​Жінка-посадовиця: 25-ти річний досвід

14.04.16, 12:00

Наталія Тесленко є яскравою представницею жінки–керівниці та жінки-посадовиці, за плечима якої майже 25 років роботи в органах місцевого самоврядування, 16 з них – на посаді керуючої справами Знам’янського міськвиконкому. За часи багаторічної роботи нагороджувалася різними відзнаками: від Почесних грамот Кабінету Міністрів України, ювілейної медалі «10 років Незалежності» до Почесних грамот обласної та міської рад, облдержадміністрації. Ставала переможцем міського конкурсу «Знам’янчанин року», ініціатором запровадження якого була сама пані Наталія. За її словами будь-яка посада потребує творчого підходу до виконання поставлених завдань, особливо в органах місцевого самоврядування. Пасивність, формальне виконання посадових завдань не може надати задоволення від роботи, розвитку ділових і професійних якостей, заважає кар’єрному росту. У роботі завжди надавала перевагу командному підходу, що дало можливість реалізувати багато нових, творчих ініціатив та проектів. Так, наприклад, ще заздалегідь до прийняття відповідних нормативно-правових актів, як керівниця, Наталія Олександрівна запровадила у міськвиконкомі комп’ютерну систему контролю за проходженням та виконанням документів, розгляду звернень громадян. Впровадила нову форму співпраці міської влади з інститутами громадянського суспільства, зокрема міський конкурс «Краща громадська організація». Свого часу ініціювала міські конкурси на кращу вулицю, будинок; також дитячий фестиваль танцю «Барвінковий фейєрверк».

- Наталіє Олександрівно, на Ваш погляд, на скільки для жінки важливо бути реалізованою в кар’єрі?

-Для жінки реалізувати себе в кар’єрі – це, перш за все, реалізувати свій внутрішній потенціал, лідерські здібності, стати яскравою особистістю. На жаль, сьогодні в умовах нестабільності і непередбачуваності – це ще і збільшення матеріального статку.

- Які якості повинна мати жінка, щоб досягти успіхів в сфері самоврядування?

-Кожен посадовець місцевого органу самоврядування повинен мати такі риси, як працьовитість, тверезе мислення, почуття обов’язку, усвідомлювати чітко що необхідно досягти у кінцевому результаті при виконанні поставленого завдання. Щоб досягти успіху, жінка-посадовиця має бути мудрою і виваженою, вміти згуртувати підлеглих і спрямувати на реалізацію загальної ідеї, передати своє бачення шляхів досягнення, але при цьому спонукати підлеглих до творчості та самореалізації. Запорукою успіху в кар’єрі є професіоналізм, компетентність і організаторські здібності. Завдяки цим якостям я майже 16 років пропрацювала на посаді керуючої справами Знам’янського міськвиконкому. Кожні п’ять років змінювався міський голова, але я залишалася працювати в «новій команді», тому що кожен рекомендував мене, як професійоналку.

- А як щодо Вас, які риси характеру допомогли досягти успіху саме Вам?

-Наполегливість і працьовитість. У школі старанно вчилася: за десять років жодної четвірки в табелі, як результат – золота медаль. Вищий навчальний заклад закінчила з «червоним» дипломом. Велику роль відіграло і те, що з дитинства була лідеркою: очолювала шкільну піонерську дружину, комсорг школи, а потім і факультету в інституті. Мені легко було «підбити» однокласників піти усім разом заробити грошей на поїздку до Хатині або Києва, працюючи на прополці саджанців у лісгоспі чи розгрузити вагон дощок. Без проблем формувала будівельні студентські загони, організовували студентські фестивалі. Ніколи не думала, що з часом все це стане мені в пригоді в трудовій сфері.

- На початку своєї кар’єри Ви мали амбіційні наміри щодо свого майбутнього чи все складалася поступово з часом?

-Кар’єрних амбіцій ніколи не було. Все складалося само собою. Запропонували посаду завідуючої організаційним відділом міськвиконкому, на роздуми часу було обмаль. Порадившись із сім’єю, з тривогою у душі «чи справлюсь?» дала згоду. Це був крок, який пов’язав мене майже на 25 років з органами місцевого самоврядування.

- Ви працювали в апараті міської ради в Радянські часи та вже за часів незалежної країни. Чи є відчутна різниця у відношенні чоловіків до жінок на значній посаді в ці дві різні епохи?

-У радянські часи при призначенні на керівну посаду в органах влади перевага надавалась частіше чоловікам, особлива увага надавалась членству в партії. У перше десятиліття незалежності партійності не надавалось особливого значення, тому в органах місцевого самоврядування з’явилось багато професіоналів, в тому числі багато жінок. Останні роки професійність чомусь відійшла на задній план, затвердження на керівні посади в органах місцевого самоврядування відбувається за партійними квотами. Жінка-посадовиця, яка набула досвіду роботи в органах місцевого самоврядування, професіоналка своєї справи, позбавлена перспективи кар’єрного росту. Що стосується ставлення чоловіків до жінки, яка займає значну посаду, воно завжди залишалось незмінним: повага.

- Якщо озирнутися в минуле, є щось таке, що Ви б зовсім не зробили, або зробили б по-іншому?

-Великий життєвий шлях уже пройдений, більше на ньому було гарного і доброго, про погане згадувати не хочу та й не варто. Жалкую про одне, якщо брати до уваги перебування на посаді, що при прийнятті деяких дуже важливих питань для міста, була не достатньо переконливою.

- Бути жінкою-керівникцею, дружиною, матусею, як Вам вдавалося поєднувати всі ці ролі?

-Сім’я для мене завжди була на першому місці. Встигала все, тому що діти з дитинства привчені до самостійності, домашня робота розподілялася між усіма членами сім’ї. Через втрату сестри, довелося виховувати і племінника. Одна жінка у «чоловічому царстві». Часто керівні «замашки» доводилося застосовувати і в сімейному колі. Чіткий розподіл завдань, дружні стосунки серед дітей, взаємопідтримка допомагали справлятися з усіма труднощами, особливо у 90-х роках.

- Зі свого досвіду, що Ви можете порадити молодим жінкам, які мають намір реалізувати себе і в той же час хочуть бути гарною матір’ю і дружиною?

-Сьогодні багато жінок бажають реалізувати себе в органах самоврядування. Це похвально, тому що жіночий стиль керівництва – м’який, гнучкіший за чоловічий. Жінки за своєю природою більшою мірою націлені на встановлення добрих відносин у колективі, вони більш комунікабельні. Щодо поради, слід оволодіти вмінням перемикатися з ролі «керівниці та ділової жінки» на роль «мати і дружина» і навпаки. Завжди пам’ятати, що надійний сімейний тил, злагода і порозуміння в сім’ї – запорука успіху у кар’єрному рості.

- На Вашу думку, як в оточенні чоловіків не втратити жіночність?

-Жіночність – це поєднання таких якостей в жінці, як ніжність, м’якість, співчутливість, душевність. Треба завжди залишатися самою собою і тоді ніяке чоловіче оточення не накладе відбиток, а навпаки – жінка внесе в таке оточення спокій, взаємопорозуміння, взаємопідтримку і співдружність.

Будучи на заслуженому відпочинку, Наталія Тесленко не зупинилася брати активну участь у житті міста Знам’янка. Зараз Наталія Олександрівна депутатка Знам’янської міської ради сьомого скликання. Крім всіх своїх успіхів в органах місцевого самоврядування, найголовнішим досягненням у житті вважає своїх синів. Дала їм не лише життя, а вклала в їх виховання частину себе, всю свою душу і серце.

Текст – Наталка Хандусенко

Цю статтю підготовлено за фінансової підтримки МБФ "Український жіночий фонд" в рамках реалізації проекту “Місцеве самоврядування – жіночий портрет”. Відповідальність за зміст статті несе НРГО “Турбота”. Інформація, яку представлено в статті, не завжди відображає погляди МБФ “Український жіночий фонд”.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!