Літні майданчики-2015: Де у Кіровограді можна буде посидіти на свіжому повітрі?

24.03.15, 16:00

Звична картина для Європи - це величезна кількість столиків (під парасольками, і просто неба), які вкривають майже суцільно тротуари, сквери, а іноді і проїжджу частину, як тільки стає тепло. Іноді вони стоять так увесь день, іноді - з'являються під вечір, коли спека спадає...

Літні майданчики кафе у Парижі, фото - з сайту http://www.fhwa.dot.gov
Літні майданчики кафе у Парижі, фото - з сайту http://www.fhwa.dot.gov
У Кіровограді літні майданчики біля кафе - не пивні палатки, а саме майданчики - з'явилися відносно недавно. Першим, мабуть, був майданчик біля кафе "Асторія", що по вулиці Дворцовій, на перехресті із Пашутінською. Спочатку він був не огороджений, але згодом з'явився кований паркан, а ще - справжня зелень, не кажучи про зручні сидіння і столики під парасолями.
Літнє кафе у Нью-Йорку, фото - з сайту http://getnycd.com
Літнє кафе у Нью-Йорку, фото - з сайту http://getnycd.com
Боїмося помилитися, але здається, що чи не другий "облагороджений" літній майданчик з'явився у дворику кафе "Максим". Тут від самого початку були дороговартісні ковані меблі, гойдалки, обплетені виноградом стіни із дерева і окреме меню - саме для літнього майданчика. До речі, оскільки у кафе "Максим" тоді, на відміну від решти закладів міста, не можна було палити цигарки, чоловіки з радістю обирали літній майданчик для посиденьок.
Літнє кафе у Цюриху, фото - з сайту http://scottishgirlinzurich.blogspot.com
Літнє кафе у Цюриху, фото - з сайту http://scottishgirlinzurich.blogspot.com
Звісно, головним місцем для усіх, хто відносить себе до елітної тусовки Кіровограда та й просто до любителів і себе показати, і на інших подивитися, є літній майданчик ресторану "Primo Violino". По-перше, він розташований на головній піщохідній вулиці міста, по-друге, це єдиний майданчик, де у спеку дійсно прохолодно, по-третє, дійти сюди від усіх головних офісів Кіровограда - три кроки.
Літнє кафе в Амстердамі, фото - з сайту http://outerhop.com
Літнє кафе в Амстердамі, фото - з сайту http://outerhop.com
Кіровоградська влада завжди по-різному ставилась до розташованих у місті майданчиків. Наполягаючи на європейських підходах, більшість із чинних чиновників (вибачайте за тавтологію) у Європі, мабуть, ніколи не була і не в курсі, що там літні майданичики біля кафе займають і тротуари, і проїжджу частину вулиць, і сквери та парки, і набережні. Натомість у Кіровограді як політики, що прагнули уваги ЗМІ, так і "блогери", котрим немає про що писати, почали оцінювати однаково і пивні палатки біля автовокзалів, і прикрашені квітами ротангові столики біля кафе. Інші наполягали, що розпиття спиртного на очах у дітей, які ходять повз, погано впливає на підростаюче покоління. Треті несміливо натякали, що європейська практика розумного господарювання полягає у тому, щоб дозволити клієнтам самим обирати, за що платити гроші, підтримуючи таким чином найбільш прийнятні для них способи дозвілля та відпочинку...
Літнє кафе в Іспанії, фото - з сайту http://www.tailoredtasmania.com
Літнє кафе в Іспанії, фото - з сайту http://www.tailoredtasmania.com
Останнім часом загострення ситуації із встановленими майданчиками призвело до того, що міська влада пообіцяла власноруч 31-го березня розібрати на вулиці Дворцовій - просто епіцентр нещастя, - ті літні майданчики, які на ній були встановлені. Тепер місто, затамувавши подих, чекає "хеппенінга" біля ресторанів - усім цікаво подивитися, як чиновники ламатимуть на дрова встановлені конструкції.

Літнє кафе в Британії, фото - з сайту http://alifecurated.co.uk
Літнє кафе в Британії, фото - з сайту http://alifecurated.co.uk
Тим часом міське управління по сприянню розвитку торгівлі та обслуговування населення оприлюднило розроблене положення, що регулюватиме ведення сезонної торгівлі у Кіровограді, пише сайт "Гречка." Документ називається "Положення про порядок користування окремими конструктивними елементами благоустрою комунальної власності міста Кіровограда під розміщення відкритих літніх майданчиків для здійснення підприємницької діяльності". Це регуляторний акт визначає розміщення як літніх майданчиків при ресторанах та кафе, так і майданчиків без прив'язки до будь-яких закладів. Положення не регулює встановлення точок сезонної торгівлі квасом чи морозивом. Ось перелік:

Міські посадовці пропонують, що сезон розпочинатиметься з 1 квітня і закінчуватиметься 31 жовтня. Втім підприємці висловлюють обурення з приводу встановлених термінів, адже так рано (у квітні) і так пізно (на початку листопада) на "літніх" мадйанчиках ще/вже ніхто не торгує і переплачувати за користування площею не буде.

Міська влада придумала додаткові обмеження, які роблять розташування літніх майданчиків фактично нереальним:
1) літні майданчики не можуть розташовуватися на пішохідних доріжках, тротуарах та алеях, якщо це перешкоджає вільному руху пішоходів (при влаштуванні літнього майданчика на тротуарі його прохідна ширина повинна залишатися не меншою ніж 1,5 м);
2) на проїжджій частині вулиць і доріг;
3) на відстані до вікон житлових будинків не менш як 10 м;
4) біля тимчасових кіосків громадського харчування, що не відповідають вимогам ДСТУ 4281:2004 «Заклади ресторанного господарства (класифікація)»;
5) біля пам’ятників, дитячих гральних майданчиків, культових споруд (не ближче як за 20 м)

Наразі згаданий вище документ оприлюднений на сайт міської ради для обговорення, а далі документ затверджуватиметься на сесії, очевидно, у квітні.




  • Літні майданчики кафе у Парижі, фото - з сайту http://www.fhwa.dot.gov
  • Літнє кафе у Нью-Йорку, фото - з сайту http://getnycd.com
  • Літнє кафе у Цюриху, фото - з сайту http://scottishgirlinzurich.blogspot.com
  • Літнє кафе в Амстердамі, фото - з сайту http://outerhop.com
  • Літнє кафе в Іспанії, фото - з сайту http://www.tailoredtasmania.com
  • Літнє кафе в Британії, фото - з сайту http://alifecurated.co.uk

Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!