Справедливе правосуддя під контролем громадськості

01.11.15, 10:00

Сьогодення диктує нові правила, норми та погляди на життя, яке зазнало відчутних змін за незначний проміжок часу. Ми прагнемо до безпеки та захисту свого життя, де задля цього – створюємо нові шляхи реалізації наших планів, шукаємо перспективу майбутнього. Правомірний та законний захист своїх прав, себе як особистості , громадянина - це те до чого прагне наше суспільство. Ми наситилися беззаконням за минулі роки, де промовили собі, усвідомлено – досить несправедливості, корупційності, нечесності і постійного хабарництва й авантюр у судовій, правозахисній системах нашої держави. Відповідно, задля вирішення «наболілого» питання громадські організації, суспільні об’єднання однодумців як соціальної та юридичної сфери стали на спільний шлях пошуку рішення посталих проблем, зокрема, на Форумі «Судова реформа та громадянське суспільство в Україні».

Колектив Інституту соціокультурного менеджменту також охоче прийняв участь у форумі. Отже, Форум «Судова реформа та громадянське суспільство в Україні» проводився в рамках проекту USAID «Справедливе правосуддя» у співпраці із офісом Координатора ОБСЄ в Україні, проходив 27-28 жовтня 2015 року. Учасники мали змогу обмінятися інформацією про кращий досвід та засвоєні уроки у залученні громадянського суспільства до процесу судової реформи у налагоджені діалогу між установами судової влади та неурядовими організаціями; обговорити виклики та майбутні можливості для залучення громадянського суспільства до проведення судової реформи; виробили пакет рекомендацій щодо варіантів участі інститутів громадянського суспільства у реформуванні системи правосуддя в Україні. Дана тематика об’єднала учасників, що у результаті, сприяло створенню неформальної коаліції однодумців щодо вирішення взаємо визначених проблем.

Перший день форуму був присвячений представленню аналітичних звітів, різноманітних видань, презентацій доповідачів від американських, польських, молдовських, українських представників громадських організацій та правової гілки влади. Форум був насичений корисними порадами від провідних спеціалістів сучасності з питань судочинства, захисту прав та свобод громадян. Зокрема, Джед Бартон (директор Місії Агентства США з міжнародного розвитку(USAID) в Україні, Білорусії та Молдові)розповів про рушійні сили реформи судової системи, що здійснюються в Україні, закликав громадські організації до обміну досвідом щодо особливостей проведення реформ. Валентина Сімоненко (голова Ради Суддів України) акцентувала увагу на тому, що необхідно донести громадській спільноті про те, що відбувається в судовій владі задля демократичності і міцності держави.
Форум є нагодою почути один одного. Ключовим, інформативним та цікавим був виступ від судді, Голови Комісії з врегулювання закордонних претензій США, професора, доктора права – Богдана Футея. Суддя розповів про судову систему США, а саме судді США нічого не приховують від суспільства, доступ до інформації про їх фінансовий стан відкритий і прозорий, результати кожної справи одразу ж оприлюднюються у мережі Інтернет, діяльність кожного судді пильно перевіряється відповідними органами. У США помітний високий відсоток довіри до суддів, до судового рішення, щоб працювати суддею необхідно пройти великий шлях професійного вдосконалення. Завершуючи свій виступ Богдан Футей промовив «Ніхто не буде шанувати суддів, якщо судді не будуть поважати себе!».

На засідання форуму піднімалося питання гендерної політики, доступу жінок до правосуддя, де було проведено статистичний аналіз гендерної присутності, відповідно, результати показали, що за заході було присутньою 82 жінки та 75 чоловіків. Питання щодо рівноправ’я жінок неодноразово піднімалося на форумі, аудиторія активно оговорювала дану тематику. Модераторами заходу проводилось анонімне опитування, за допомогою спеціальних технічних засобів, з питань прозорості, доступності, відкритості, дієвості судової системи України. Інформативною та цікавою частиною форуму було представлення досвіду інших країн по залученню громадськості до реформи судової системи.

Розглядалися позитивні приклади розвитку та об’єднання зусиль громадськості й донорських проектів у сфері посилення захисту прав людини. Франческо де Санктіс (радник з правової реформи, Місія ОБСЄ в Боснії і Герцеговині) познайомив аудиторію зі статистичними й аналітичними звітами щодо чисельності та виду скоєння злочинів. Охарактеризував роботу ОБСЄ у правозахисній сфері, визначивши такі головні аспекти та напрямки діяльності як: моніторинг інцидентів і кримінальних проваджень у справах про злочини, вчинені на ґрунті ненависті; навчання працівників поліції і судових органів з питань ефективного проведення розслідувань та ведення справ про злочини на ґрунті ненависті; надання підтримки та експертної допомоги організаціям громадянського суспільства в регулюванні злочинності. Бартош Пілітовські (голова правління Польської фундації судових моніторингів) познайомив учасників форуму з громадським моніторингом судів. Зазначив, що громадська думка є вкрай важливою, відповідно, у Польщі практикується залучення громадян до проведення моніторингів судів «Громадський моніторинг судів», що підвищує їх обізнаність про діяльність судової системи.
Дані моніторингових звітів, як зазначає Бартош, надсилаються до суддів, щоб вони ознайомилися з існуючими проблемами. Фундація звертається до університетів, шкіл задля пошуку молодих громадян, які хочуть працювати у правозахисній сфері, проводить з ними різноманітні освітні заходи з підвищення їх обізнаності з даної тематики. Активно практикується залучення суддів до участі у конференціях, здійснюється їх підготовка, аналізується професійна діяльність відповідно, позитивні результати роботи суддів винагороджуються премією «Суддя року».

Український досвід впровадження справедливого правосуддя вирізнявся різноманітністю результатів налагодження діяльності судової системи у різних регіонах країни. Учасники форуму дізналися про різні можливості та надихаючі приклади участі громадських організацій у реформування судової системи. Обговорювалися шляхи налагодження діалогу громадськості із судами задля зростання рівня довіри до судової влади, зокрема, проведення днів відкритих дверей, доступ до рішень справ та інформування громадськості через мережу Інтернет. Доповідачі представляли досвід успішної діяльності по інформуванню громадськості про діяльність судів, оцінки доступу осіб із особливими потребами до судових послуг. Також будуть представлені результати дослідження та вироблені рекомендації щодо посилення дисциплінарної відповідальності суддів, аналіз судових рішень та практики у забезпеченні права громадян на мирні зібрання, дотримання принципу тендерної рівності та не дискримінації при відправленні правосуддя в Україні. З багатьох представлених видань, хотілося звернути увагу саме на посібник «Свобода мирних зібрань», що був представлений Володимиром Чемерисом (ГО «Інститут Республіка»).

У посібнику зібрано багато нормативно-правових актів, міжнародних документів, рішень українських судів і Європейського суду з прав людини у сфері свободи зібрань. Учасники дізналися про досвід розвитку стабільності громадських ініціатив у співпраці із судами задля підвищення відкритості та покращення діяльності суду, а також про досвід налагодження взаємовигідного діалогу між судами й громадськістю. На прикладі застосування методики карток громадянського звітування (КГЗ) було продемонстровано можливість стабільності впровадження громадських ініціатив за умови невеликої донорської підтримки або без неї. Другий день заходу відбувся у форматі «Відкритий простір». Другий день заходу відбувся у форматі «Відкритий простір». Богдан Маслич (фасилітатор, Ресурсний центр ГУРТ) організував проведення сесій у формі відкритого діалогу між учасниками. Кожен учасник мав можливість виголосити питання, відповідь на яке він хотів віднайти. Учасники об'єднавшись у групи, почали активно обговорювати запропоновані раніше питання, здійснювати пошук шляхів їх вирішення.


автор - Анастасія Шевченко



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!