Художник Сергій Дрига передав у Кіровоград «Свято дитинства»

04.06.15, 16:00

Днями у Кіровоградському обласному художньому музеї відкрилась виставка творів художника-земляка Сергія Алімовича Дриги «Свято дитинства» з нагоди 55-річчя митця та в рамках відзначення Міжнародного дня захисту дітей.

Відкриття виставки робіт саме цього художника з нагоди дитячого свята – цілком закономірне явище. І справа не тільки в тому, що Сергій Дрига – яскравий представник чудової плеяди художників-земляків, що прославили свою малу Батьківщину далеко за її межами. Це один з тих художників, чия своєрідна манера виконання та неймовірно яскрава (практично – вогняна) кольорова гама створили неповторне творче «Я» майстра, що дозволяє легко відрізняти його картини від робіт інших художників.

Зрозуміло, що такі яскраві роботи, пронизані гаммою почуттів та оригінальною фантазією Сергія Алімовича, подобаються, в першу чергу, людям з поетичною і романтичною душею. Ну і, звичайно, - дітям, оскільки манера написання та тематика робіт художника перегукується з їх дитячим світосприйняттям, фантазіями та мріями.

Важко переоцінити значення виставки «Свято дитинства» в умовах неоголошеної війни Путінської Московії проти України, оскільки представлені на ній роботи цілком вписуються у такі визначення як «оптимістичний пейзаж» та «мажорний живопис». Адже вони такі сонячні і оптимістичні, заряджають позитивною енергетикою, створюють відповідний настрій, змушують пробудити власну фантазію і уяву, одним словом – виконують функцію такого важливого сьогодні антидепресанта.
Автор цих чудових сонячних картин, Сергій Дрига, народився 31 травня 1960 року в смт Голованівську Кіровоградської області, а дитячі роки майбутнього майстра пензля пройшли безпосередньо в місті Кіровограді. В 1980 році Сергій закінчує Одеське державне художнє училище імені Грекова і розпочинає активну виставкову діяльність, стаючи учасником чисельних всеукраїнських, всесоюзних та міжнародних виставок.
Найбільш значимими в житті художника виставками, які відкрили його для широкого загалу, можна вважати Міжнародну виставку «Нева-95» (Санкт-Петербург, 1995), Міжнародну виставку «Марина-96» (Одеса, 1996), персональні виставки в Одеській Морській галереї та галереї «На Уютной». Митець декілька разів отримував призові міста на міжнародній бієнале «Марина», зарекомендувавши себе чудовим мариністом. Роботи Сергія Дриги неодноразово презентувались і в країнах далекого зарубіжжя, серед яких – Болгарія, Бельгія, Нідерланди. Багато його картин стали складовою чисельних приватних колекцій у країнах Європи, США та Ізраїлю.
Із
Кіровоградським обласним художнім музеєм художника поєднує той факт, що більше тридцяти робіт майстра стали безцінною складовою фондового зібрання музею. А ще тричі (в 2012, 2013, 2015 роках) картини Сергія Алімовича були представлені на щорічному Великодньому Благодійному Аукціоні, що традиційно проводиться на базі саме Кіровоградського обласного художнього музею, кожного разу встановлюючи рекорди по збору коштів на благочинну справу. Так в 2012 році картина майстра «В некотором царстве, в некотором государстве…» стала беззаперечним лідером, будучи оціненою в 26 тисяч 100 гривен. В 2013 році справжньою яскравою родзинкою аукціонних торгів стали дві його наступні роботи – «Вогні дощу» (14 тисяч 500 гривен) та «Червоне місто» (10 тисяч). На цьогорічному Великодньому Благодійному Аукціоні черговий ажіотаж викликали ще дві картини Сергія Алімовича – «Метаморфози» (20 тисяч гривен) та «Тихий куточок» (15 тисяч гривен). Таким чином, перераховані вище роботи майстра дозволили зібрати на благодійну справу майже 86 тисяч гривен, і значення цього факту переоцінити важко.

Доля склалася таким чином, що як професійний художник Сергій Алімович сформувався саме в Одесі, де, до речі, проживає до сих пір. Це дає підстави одеситам (і не тільки) називати його одеським художником. Але заради справедливості необхідно відзначити, що митець не забуває про свою малу Батьківщину, не зраджує своїй любові до Кіровограда, особливо захоплюючись унікальними архітектурними спорудами рідного міста. Як людину Сергія Дригу характеризує і той факт, що він не ганяється за званнями, нагородами, членством у Спілці художників України, задовольняючись тією мистецької нішею, яку йому вдалося зайняти.

Шанувальників образотворчого мистецтва вражає як талановито відображує Дрига на своїх картинах світло, воду і повітря. Художник створює свої роботи, переважно, на пленерах, отримуючи справжню насолоду від спілкування з живою природою. Але при цьому включає власну фантазію, внаслідок чого виникає цікавий синтез реальної дійсності та почуттів і філософських роздумів майстра, який ніби перебуває за межами конкретного часу і простору, хоча і має під собою цілком реалістичне підґрунтя. Це вже не перший виставковий проект в стінах музею, який представляє творчість Сергія Дриги. У березні 2012 року було відкрито його першу персональну виставку, у вересні 2013 року - виставку «Вогні приморського міста», окрім того роботи митця є постійними учасниками численних тематичних виставок, презентованих в Кіровоградському обласному художньому музеї.

Значну частину робіт майстра складає серія картин із зображенням мальовничих куточків загадкового, таємничого, романтичного приморського міста, переважно – вечірньої та нічної пори, осяяного світлом вуличних ліхтарів та вікон будинків. Воно виникло в уяві Сергія Дриги під впливом побаченого і відчутого та стало оригінальною і красивою візитівкою митця. Сам автор назвав його - «Місто Д», яке презентує, в першу чергу, приморське місто Брюгге. А ще Сергій Дрига розшифровує його як «Місто Дриги», або – «Місто Дитинства». Адже воно - своєрідний збірний образ приморського міста, в якому вгадуються риси Одеси, Марселя, Венеції, Неаполя, збагачені фантазією митця. Причому в роботах даного тематичного спрямування проглядається любов художника до всього архаїчного (зокрема - старої архітектури), приреченого на знищення невблаганним наступом цивілізації. Серед таких картин на виставці представлені – «Одеський трамвай» (1999), «Вогні Валкенбурга» (1999), «Донька шинкаря» (1999), «Ранок у Антверпені» (1999), «Біле місто» (1999), «Місто йде під дахи» (2001), «Незнайомі рідні вогники» (2001), «Господарі дахів» (2005), «Чаклунка ніч» (2005), «Веселка південної ночі» (2005), «І падав в Одесі сніг» (2007) та інші. Гармонією природи, тишею і спокоєм пронизані картини «Холодний ранок» (1999), «Осінній блюз» (2002), «Вілковські яблуні» (2003), «Натюрморт з яблуками» (2005), «Оксамитова тиша» (2010), «До Сонця» (2011). Атмосферу свята та радісних спогадів, пов’язаних з дитинством, передають картини «Різдвяна гостя» (1999) та «Свято дитинства» (1999). Остання і дала назву презентованій в стінах Кіровоградського обласного художнього музею виставці.

Частину експозиції склали роботи Сергія Дриги, надані на час експонування виставки із приватних колекцій. Окрасою виставки стала картина майстра «Вечірнє місто Д» з приватної колекції генерального директора ТОВ «Імекс-ЛТД» Тамари Сергіївни Саміляк. Декілька презентованих на виставці робіт було надано великою шанувальницею творчості Сергія Дриги – генеральним директором ООО «Друкмаш-Центр» Шубіною Людмилою Володимирівною. Серед таких – «Нічний прибій» (2011), «Бурштиновий час» (2011), «Початок нового дня» (2012), «За прогнозом синоптиків» (2013). У Центрі здоров’я «Драйв», на відміну від тимчасової виставки в Кіровоградському обласному художньому музеї, роботи митця можна споглядати щодня!

автор - Юрченко Олег Григорович – старший науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!