Біля КНТУ - нова квіткова композиція

27.08.15, 14:00

Цього літа центральні клумби Студентської площі біля Кіровоградського національного технічного університету перетворились на взірець патріотичного ландшафтного дизайну. Одну клумбу прикрасив державний прапор, іншу – Малий герб України. Під час вступної кампанії квіткові прапор та тризуб, разом зі скульптурною композицією «Студентство», стали головними об’єктами уваги гостей університету.

У цього справжнього витвору мистецтва є автори і творці – колектив садівників КНТУ (на фото зліва-направо): Ольга Олексіївна Пастух, Таїсія Миколаївна Бабіюк, Лариса Петрівна Майданик на чолі з завідуючою господарством адміністративно-господарської частини університету Людмилою Степанівною Гадомською.

Після завершення реконструкції в серпні 2013 року, Студентська площа біля КНТУ стала однією з найкрасивіших у Кіровограді. Так само до числа найбільш яскравих у нашому місті можна віднести і комплекс квіткових клумб університетської площі. Садівники університету регулярно оновлюють композиції, вигадують щось нове та цікаве. Наприклад, минулого року вони створили кількаметрове число «85» з червоних тюльпанів на честь 85-річчя навчального закладу.

Останні два роки садівники висаджували на бокових клумбах жовті та сині квіти у формі українського прапора. Цього літа вони запланували перенести квітковий прапор на одну з двох центральних клумб і між собою вирішили: раз є прапор, то повинен бути і герб.

Спочатку підготували грунт та розпланували клумби. З прапором простіше – прямокутники можна розмітити просто протягнувши мотузку між двома кілочками. А ось з тризубом довелося попрацювати цілих два дні. Садівники взяли звичайний паспорт, на сторінках якого добре видно зображення Малого герба України, та за допомогою десятків відрізків мотузки створили на землі контури тризуба: спочатку середню частину, потім – симетричні бокові «колби».

Потім висадили саджанці квітів. Тризуб сформували з жовтих чорнобривців сорту «Золота куля», червоний фон – з целозії, темно-синій контур щита – з декоративного сорту базиліка «Перила». Жовта частина прапора – ті ж самі чорнобривці, синя частина – агератум.

Звичайно, точну кількість квітів ніхто не знає, але якщо приблизно: для тризуба знадобилось не менше восьми сотень саджанців чорнобривців, для прапора – більше 500 чорнобривців і стільки ж агератума. Крім цього – додатково сотні саджанців перили, целозії і вербени, які також було використано в композиціях «Прапор» і «Герб».

Садівникам знадобилось два дні на те, щоб висадити квіти по контурах малюнків з урахуванням різних кольорів. Потім ще один день клумби посилено поливали водою – щоб розсада добре прийнялась. І що символічно – майже сто відсотків квітів тризуба і прапора прийнялися з першого разу!..

Коли десь за місяць квіти підросли та остаточно набули задуманої форми – вже тривала вступна кампанія, відповідно, щодня до КНТУ приходила велика кількість людей. Садівники весь час працюють біля клумб Студентської площі, доглядають за квітами, поливають їх, тому мимоволі бачили реакцію гостей на квіткові композиції «Прапор» і «Герб». Дуже багато абітурієнтів, їхні батьки та інші гості навчального закладу були в захваті від побаченого (оскільки не приховували своїх емоцій), та залюбки фотографувались не лише біля парадного входу до університету або пам’ятника студентам, а ще й біля квіткового тризуба.

Текст - Олександр Виноградов



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!