​“Щаслива” сімка?

25.03.17, 14:00

У Прес-клубі презентували результати нещодавнього дослідженняІндексу демократичного розвитку областей. Захід, як і дослідження в цілому, проводився в рамках проекту «Сприяння реформам та розвиток підзвітності в регіонах України», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у партнерстві з ГО «НРО «Прес-клуб реформ» у складі Асоціації регіональних аналітичних центрів за підтримки National Endowment for Democracy (NED).

Основною складовою дослідження було експертне опитування. Фахівці різних галузей оцінювали розвиток нашого суспільства, відповідаючи на поставлені в анкетах питання: як закриті, що передбачали виставлення рейтингових балів, так і відкриті, завдяки яким з’ясовували специфічні риси становища у тій чи іншій царині суспільного життя, а також надавали рекомендації.

Якщо говорити мовою цифр, то індекс області зафіксований на рівні 3,19. Таким чином, маємо регіон із так званою перехідною демократією. Про це свідчать і нестабільність існуючих демократичних інститутів, і істотні проблеми практично у всіх суспільних сферах.

- Ключовою специфічною рисою регіону, які показало дослідження, є низька активність громадян та інститутів громадянського суспільства, зокрема у процесах здійснення демократичинх реформ. Це негативно впливає і на стан суспільного контролю за владою і органами місцевого самоврядування, і створює піґрунтя для корупції, а також істотного впливу великого бізнесу на владу і правоохоронні органи, порушення прав і свобод”, - зазначила під час презентації результатів дослідження експертка АРАЦ Ольга Гріднєва.

Варто також відмітити, що 3,19 балів, які присудили області експерти, забезпечили Кіровоградщині 7 місце у загальному рейтингу. Найближчі сусіди – по рейтинговій таблиці – Чернівецька область (6 місце, показник – 3.20) та Полтавська (8 місце, показник – 3.18). Сусіди по центральній Україні теж мають досить близькі рейтинги: Черкащина – 12 місце, Вінниччина – 11. А от на південь від Кіровоградщини, на думку тамтешніх експертів, рівень демократії знижується – Миколаївщина та Одещина обіймають дві останні позиції з-поміж усіх областей України.

- Якщо порівняти показники індексу для області, що посідає у рейтингу першу позицію (Івано-Франківська) та останню (Одеська), бачимо, що розбіжності не такі вже й великі – 3,48 проти 2,75, тобто ніякої “демократичної прірви” не спостерігається”, - підкреслює Ольга Гріднєва. – “Натомість, бачимо, що і нам, і сіхідним, і західним областям ще є багато над чим працювати”.

Якщо є аналізувати, які саме сфери перебувають в обаласті в кращому чи гіршому стані, звернемося до результатів дослідження. Оцінка проводилась по десяти блоках: “Стан реалізації громадсько-політичних прав людини та стан правосуддя”, “Соціально-економічний стан”, “Громадська активність і самоорганізація громадян”, “Стан ЗМІ”, “Міжетнічні та конфесійні відносини”, “Політична активність, партії, вибори”, “Децентралізація та діяльність органів місцевого самоврядування”, “Якість державних адміністрацій”, “Безпека (злочинність, діяльність органів правопорядку)” та “Корупція”.

Лідерами серед суспільних сфер на Кіровоградщині є міжетнічні та конфесійні відносини (значення індексу – 3,71) та сфера громадської активності і самоорганізації громадян” (значення індексу – 3,44).

Натомість, найгіршу динаміку побудова демократичного суспільства в області демонструє по блоках “Корупція” (показник - 2,69) та “Політична активність, партії, вибори” (показник – 2,71).

Координаторка дослідження в області сподівається, що таке дослідження стане щорічним, отже наступного року зможемо порівняти, чи є прогрес у розбудові демократії.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!