Community policing: діалог і ще раз діалог

08.11.16, 16:30

Минулого тижня відбувся черговий захід, що входить до плану впровадження Програми ПОЛіС (Поліція і Спільнота), яка імплементується у місті за підтримки Міжнародної організація IREX. Тренінг "Взаємодія патрульної поліції та громадськості" провів гість з Києва Сергій Перникоза (Sergii Pernykoza), експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, координатор моніторингової кампанії Експертна група "Поліція під контролем".

Власне, лейтмотивом тренінгу, як і програми в цілому, було "Community Policing". У цього терміну ще немає усталеного українського перекладу, і, в принципі, для нашої держави така концепція поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду є новою, але, такі методи стають все більш популярними у всьому світі.

Причина докладання зусиль задля побудови діалогу і співпраці між правоохоронцями і громадою полягає в тому, що в багатьох країнах світу (і Україна - не виключення) оскільки представники поліції все ясніше усвідомлюють протиріччя між тим, що вони роблять і тим, що вони, згідно суспільної думки, повинні робити. І особливо це актуально для українсців в цілому та кропивничан, адже реформа поліції триває і пересічний громадянин навряд чи має час і спроможність з'ясувати для себе, наприклад, нюанси повноважень патрульного.

На тренінг звітали студенти та викладачі Факультету філології та журналістики КДПУ ім. В.Винниченка, журналісти Кропивницького, громадські активісти і, звичайно, представники патрульної поліції міста.

Мінімум теорії і максимум практики - насичене спілкування передбачало перш за все спільну роботу. Як двляться на прблемне перехрестя правоохоронці і громада, а також медійники. Наприклад: у вашому місті є проблемне перехрестя, на якому часто трапляються ДТП, а світлофора там немає. Обурення? безперечно, а от що можна зробити, щоб вплинути на ситуацію? А якщо ви не лише активний громадянин, а патрульний поліцейський чи журналіст? Одразу наголосимо: в такій ситуації розв'язання за 10 хвилин не буде і жодний чарівник на це не здатний. Але якщо буде спільна ініціатива, то будь-які бюрократичні препони можна подолати.

Торкались і питань повноважень патрульних, і, звичайно, недосконалості законодавства. Прогалини у нормативних документах часто і спричиняють те непорозуміння, через яке людина зневірюється у поліції.

Закінчився тренінг на позитивній ноті. І не лише через те, що новий досвід здобули всі сторони діалогу: і учасники, і патрульні, а ще через те, що під час знайомства дуже поширеною була фраза "на щастя, з поліцією спілкуватися не доводилося", а вже через дві години, молодь не хотіла розходитися, виникали нові і нові запитання та безліч тем, на які продовжували спілкування.




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!