​Українці визначили найзручніші міста країни

01.11.16, 14:00

У рейтингу найзручніших міст України перші рядки дісталися несподіваним претендентам — далеко не найбільшим обласним центрам Луцьку, Миколаєву та Вінниці. Опитування сервісу онлайн-оголошень OLX за трьома критеріями «зручності» — близькість магазинів, наявність місць для відпочинку і спорту, а також інфраструктура для дітей — вивів на перші позиції саме ці міста. Кропивницький - четверте місто... знизу :-(


Рейтинг був складений за підсумками опитування користувачів OLX, у результаті якого було заповнено понад 33 тис. анкет. Дослідження під назвою «Ідеальне місто» в цілому вивчило якість життя в обласних центрах країни. У фокусі перебувало десять факторів, у тому числі ті, що роблять щоденне життя городян простішим і комфортнішим: близькість магазинів, спортмайданчиків і кафе, наявність у районі дитячих закладів. Учасники опитування оцінювали міста за шкалою від 1 до 7. Підсумковий список продемонстрував народну думку, тоді як більшість подібних рейтингів створюють на основі експертної оцінки.

Лідером за доступністю торговельних закладів виявився Миколаїв, який отримав 6,6 із 7 балів. На 0,3 бали від нього відстав Луцьк. Утім, практично всі українські міста показали вельми високі результати. Унизу рейтингу виявився Дніпро з солідними 5,6 балами. Це дає змогу стверджувати, що торговельна інфраструктура в Україні розвинена досить добре.

Водночас із наявністю місць для відпочинку в обласних центрах України ситуація виявилася песимістичнішою. Рейтинг доступності майданчиків і закладів для спорту, харчування і дозвілля з показником 5,3 бали очолив Луцьк, на другому місці з оцiнкою 5,1 — Вінниця, в інших обласних центрів показники менші за 5 балів. Найгірші оцінки в Житомира й Дніпра — по 4,2 бали. Загалом опитування вказало на дефіцит інфраструктури дозвілля в Україні, хоч і далекий від критичного.

Краща ситуація виявилася з доступними для дітей майданчиками й закладами. Найкращі результати щодо близькості дитячих садків, місць для ігор і медичних закладів показали Вінниця і Харків — по 5,6 бали. Результати більшості обласних центрів теж виявилися задовільними — переважно в діапазоні 4,8–5,2 бали. Серйозно відстав хіба що Ужгород з 4,4 балами.

Київ не показав видатних результатів в оцінці городянами рівня комфорту. За критеріями зручності столиця опинилася посередині рейтингу з балами, близькими до харківських і тернопільських. Варто врахувати, що жителі столиці, як і інших мегаполісів, критичніше ставляться до оцінки свого місця проживання. Проте й авторитетне міжнародне дослідження якості життя Quality of Living Survey, яке оцінює міста світу за 39 показниками, теж скептично поставилося до якості життя в українській столиці — Київ посідає 176 місце з 230.

Однією з найчастіших претензій до міського середовища стала віддаленість дитячих садків та ігрових майданчиків від місця проживання. Окрім того, обурення українців викликає близькість до житлових будинків «гучної» і «брудної» інфраструктури — місць стихійної торгівлі, базарів, жвавих трас. Плюсами міст жителі називають зелені зони, наявність спортивних і дитячих майданчиків, зручні транспортні розв’язки, які не псують атмосфери навколо. В основному міста України показали середній рівень комфорту за оцінками жителів. Потенціал зростання залишається, адже зручність життя серед іншого підвищує ділову активність і допомагає містам розвиватися далі.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!