янського району. Герої не вмирають в нашому земному житті, поки жива людська пам’ять і усвідомлення нашої відповідальності за майбутнє! Слава Україні!

В експозиції «Герої не вмирають!» презентовано фото роботи із зображенням миттєвостей професійної діяльності, військової служби та сімейні світлини Віктора Голого, а також під час відкриття експозиції було представлено відеопрезентацію одного з туристичних маршрутів, створену ще Віктором, та продемонстровано знятий бойовиками репортаж «Про передачу погибших военных»…


Автор - Микола Правда - науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!