Жінки є кращими кризовими менеджерами, які можуть «витягти» Україну з економічної ями

17.03.16, 12:00

Щоб там хто не говорив, але протягом усієї історії людства жінки грали активну, хоч іноді і доволі опосередковану роль у політичних елітах та управлінських механізмах різних країн і народів. Проте, саме період XX – XXIcт. ознаменувався появою не лише поодиноких харизматичних жінок-лідерів, як це було раніше, але і значним збільшенням частки „слабкої статі” біля керма взагалі. Маргарет Тетчер, Індіра Ганді, Беназір Бхутто, Ангела Меркель, Мадлен Олбрайт, Кондоліза Райс – це лише початок довжелезного списку...

Та яку роль відіграє жінка-політик у державотворенні та створені нового європейського простору в Україні? Саме на це питання я спробував знайти відповідь, поспілкувавшись із членом виконавчого комітету Фортечної районної у місті Кіровограді ради Іриною Коваленко.

- Жінка в політиці. Наскільки ви себе комфортно почуваєте в цій, стереотипно чоловічій, сфері? Наскільки легко чиважко бути жінкою-політиком?

- Я не можу сказати, що відчуваю якусь суттєву дискримінацію жінок в політиці. У нашій країні, законодавчо створені рівні умови щодо участі в політичному житті. Дійсно, у свідомості частини людей ще існує такий стереотип, але з кожним роком їх стає все менше. Зараз все більше людей мислять демократично і для них жінка-політик це нормально. Підтвердженням цього є те, що з кожною новою виборчою кампанією з’являються нові харизматичні жінки, які бажають брати участь в політиці та багато з них отримують підтримку населення.

- Сексизм у політиці. Чи відчуваєте ви його вплив на себе? Чи достатньо уваги до цього явища в Україні?

- Жінок традиційно вважають «слабкою статтю», і часом в роботі доводиться мати справу з дещо іншим відношенням. Але, це скоріш поодинокі випадки , аніж система. І, безумовно, цьому явищу варто приділяти увагу та створювати рівні гендерні умови для кожного політика. І мені приємно бачити, що зараз в Україні з’являється багато програм та організацій, які займаються цим питанням та відстоюють рівні можливості для чоловіків і жінок.

- Чому ми маємо робити все задля того, щоб жінки були більш видимими у публічному просторі?

- На мою думку, кожен з нас незалежно від статі, є повноцінним громадянином нашої держави і всі ми маємо одинакові права. Тому, необхідно боротися із застарілими стереотипами, які стоять на шляху демократичних перетворень України. Тому необхідно боротися за те, щоб жінки на рівні з чоловіками могли брати участь у політиці, займати керуючі посади і робити свій вклад у розвиток нашої нашої країни.

Текст - Олександр Гергардт

Ця публікація підготовлена в рамках проекту "Місцеве самоврядування - жіночий портрет", який виконує НРГО "Турбота" за фінансової підтримки МБФ "Український жіночий фонд". Відповідальність за зміст матеріалу несе НРГО "Турбота". Інформація, яку представлено в статті, не завжди відображає погляди МБФ «Український жіночий фонд».



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!