Переселенці на Кіровоградщині чекають консенсусу представників влади

28.05.16, 14:00

Днями у приміщенні Кіровоградського прес-клубу реформ відбувся круглий стіл за участі представників влади, громадських організацій та правозахисників, які поділилися із журналістами досвідом роботи із внутрішньо переміщеними особами та людьми з інвалідністю.

Віта Атаманчук та Валентина Кулачко
Віта Атаманчук та Валентина Кулачко
"У Кіровоградській області 7117 сімей, а це 12 326 осіб, які живуть на території області. Ми зробили все можливе, щоб влаштувати 580 сімей, 372 дитини ходить до дитячих садочків, 1347 - до школи та 72 стали студентами вишів. Ми забезпечили всім необхідним для побуту та життя. Але щоб не робила влада, завжди виникають конфлікти з переселенцями", - заявила радник голови ОДА Віта Атаманчук, цитує сайт "Акула"

Учасники Круглого столу
Учасники Круглого столу
Конфлікти переселенців з владою, працівниками соцзахисту виникають на ґрунті соцвиплат, які затримали чи взагалі припинили через заплутані зміни в законодавстві, яке не може роз’яснити питання про взяття та зняття з реєстрації переселенців. Вимушені переселенці, які прийшли на круглий стіл, повідомили, що через затримку соцвиплат вони голодують, через заборгованість за проживання їх ображають у гуртожитку КНТУ, що через "статус" вони не можуть знайти роботу, а та, що пропонують, їх не влаштовує через малу заробітну плату.

Світлана Томашевська, Олексій Флоренко та Андрій Лейбенко
Світлана Томашевська, Олексій Флоренко та Андрій Лейбенко
Радник Мінсоцполітики України Світлана Томашевська наголосила, що під час роботи з переселенцями простежується потреба в психологічному розвантаженні, тому що через матеріальні проблеми та конфлікти з владою люди не йдуть на контакт з місцевими та проявляють агресію.

На захист влади стала Валентина Кулачко, переселенка, яка наразі є волонтером обласного штабу з питань розміщення та розв’язання соціально-побутових проблем ВПО: "Два роки ми живемо на території Кіровоградської області. Досить чогось вимагати від влади, треба вже згладжувати це питання. Ми не переселенці, а українці, й пора вже відвикати від цього, що нам хтось чи щось винен. За цей час, що ми тут, пройшов період адаптації. Досить жити спогадами, треба починати влаштовувати своє життя".

Віта Атаманчук, Валентина Кулачко та Вікторія Талашкевич
Віта Атаманчук, Валентина Кулачко та Вікторія Талашкевич
Тим, у кого виникли проблеми чи питання з соцвиплатами, правозахисник Олексій Флоренко запропонував безкоштовну юридичну допомогу, яку він надаватиме протягом всього літа - як консультант правозахисної Програми по захисту прав внутрішньо переміщеною осіб з інвалідністю «Маленька Берта», що її фінансує за підтримки Посольства Федеральної Республіки Німеччина. Олексій радить переселенцям вже зараз звертатися до суду і готовий допомогти їм у цьому.

Також під час заходу виступили Сергій Бойко, секретар Кіровоградської міської ради, та Андрій Лейбенко, помічник Кіровоградського міського голови, - вони розповіли, чому місцева влада не бере на себе відповідальність ставити "штампики" у довідки для переселенців - за їх словами, це суперечить законодавству, і у разі бажання прокуратура може не тільки відкрити карні справи проти чиновників, але й змусити переселенців повернути гроші. Деталі - у відео із круглого столу.

автор - Вікторія Талашкевич



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!