Менторські програми та ІКТ на ринку праці: Досвід Естонії

19.10.16, 14:00

У вівторок, 18-го жовтня у приміщенні "Прес-клубу реформ" у місті Кропивницький пройшов круглий стіл за участі експертів із Талліна (Естонія) та Києва (Україна), а також представників влади і громадських організацій та журналістів. Під час круглого столу йшла мова про досвід Естонії у сфері застосування менторських програм та інформаційно-комунікаційних технологій для покращення ситуації на ринку праці.

На Круглому столі в якості спікерів виступили:
- Реет Лайя, національний експерт з гендерних питань Європейського Інституту Гендерної Рівності, керівник Естонського жіночого центру досліджень (ENUT), м. Таллін
- Андрес Палінг, тренер, бізнес-консультант, керівник компанії «EVAP konsultatsioonid OÜ», м. Таллін - Євгеній Фомін, керівник громадської організації «Фундація Прав Людини», м. Київ
- Валентина Кулачко, радник Міністерства соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб
- Олександр Матвєєв, бізнес-тренер, ведучий гри «Cashflow» (англ. «Грошовий потік»), м. Кропивницький
- Ольга Кушнір, керівник освітніх програм «Клубу Українсько-Норвезького партнерства», м. Кропивницький
- Едуард Клюєнко, соціолог, науковець, м. Кропивницький

Під час Круглого столу було підведено перші підсумки запровадження Менторської програми у Кіровоградській області. Дана ініціатива виконується громадською організацією «Фундація прав людини» та Естонським Жіночим Ресурсним Центром «ENUT» в рамках Правозахисної програми для внутрішньо переміщених осіб «Перспективи на ринку праці», що реалізується у трьох областях України за підтримки Міністерства Закордонних справ Естонської Республіки.

Проект спрямовано на сприяння працевлаштуванню внутрішньо переміщених осіб у Кіровоградській, Запорізькій та Львівській областях - із використанням досвіду Естонії. На загальноукраїнському рівні керує проектом «Фундація прав людини», яка рік тому провела безпрецедентний моніторинг дотримання прав людини по відношенню до переселенців із інвалідністю. Загалом, впродовж майже п’ятнадцяти років, ця правозахисна організація реалізувала 130 проектів у двадцяти регіонах України.

- У нашій роботі ми активно долучаємо партнерські організації із регіонів. Тобто надаємо інтелектуальні та матеріальні ресурси, запрошуємо експертів і створюємо таку собі конфедерацію для вирішення завдань того чи іншого проекту. Із деякими регіональними громадськими організаціями ми співпрацюємо вже понад десять років, адже вони краще розуміють потреби громад на місцях, – розповідає Євген Фомін.

Координатором проекту у місті Кропивницький та у Кіровоградській області буде громадська організація «Турбота». Її волонтери вже побували на установчій школі у місті Кип’ячка (Київська область), у тренінговому центрі «Mama Cares» та познайомилися із філософією програми та естонськими колегами, які передаватимуть свій досвід українським колегам і внутрішньо переміщеним особам. Тепер у місті пройшов тренінг для більш ніж сорока учасників із Кропивницького, Благовіщенського, Знам'янки та Петрівського району. У листопаді п'ять учасників із області поїдуть на навчання до Києва.

- Новим для нас є використання моделі менторства в інтеграції внутрішньо переміщених осіб у місцеву громаду та орієнтування їх на ринку праці. Цей досвід – співпраці відомих місцевих менторів та переселенців, - успішно працює в Естонії і, очевидно, буде корисним для українців, - переконана експерт проекту на Кіровоградщині Вікторія Талашкевич.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!