"Б'є - звертайтесь у поліцію!"

21.10.16, 16:38

Кіровоградський обласний центр матері та дитини відвідали представники патрульної поліції Кропивницького в рамках проекту «ПОЛіС» (Поліція і спільнота). Тема розмови була дуже непроста - домашнє насильство. Непроста, тому що злочини такого типу дуже часто є латентними: ані жертва, ані сусіди часто не поспішають подавати заяву, щоб зупинити насильника. На жаль, домашнє насильство існує у всіх без винятку соціальних групах, з ним стикаються незалежно від рівня доходів, освіти і стану в суспільстві. Серед десяти жінок, що зараз мешкають у центрі, є такі, що стикались з різними формами насильства. Не обов'язково фізичного, адже насильство може бути і економічним, і псхологічним і сексуальним.

За словами інспекторки Вікторії Яценко, патрульні отримують виклики з приводу домашних сварок кожної зміни. Телефонують на 102 і жертви і сусіди, останні, до речі, частіше. Проте, дуже часто побита жінка (чи чоловік) відмовляються писати заяву: соромляться, намагаються приховати побиття. "З такими людьми патрульний працює окремо. Ми вмовляємо, намагаємося переконати подати заяву, щоб можа було застосовувати якісь заходи відповідальності до порушника, говоримо про загрозу їх життю, життю дітей". Проте, на жаль відмови траплаються надзвичайно часто.

Говорили і про такі ганебні випадки, коли правоохоронні органи відмовлялись приймати заяву. Одна з мешканок центру кілька років тому опинилась саме у такій ситуації. Не допускати таких випадків у майбутньому - одне із завдань реформи національної поліції. А у разі, якщо це все ж таки трапляється, необхідно звертатися до уповноваженого Голови Національної поліції за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності. Пан Микола Сульжук, який виконує ці обов'язки на Кіровоградщині, також був присутнім на зустрічі, і детально пояснив, як себе треба поводити, якщо жертва стикається з бездіяльністю правоохоронців.

Довідково: Шестимісячна програма «ПОЛіС» діє в 12 містах України, серед яких і наш обласний центр. Програма є частиною проекту IREX «Залучення громадськості до реформи», - мета якого вибудувати плідну співпрацю між поліцією та громадою.




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!