Волонтерський рух допомагає зміцненню миру

06.03.15, 14:00

На Сьомій Міжнародній конференції, що її провів «Український Форум Благодійників», було презентовано результати масштабного дослідження стану волонтерства в Україні. Дослідження провела компанія GfK Ukraine – на замовлення Організації Об’єднаних Націй в Україні – спільно з Урядом України та волонтерськими організаціями.

Результати дослідження вражають - 85% українців вважають, що волонтерський рух допомагає зміцненню миру, а 81% схильні вважати волонтерський рух обов'язковою складовою громадянського суспільства! Нині волонтерство є важливим явищем, яке допомагає вирішувати важливі соціальні та економічні проблеми. Це більше, ніж просто внесок однієї людини. Політична воля сама по собі не є достатньою підставою для трансформації – люди повинні також брати в цьому участь задля здійснення змін.

У цьому плані ефективне законодавство – яке наразі відсутнє, - залишається дуже важливим для забезпечення розвитку волонтерства. Тому сьогодні і громадськість, і волонтери, і міжнародні експерти просять Верховну Раду проаналізувати та переглянути Закон про волонтерство, щоб нормативно-правова база сприяла роботі українських волонтерів! Адже нині закон «Про волонтерську діяльність» несе обмеження можливостей і передбачає витрати для організацій (особливо на обов’язкове страхування волонтерів) та санкції.

Зокрема, нині волонтерські організації мають отримувати спеціальний статус – “ліцензію», - яку видає незрозуміло який орган виконавчої влади. І так само влада може позбавляти волонтерську організацію такого статусу. Це є обмеженням права на поширення інформації та вибір форм благодійної діяльності.

Закон передбачає, що громадська організація зобов’язана заключати договори із волонтерами, відшкодовувати їм моральну і матеріальну шкоду, обов’язково страхувати. Волонтерські організації, крім того, мають приймати кошти і майно для ведення волонтерської діяльності на окремі балансові рахунки.

Закон встановлює відшкодування витрат волонтерам волонтерськими організаціями у межах витрат на відрядження державних службовців та працівників державних підприємств. Законом також вік волонтерів підвищено до 18 років або 16 років (за письмової згоди законних представників). При цьому не зрозуміло, як це співвідноситься з правом осіб від 14 років бути членами громадських організацій.

З одного боку законопроект детально перелічує напрями волонтерської діяльності, але у першій статті вказує, що таку діяльність можна здійснювати в інших напрямах, не заборонених законом. Заборонені напрями в законі не вказуються. У законі є пункт, який суперечить закону про соціальні послуги: отримувати волонтерську допомогу можна тільки на підставі договорів з волонтерськими організаціями. Тобто волонтери поза рамками статусних “волонтерських організацій” взагалі не можуть надавати волонтерську допомогу як таку, в тому числі у рамках надання соціальних послуг.
Волонтерство в Україні має своє коріння. Нині, волонтерство почало активно поширюватись, реагуючи на нові суспільні виклики. Дуже важливо, що займається цим не лише молодь, але й люди літнього віку. Адже волонтерства – це не лише допомога іншим, це можливість розвиватись самому та відчувати себе потрібним».

Майже чверть українців (23%) мали досвід волонтерства, із них 9% почали займатись волонтерством протягом останнього року. Основним напрямком діяльності волонтерів в 2014 році стала допомога армії та пораненим - цим займались 70% волонтерів. До подій Майдана найбільш актуальними напрямками діяльності були допомога соціально незахищеним групам населення та благоустрій.

Найбільша група волонтерів – ті, які займаються волонтерством 1-2 рази на місяць. Більшість волонтерів вказали, що займаються волонтерством самостійно, та не зазначили участь у конкретних волонтерських проектах. 43% волонтерів належать до середнього класу, серед всієї вибірки таких 35%.

Під час дослідження учасники відповіли на запитання стосовно благодійності. 74% українців жертвували кошти на різні цілі коли-небудь у житті, з яких 25% почали жертвувати тільки протягом останніх 12 місяців. Суми пожертв українців різняться та складають від кількох гривень до 283 000 гривень на рік. У 2014 році найбільше охоче українці жертвували на допомогу українській армії, пораненим та хворим дітям. У 2014 році кількість українців, які жертвують кошти, збільшилась – 63% робили пожертви, тоді як до 2014 року жертвували кошти 49% українців. В 2014 році сума пожертв була більшою, аніж в інші роки. 43% тих, хто коли-небудь жертвував кошти, робили це напряму, третина не пам’ятає назви благодійної організації, через яку вони зробили внесок.

Підготувала інформацію - Вікторія Талашкевич. Завантажити дослідження про стан волонтерської діяльності можна тут




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!