​Сьогодні - Всесвітній день здоров'я

07.04.15, 8:30

Всесвітній день здоров'я відзначається щорічно 7 квітня починаючи з 1950 року. У цей день в 1948 році набув чинності Статут Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Ідея Всесвітнього дня здоров'я була висунута вже на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я в 1948 Але в 1948 році цей Всесвітній день відзначався 22 липня, в день ратифікації Статуту ВООЗ.

Як зберегти репродуктивне здоров’я?

Для продовження життя на Землі природа забезпечила усьому живому здатність до розмноження – репродукції. Але тільки людина може вирішувати питання про час народження дітей та їх кількість. Та часто людина стикається з досить значними проблемами, більшість з яких пов’язана з незнанням елементарних фактів про своє репродуктивне здоров’я і можливості його збереження. Скажімо, в Україні за останні роки значно збільшилася кількість випадків безпліддя і майже у 50% - причина у здоров’ї чоловіків. При цьому лікарі наголошують: якби чоловіки звертались до лікаря вчасно, то кількість бездітних сімей набагато зменшилась би. На жаль, часто дуже дорого і довго від безпліддя лікують жінку, а проблема зовсім не в ній.

Від нашого репродуктивного здоров'я залежить майбутнє, адже репродуктивна система людини закладається, як і багато інших систем органів, ще в період внутрішньоутробного розвитку. Тому про репродуктивне здоров’я дитини повинні думати її батьки, забезпечуючи нормальний фізіологічний перебіг вагітності та пологів у матері.

Отже, найбільш поширенішими рекомендаціями щодо збереження репродуктивного здоров’я є:

Вибір оптимального віку для народження дитини. Відкладення народження першої дитини до 20-річного віку матері корисне, як для матері, так і для дитини.

Дотримання інтервалів між народженням дітей, необхідних для відновлення здоров’я матері. Після вагітності і пологів для повного відновлення організму жінки необхідно близько 3 років – це оптимальна перерва між вагітностями. Згідно даних наукових досліджень, якщо перерва між вагітностями менше 2-ох років, підвищується ризик передчасних пологів і народження дітей з малою вагою та інших ускладнень.

Уникнення небажаної вагітності та абортів, зокрема шляхом використання сучасних засобів контрацепції. Аборт, які як метод регулювання народжуваності є вкрай небажаним і може призводити до негативних наслідків для репродуктивного здоров’я жінки в майбутньому.
В Україні доступні багато безпечних та ефективних методів контрацепції. Їх вибір – право кожної пари, як і можливість порадитись з медичним працівником щодо допомоги із вибором контрацептиву, враховуючи індивідуальні потреби та стан здоров’я.

Попередження зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом. Очевидно, що наслідки цих хвороб можуть негативно впливати на репродуктивну функцію, а також при зараженні під час вагітності, сприяють розвитку тяжких вад плоду.

Відмова від шкідливих звичок. Тютюнокуріння, зловживання алкогольними напоями, вживання наркотичних речовин може нанести серйозну шкоду репродуктивній функції, включаючи розвиток імпотенції у чоловіків, ризики для нормального перебігу вагітності, формування тяжких вад розвитку та інші ризики для здоров’я дитини.

Безумовно, знання факторів, що впливають на репродуктивне здоров’я, є першим кроком на шляху до його збереження. Інформованість та грамотне використання контрацепції попередить небажану вагітність та зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом. Своєчасна діагностика і лікування цих захворювань дозволять звести до мінімуму негативний вплив інфекційно-запальних процесів на репродуктивну функцію.

Планування та ретельна підготовка майбутніх батьків до вагітності, ведення здорового способу життя, відмова від шкідливих звичок сприяють нормальному перебігу вагітності та пологів, народженню здорових дітей.

Публікація підготовлена в рамках проекту "Здоров'я жінок Кіровоградщини", який реалізується Кіровоградським прес-клубом у партнерстві зі Всеукраїнською програмою "Здоров'я жінок України", яка виконується Інститутом досліджень і тренінгів ім. Джона Сноу за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку протягом п'яти років (2011-2016 рр.). Програма спрямована на захист репродуктивного здоров'я українських жінок і сімей шляхом покращення використання сучасних методів контрацепції як альтернативи незапланованим вагітностей і пов'язаним з ними абортам. Серед пріоритетів програми - створення можливостей для жінок і пар приймати поінформовані рішення щодо планування сім'ї та репродуктивного здоров'я, поліпшення знань постачальників послуг з сучасних методів планування сім'ї, а також їх клінічних і консультативних навичок, а також допомогу у створенні національної та регіональної політичної середовища, сприятливого для планування сім'ї та репродуктивного здоров'я.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!