​Електронні декларації: хто винен і що робити?

17.11.16, 10:00

До цього року пересічні громадяни не мали змоги ознайомитися із деклараціями чиновників. Але зараз така можливість з’явилася і безліч почуттів, які переживають зараз українці, важко описати словами. Принаймні такими, що їх можна друкувати на сайті, не змінюючи букви спецсимволами. Але постає питання: «Що робити далі?». І саме на нього журналісти отримали відповідь на семінарі-брифінгу «Як зупинити корупціонера? Е-декларування і контроль з боку суспільства», що відбувся в Києві минулого тижня.

Цифри, цифри, цифри...

Варто нагадати основні моменти, які передбачені новим законом Закон України “Про запобігання корупції” був прийнятий 14 жовтня 2014 року та введений в дію 26 квітня 2015 року. Згідно з ним до першого етапу декларування підпадають особи, , які займають відповідальне та особливо відповідальне становище (зокрема, державні службовці категорій А-Б, посадові особи місцевого самоврядування 1-3 категорій, всі судді, прокурори, слідчі. загалом Це близько 100 тисяч осіб. Цифра вражаюча. Проте є ще й друга хвиля до якої відносяться усі інші типи декларацій та суб’єкти декларування, а це близько 1 млн. осіб.

Такий обсяг роботи викликав зацікавленість серед журналістів. Адже, зрозуміло, що навіть за встановлені законом 5 років (саме стільки зберігаються декларації, окрім останньої, що заповнюються при звільненні з місця роботи), обробити вручну це неможливо. Тому у пригоді стане програмний комплекс, що аналізуватиме цифру і виставлятиме рейтингову оцінку відповідності доходів та задекларованих статків. Наразі підготовчі роботи ще тривають і варто слідкувати за цим процесом.

Подолати "кабінетного" перевертня

Що ж думають про декларування, як елемент боротьби проти корупції іноземні спеціалісти? Цікавим був виступ Лаури Поп, старшого спеціаліста фінансово сектору Світового банку. Перш за все вона зазначила той момент, що не варто сприймати електронне декларування, як срібну кулю, що вмить подолає корупцію раз і назавжди. Бо це лише один з інструментів. до того ж він не є загальним для кожної з країн. Бо в кожній країні є свої пріоритети у визначенні людських цінностей (не плутати із загальнолюдськими. - Авт.). Декларація Аргентинського чиновника відрізнятиметься від декларації в Германії, а та, в свою чергу, від декларації в Іспанії.

Проте вкрай важливіша співпраця між відповідними органами, ЗМІ, громадськими організаціями і кожним громадянином. Далеко не кожний виборець стане розбиратися у купі цифр, що є в деклараціях. І це вже не кажучи про більш складний аналіз задля викривання нелегальних доходів. Варто допомогти йому в цьому процесі.

Так в Чилі розроблено спеціальний сайт, де за допомогою піктограм зазначена кількість нерухомості, авто, грошей в кожного з суб'єктів декларування. Коли навести на ту чи іншу піктограму, можна отримати детальну інформацію про цей об'єкт. Transparency International в Грузії проаналізувало доходи чиновників, які вони отримали від компаній в якості винагороди із звітами самих компаній. І хоча ряд розбіжностей можна було пояснити, проте певна кількість потрапила до більш детального розгляду та аналізу компетентними органами.

На думку Лаури Поп не варто недооцінювати роль простих громадян. Вони живуть поруч з тими, хто є причиною негараздів. В невеличкому селі, що не завжди знайдеш на мапі, неможливо сховати великий будинок. Проте саме село майже неможливо помітити зі столиці. Отже саме від кожного з нас залежатиме успіх у боротьбі із корупцією.

На запитання "Чия декларація в Україні та за кордом стала для неї "відкриттям", що запам'яталося?" спеціаліст відповіла: " В першу чергу я дивилася на механізми аналізу. Отже українська система - має багато характеристик та використовує багато технологічних методів. Система продумана. Є багато органів та інституцій, що можуть використати цю інформацію. Коли буде автоматизовано процес аналізу, то можна буде провести аналіз з іншими деклараціями. Ручна подача декларацій апріорі слабка і дуже залежить від людського фактору. Але, в жодній країні мені не попадалася така безпрецедентна кількість задекларованої готівки, як в Україні. Це свідчить про те, що або є розуміння про можливість ухилення від покарання, на відміну від інших країн".

Антикорупційні уроки від Віталія Шабуніна

Виступ голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна дав відповідь на актуальні запитання та надав ряд конкретних інструментів для ефективної протидії корупції.

Одним з найголовніших досягнень Віталій вважає сам факт прийняття нової редакції закону. Цього неможливо було б зробити не тільки до Революції гідності, але й сьогодні. Отже момент не був втраченим.

Щодо величезної кількості задекларованої готівки. Так, її перерахувати неможливо. Проте в цьому немає потреби. Бо за законом, що діяв до 2015 року, суб'єкт декларування не повинен надавати докази її законного походження. Але, з прийняттям нового закону, коли цю готівку захочуть витратити, то будуть зобов'язані довести законність її отримання. До розгляду будуть братися об'єктивні докази, а не такі, як "подарунки від св. Миколая" чи "позика від коханки".

Не варто покладати великих сподівань на НАБУ та НАЗК. Робити перевірку декларацій вони будуть, хоча і не зобов'язані за законом. То якщо ви зацікавлені в якісному аналізі, тоді варто докладати ініціатив самим. Громадська організація Центр протидії корупції надаватиме в цьому допомогу. Якими інструментами варто користуватися? Відкриті реєстри нерухомості та рухомого майна. Порівнюємо його дані із задекларованим майном.

До речі, можна не турбуватися про час, який ви маєте витратити на пошук того чи іншого декларанта. Вже є додаток до браузера Google Chrome, який за виділеним мишкою прізвищем покаже його декларацію у віконці поруч. Подібний сервіс є й у месенджері Telegram.

Не варто ігнорувати базу відсканованих паперових декларацій, що є у вільному доступі. Виявлена розбіжність у даних - це не привід для відкриття справи, але це може стати гарним матеріалом для журналістського розслідування. А якщо казати про журналістські розслідування, то в реєстрі судових рішень можна подивитися якими вироками закінчувалися голосні справи. В більшості випадків висвітлювання таких справ закінчувалося на етапі передачі її до суду. Та вироки, які за ними оголошувалися були незначними.

На що варто звертати увагу при аналізі декларацій? Готівка. Людина яка сказала, що чим більше задекларуєш готівки, тим більшу індульгенцію отримає декларант, зробила величезну роботу за НАБУ, Центр протидії корупції та багатьох інших. Звісно що цікавлять подарунки, майно, члени родини (з їх статками), дивіденди. Дуже цікавими будуть і сторінки в соціальних мережах. Не варто ігнорувати підписку на них. Авторам буде приємно отримати нового читача, а вам цікаву інформацію. Проте не забувайте робити знімки екранів, коли знайдете щось цікавеньке. Бо в більшості випадків, опублікована вами інформація в лічені години перетвориться на гарбуза, а годинник за мільйон доларів на маленьке пухнасте кошеня.

Ще одна порада від Віталія Шабуніна: якщо є матеріал із доказами, проте автор намагається залишитися анонімом, то він може звернутися до Центру протидії корупції через сторінку на Фейсбуці (https://www.facebook.com/antac.ua/?fref=ts) або через електронну пошту (Antac.ua@gmail.com). І незалежно від результату розгляду справи у журналіста буде гарний інформаційний привід для нового матеріалу.

Думки Віталія Шабуніна про...

Статки Сергія Лещенка:

"...
Жодне ЗМІ, що поширювало інформацію про рахунок в "Ощадбанку" не шукало інформацію про рахунка інших посадових осіб в цьому банку. Тим самим фракція, яка "мочила" Лещенка мала змогу не привертати уваги до своїх статків. Тим самим варто вважати це акцією знищення політичного рейтингу...."

...роботу Центру протидії корупції та її наслідки:

"...
Ми працюємо виходячи з того, що ми не довіряємо усім органам. І тому робимо усе можливе, аби довести кожну справу до кінця...."

... Проект Закону про запобігання корупції та загальні засади йо-декларування

"...
Моя думка, що цей законопроект - це маленька помста. Є велика різниця між державною службою та іншими, бо право чиновника на приватність значно менше аніж в інших. Отже законопроект мав на меті заблокувати роботу контролюючих органів..."


автор - Андрій Флоренко, для газети "Україна-Центр"



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!