Музей трамваю: Від Кіровограда до Вінниці

15.11.14, 10:00

Колись у місті Єлисаветград, яке нині має назву Кіровоград, був один з перших у країні трамваїв. Він курсував центральною частиною міста і був справжньою принадою як для містян, так і для гостей Єлисаветграда. Пізніше, вже у двадцятому столітті, рейки розібрали, вагони десь поділися, залишилися тільки спогади та пам'ятник першому травмаю, а от велика частина контактного дроту переїхала... у Вінницю! Тут, у Музеї трамваю, який діє при комунального підприємства «Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління», про це розповідають хоч із сумом, співчуваючи нам, кіровоградцям, але й з гордістю.

І справді, вінничанам є чим пишатися. Мова не тільки про Музей Трамваю - чи не найновіший музей у місті, що відкритий у жовтні 2013 року з нагоди 100-річчя початку трамвайного руху у Вінниці. Мова загалом про прекрасно налаштовану систему громадського транспорту, рух трамваїв і тролейбусів із перервою у 1-1,2 хвилини, наявність у вагонах Wi-Fi та відсутність у центрі міста "маршруток" та новенькі вагони трамваю, передані на безоплатній основі із Швейцарії.

Повертаючись до музею, варто сказати, що розташований він на території трамвайного депо згаданого комунального підприємств, тож час від часу стіни приміщення, де проходить екскурсія, двигтять від руху трамваїв, що повертаються на перепочинок. В експозиції музею представлені фотокартки та експонати, пов’язані з історією трамвайного руху міста, розвитком самого транспортного підприємства. Поруч з експозиційною залою - на свіжому повітрі, - розміщено виставку трамвайних вагонів, які працювали у міст у різні роки. До слова, усі пасажирські вагони можна замовити для індивідуальної подорожі по місту! Ото дітям і туристам радості :-) Більше про Музей трамваю - на сайті закладу. Там, до речі, можна і екскурсію замовити! А у самому музеї - спробувати купити квиточок на раритетному пристрої:

Дякую за можливість побувати у Вінниці організаторам стажування у рамках програми «Журналістика заради миру: східно-західне партнерство» (її придумали і провели МГО «Інтерньюз-Україна» та Академія Deutsche Welle).

текст, фото та відео - Вікторія Талашкевич




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!