Вікторія Лінцова: Застосування стратегії зменшення шкоди від вживання нелегальних наркотичних речовин економить державні кошти

23.07.15, 10:30

Днями на одному із кіровоградських сайтів, за результатами акції "Міжнародний день пам`яті жертв війни з наркотиками", місцеве Інтернет-видання розмістило статтю під назвою "Наркозалежні Кіровоградщини вимагають від ОДА грошей на дозу". Не маючи можливості прокоментувати "шедевр" на тому сайті, координатор проекту замісної підтримуючої терапії у Кіровоградській області Вікторія Лінцова звернулася до нашого сайту - сайту "Тусовка", - із листом, що коментує ситуацію.

Вікторія Лінцова: "Шановна редакція сайту, вимушена звертатись до вас так, бо автор статті «Наркозалежні Кіровоградщини вимагають від ОДА грошей на дозу», на жаль – не вказаний.

На правах координатора програм замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), та як представник інтересів пацієнтів ЗПТ – не можу залишити без уваги вашу публікацію. По-перше – у вашому матеріалі слово пацієнти – чомусь взято в лапки. Хочу лише пояснити, що хімічна залежність визнана смертельним хронічним захворюванням Всесвітньою організацією охорони здоровя (ВООЗ), а ЗПТ – частина стратегій державних програм протидії ВІЛ та наркоманії. Тобто, і пацієнти – хворі, і лікування – легальне і науково обгрунтоване. По-друге – суб’єктивну думку автора статті про те, чим він вважає ЗПТ – не можна писати під грифом «Довідка», радила б звернутись до офіційних джерел. Тому що ваше «один з варіантів лікування для наркозалежних людей, які фактично не можуть припинити вживання ін’єкційного наркотику, навіть якщо прагнуть це зробити» - просто є тим, що думає автор про ЗПТ.

Людям, залежним від наркотичних речовин зовсім не треба «фактично» доводити, що вони не можуть припинити наркоспоживання, як і те, що вони прагнули це зробити , для того, щоб почати лікування у ЗПТ. Діагноз «опіоїдна залежність» встановлюється лікарняною комісією, і для початку ЗПТ – достатньо рішення самого пацієнта про про його бажання лікуватись. Це норми законодавчої бази щодо проведення ЗПТ в Україні. Замісна підтримувальна терапія офіційно визнана ВООЗ, управлінням ООН по наркотикам та злочинності, ЮНЕЙДС, як один з найбільш ефективних методів лікування опіоїдної залежності, та як метод зменшення ризику зараження ВІЛ-інфекцією. З 28 країн Східної Європи та Центральної Азії – у 25 проводиться ЗПТ (крім Росії, Узбекістану та Туркменістану). У зв`язку з тим, що матеріали такого характеру псують імідж програм зменшення шкоди – вважаю їх потенційно шкідливими для суспільства.

Застосування стратегії зменшення шкоди від вживання нелегальних наркотичних речовин – економить державні кошти, контролює епідемії найбільш небезпечних захворювань, зберігає життя та здоров`я громадян України, знижує поширення злочинності. А яка соціальна користь від відкритої дискримінації певних соціальних груп, на яку спрямовано статтю? Також, надаю довідку про те, що застосування терміну «доза» до групи ліків, внесених ВОЗ у список життєво необхідних – також вважаю некоректним, бо препарати ЗПТ знаходяться у одному списку з інсуліном і хіміотерапією, щоб ви про них не думали.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!