"Жито" у музеї

16.02.17, 16:00

Серед чудових мистецьких творів, що презентувались різного часу в обласному художньому музеї є так би мовити роботи резонансні, тобто такі, що обов'язково зупиняють на собі погляд, викликають додаткові запитання... До таких робіт без всякого сумніву відноситься і картина "Жито" (полотно, олія, 139х252) видатного художника-земляка, яскравого представника реалістичного живопису Броніслава Домашина (1927-2000).

Цей твір - професійно виконана копія картини з аналогічною назвою, автор якої - геніальний майстер пензля та співець краси і величі природи Іван Шишкін. Оригінал був написаний митцем наприкінці ХІХ сторіччя під враженням та захопленням художника побаченим полем і зберігається у Державній Третьяковській галереї (І.І. Шишкін "Жито", 1878р., полотно, олія, 107х187).

Зупиняючись біля картини Броніслава Домашина "Жито" під час проведення екскурсії по музею я неодноразово мав можливість насолодитися реакцією екскурсантів на цей чудовий твір, постійно отримуючи запитання "Це робота Шишкіна?". Як на мене, кращої оцінки майстерності нашого земляка годі й шукати.

Цікава і сама історія надходження картини "Жито" до обласного художнього музею та визначення її авторства. Вона була передана до нашого музею Кіровоградською обласною радою у 2011 році і саме тоді мешканці та гості нашого міста отримали унікальну нагоду ознайомитися з цим чудовим твором, адже співробітники музею переносили нічим не прикриту картину через центр тодішнього Кіровограда, що викликало неабияку зацікавленість, та навіть - бурхливу реакцію.

Як вже зазначалось, авторство картини на той час ще не було встановлено. На щастя, у січні 2012 року представлений в експозиції художній твір побачила гостя музею - донька Броніслава Домашина, Людмила Броніславівна Богданович, яка одразу впізнала роботу свого батька й згадала, що бачила її в майстерні й мала можливість спостерігати як Броніслав Олександрович працював над нею. Ця інформація, надана донькою великого майстра, стала справжнім відкриттям та додатковим приводом для гордості за наших талановитих земляків. А ще - символічною естафетою різних поколінь славетних майстрів пензля.

Олег Юрченко - зав. відділом туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Кіровоградського обласного художнього музею



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!