Соціальне підприємництво: Українцям є, чому повчитися у Камбоджі

15.05.16, 12:00
фото - Jill Finlayson для ‎Tech2Empower
фото - Jill Finlayson для ‎Tech2Empower

Модний ресторан, магазин сувенірів, концертна зала - що спільного можуть мати ці місця в Україні крім того, що їх власники заробляють гроші? У далекій від нас Камбоджі все це може бути соціальним підприємництвом. Це означає, що керують і магазином, і рестораном, і концертною агенцією громадські чи благодійні організації.

Вони залучають до роботи у такому соціальному бізнесі дітей вулиці, людей з інвалідністю, або жінок, що постраждали від торгівлі людьми, даючи всім другий шанс на гідне життя та щасливе майбутнє. Наприклад, у кав'ярні, що називається "Peace Cafe" (англ. "Мирне кафе") є крамниця, де продаються виключно сувеніри, створені членами різних громадських об'єднань. Ви знайдете тут і біжутерію, створену із металу, який був колись патроном, і чарівне намисто з паперу, що був раніше сторінкою глянцевого журналу.

Фантазії камбоджійських митців ручної роботи немає меж. У магазині, що працює на базі організації Friends International (англ. "Міжнародні Друзі"), продаються обкладинки для телефонів із обробленої резини, що їздила дорогами містечка Сіам Ріп. А ще тут можна знайти прикраси із виделок та ложок, перетворених на браслети і перстні. Гарні сумки та футляри для окулярів камбоджійські митці створюють із... наповнених мілко порізаним папером пластикових папок. І все це має досить симпатичний навіть стильний вигляд. Такі подарунки приємно купувати і не соромно дарувати, це не штампований непотріб, який часто продають у дешевих крамничках туристам, і не магніти, які привозити друзям набридло вже давно.

фото - Jill Finlayson для ‎Tech2Empower
фото - Jill Finlayson для ‎Tech2Empower
Більше того, на базі кафе діє навчальний центр для молоді, яка хоче змінити своє майбутнє - тут навчають, як готувати їжу, а окремо - як створювати красу (зачіски, манікюр). Тож, дівчата та хлопці можуть не тільки пройти стажування, а отримати реальну професію і гарний досвід.

Вікторія Талашкевич, для сайту "Тусовка"



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!