Білоруси з Україною в серці

26.07.16, 12:00

23 липня 2016 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулось відкриття виставки «Білоруси з Україною в серці».

Це спільний виставковий проект українських та білоруських художників, присвячений подіям на Сході України та пам’яті загиблих добровольців тактичної групи «Білорусь» 1 ШР 5 ОБАТ ДУК ПС Віталія Тіліженка – «Кекса» та Алеся Черкашина – «Тараса», що віддали своє життя за незалежність України улітку 2015 року.
Українець Віталій Тіліженко загинув 10 серпня 2015 року, ліквідовуючи танковий прорив російських найманців біля Старогнатівки. Він народився і виріс у Запоріжжі, вчився, а потім працював у Києві у сфері IT-технологій. Пройшов два Майдани. З початком війни заснував Благодійну організацію «Міжнародний фонд «Волошка»» з волонтерської допомоги воїнам АТО, а згодом й сам добровольцем пішов на фронт. Віталія Тіліженка поховали поряд із рідними на Матвієвському кладовищі під Запоріжжям. На сьогодні одна з вулиць міста носить його ім’я.

Білорус Алесь Черкашин був учасником того ж самого бою, що й Віталій. Тяжкопораненого Алеся доправили до Запорізької обласної лікарні. Але, на жаль, він помер від отриманих важких поранень. Поховали його на батьківщині - у Бресті.
У листопаді 2015 року за сприяння Благодійної організації «Міжнародний фонд «Волошка»» в зоні АТО пройшов міжнародний пленер. З білоруської сторони в пленері взяли участь п’ять художників - членів Білоруської спілки художників: Генадзь Драздов, Алесь Суша, Алесь Циркунов, Алесь Пушкін, молодий художник і музикант Андрусь Такіданг, з української - член Національної спілки художників України, український художник із Донецька Тарас Носар.
Художники протягом п’яти днів працювали в околицях Донецького аеропорту, Пісків, Волновахи та Новоградівки. У результаті було написано понад 40 живописних полотен - портретів, пейзажів, сюжетних полотен, на створення яких художників надихала боротьба тактичної групи «Білорусь» у складі українського добровольчого корпусу.

Вперше двадцять шість із створених на Донбасі робіт експонувалися в Білорусі - в посольстві України в Республіці Білорусь (лютий 2016 року), далі виставка почала подорож Україною. Її відкриття проходило в Національному музеї історії України (березень 2016 року), у Волонтерському центрі в Чаплинці Херсонської області (в Чаплинці навчався «Тарас» - Алесь Черкашин), в Запорізькому обласному краєзнавчому музеї (в місті Запоріжжі народився Віталій Тіліженко) (червень 2016) року) та в торговому центрі у Дніпрі (липень 2016 року).

На виставці «Білоруси з Україною в серці» в Кіровоградському обласному художньому музеї експонується понад 40 живописних робіт.
Це роботи Драздова Генадзя «Непереможна», «Командир роти Подолянин»; Суша Алеся «Перша штурмова рота», «Захисники Вітчизни», «Піски», «Будинок культури в Пісках»; Циркунова Алеся «Час випробувань», «Знівечений краєвид», «Сльоза», «Поступ «руського мира»», «Східний форпост», «З вірою в майбутнє»; Пушкіна Алеся «Церква у Пісках, Україна. Донбас. 2015», «Україна. Донбас. 2015», «Дуб отамана Нестора Махна», «Бібліотека селища Піски», «Командир взводу Славик», «Дівчина з блокпосту», «Документалісти»; Такіданга Андруся «Розкритий дах», «Побут», «Втомився»; Носара Тараса: «Дук. Між боями», «На сцені виступає Україна», «Колискова», «Пейзаж. Руїни», «Думи мої… думи». «Україна – відповість», «Музика Пісків» (із циклу «Українсько-російська війна 2014 -? рр.»
«Ці полотна - шмат мого життя. Це кров, це страждання. У Пісках, у руїнах будинку культури, я знайшов спочатку вишиванку та дитяче взуття, потім витягнув з-під завалів бандуру. Вона була покалічена війною, із розірваними струнами» - згадував Тарас Носар.
Подорожуючи Білоруссю та Україною виставка поповнилася портретом Віталія Тіліженка у виконанні запорізької художниці Равіч Еріки, яка написала портрет в останні три дні перед відкриттям виставки в Запоріжжі, а також роботами Марачкіна Алєксєя «Мати Божа Небесної сотні», Анішчинка Владіміра «Село Піски. Донбас», портретом «Алесь Черкашин».
Доповнюють експозицію предмети військового побуту, які художники привезли з собою зі Сходу України: знайдена в Пісках прострілена каска, амуніція «Тараса», гільзи та хвости від мін, пошматовані уламками книжки зі зруйнованої бібліотеки, «поранена» бандура з порваними струнами (яка з споконвіків є інструментом вільних співців, оспівувачів славетних героїв української землі, їх великих подвигів, оплакувань їхньої героїчної смерті).

Запрошенні на відкриття виставки переглянули фільм «Білоруси з Україною в серці» режисера та оператора Антося Цялежнікцау.

Виставку відкрито за сприяння Благодійної організації «Міжнародний фонд «Волошка»» (директор Анжела Іванівна Душаєва).

Перевезення виставки здійснено при підтримці депутата міської ради Дмитра Семеновича Терзова.

Ця виставка це ще одне нагадування усім нам, про те, що на Сході України триває справжня чергова українсько-російська війна, і що мирне небо над більшою територією нашої України, під яким спокійно засинають діти, захищене ціною багатьох життів патріотів не лише з України...



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!