Аграрна партія України: «Не дамо вкрасти землю!»

26.04.17, 17:59

Єдине національне багатство, що все ще належить народу України – це земля. Та чи надовго? За відсутності нормальної законодавчої бази, при розваленій судовій системі та процвітанні корупції, чи має шанс український народ зберегти право власності на земельні ділянки аби у майбутньому мати можливість їх продати, або ж навпаки, за бажанням, придбати.

Аграрна партія розпочинає збір підписів за цивілізовану земельну реформу та проти поспішного розпродажу землі. Збір підписів буде проведений в усіх куточках країни, щоб об’єднати людей у боротьбі за свою землю, нагадати владі про її обов’язок – обслуговувати народ, а не красти його ресурси.

Аграрії планують зібрати 3 мільйони підписів по всій Україні і передати їх до вищих органів влади, від яких залежить питання впровадження ринку землі. Про це у Прес-клубі Кропивницького розповіли представники Аграрної партії України в Кіровоградській області. Так, Сергій Таровик, голова Кіровоградської обласної організації АПУ, депутат Кіровоградської районної ради, член Політради партії повідомив:

«Старт кампанії по збору підписів уже відбувся. Наш лідер, Віталій Скоцик, під час своїх відряджень до Рівненської та Запорізької областей особисто спілкувався з людьми з приводу їх думки щодо запровадження ринку землі. Як стверджує соціологія, в нашій державі 70-80% людей проти продажу землі. Тому Аграрна партія виступила з ініціативою проведення Всеукраїнської акції по збору підписів « Не дамо вкрасти землю», під час якої буде з’ясовано , чи хочуть українці продавати землю. Як відомо наша держава підписала черговий меморандум з Міжнародним валютним фондом, в якому чітко зазначено, що ми маємо відкрити ринок землі вже у 2017 році.

Наразі ми маємо два шляхи виконання вимоги МВФ. Перший – прийняття Верховною Радою змін до земельного законодавства і відкриття ринку землі. Другий полягає у наступному - 55 народних депутатів підписали звернення до Конституційного суду, в якому йдеться про те, що існуючий мораторій на продаж землі обмежує конституційні права людей. Тому у нас є фактично сорок днів для того, щоб стати на перешкоді прийняттю антинародного, антиукраїнського закону про продаж землі. Через відсутність законодавства по проведенню референдуму, Аграрна партія йде шляхом вивчення суспільної думки щодо запровадження в Україні дикого ринку землі, якої в Україні 42 млн га.

Ми розробили анкету, в якій кожен бажаючий може обрати відповідь «так» чи «ні» продажу землі. До анкети додається народна резолюція про те, що український народ нині перебуває у стані війни. А ми пам’ятаємо, що свого часу ні в кого з нас не питали хочемо ми продавати промисловість чи ні, її тишком - нишком прибрали до рук «бариги від бізнесу» і сьогодні 5-10 осіб володіють всією промисловістю, яку розвалили до краю. І тільки сільське господарство розвивається. Єдина власність народу – це земля. Фактично кожен житель села нині має свій шматок землі чи пай. Землю здають в оренду, за що отримують орендну плату. Ця земля не є власністю олігархата, а залишається у розпорядженні пайовиків або держави, в розпорядженні якої 18,5 млн. га землі.

Якщо сьогодні запровадити «дикий» ринок землі – вся земля буде належати олігархам та корупціонерам, бо ні у сільгоспвиробників , ні у пайовиків немає коштів на її придбання. Наразі сільгоспвиробника душать непомірними податками, а великі гроші мають заробітчани від політики, які вразили народ своїми е - деклараціями . Ринок землі хочуть відкрити саме для них. А всі інші просто не мають грошей, щоб її купити. Ми розуміємо , що це зроблено з однією метою, щоб вкрасти цю землю. Тому стартувала акція, ініційована Аграрною партією України – «Не дамо вкрасти нашу землю!». Бо наша земля – це останнє, що є в нашій державі. Якщо її не буде, то ми вже нічого не побудуємо для майбутніх поколінь.

Підсумовуючи, до кінця травня ми маємо зібрати 3 мільйони підписів по Україні, та приблизно 100 тисяч в Кіровоградській області. Акція вже стартувала у багатьох районах Кіровоградщини, через власні партійні осередки розповсюдили анкети, дали народні резолюції і пішли в маси, щоб дізнатися, яка у людей думка з цього приводу.

До початку акції ми провели п’ять Земельних форумів і потужно працюємо в напрямку розробки проектів законів в реалізації земельної реформи. На останньому з’їзді партія визначила 16 кроків, які потрібні для завершення земельної реформи. Коли реформа буде законодавче напрацьована , тоді можна буде говорити про ринок землі. Але не сьогодні, коли хочуть зробити все «на ходу», бо взяли 1 мільярд у МВФ, коли хочуть остаточно зробити нас сировинним придатком. Така ситуація нас не влаштовує».

Юрій Крутько, перший заступник голови Кіровоградської обласної партійної організації Аграрної партії України, депутат Бобринецької районної ради, член Політради партії додав: «Я особисто навіть не проти продажу землі, але потрібно розробити чіткий план, як це буде відбуватися. У нас триває АТО, президент обіцяв продати свої активи, а тепер каже, що зараз не час їх продати. А виходить час для продажу землі? У нас падаючий ринок, а кожен бізнесмен знає, що нічого продавати у цей час не варто, можна тільки купувати. Спілкуючись з аграріями, я розумію що 80 % проти продажу землі, 20 % готові купувати. Але виникає ще одне питання – кредитування. Його немає і нічого не обіцяють. Якби були якісь пільгові кредити, під 2-3%. Я упевнений, що ті ж самі аграрії купували б, розвивалися. Я не кажу вже про інші проблеми – купівля техніки, побудова сховищ, які потребують чималих грошей. І ті ж робочі місця. Ми живемо в тих районах, де працюємо. Знаємо місцевих людей, допомагаємо їм. А прийде стороння людина і їй буде все одно, розвивається соціальна інфраструктура чи ні. Більше того, тиждень тому приїжджав до нас агроном з Америки. Він сказав, що у них кожен власник землі платить 50-100 доларів з гектару, в залежності від якості землі. Ці гроші йдуть на лікарні, школи, дороги та інші соціальні об’єкти. Ми ж говорили з нашим міністром АПК, сформували свої вимоги, пропонували ввести єдиний податок з гектару і щоб левова частка цього податку йшла на розвиток села. Ніхто не чує. Підняли нам ПДВ, яке йде в державний бюджет, а там розкрадається і нічого не доходить до села. На даний момент, ми не готові до ринку землі. Ніхто не захищений, немає законодавчої бази».

Думку Юрія Крутька підтримав і Ігор Шило, голова Кіровоградської районної організації Аграрної партії України, депутат Кіровоградської районної ради, член Політради партії: «Моя така ж точка зору. Поки триває війна, немає судової реформи, процвітає корупція, соціальний рівень населення дуже низький – впроваджувати ринок землі не можливо і не можна. Це єдине національне багатство, яке лишилося. Ми володіємо 25% запасів чорноземів усього світу. Через наш чорнозем відбувалися війни, його вивозили за межі держави, а ми в такий час хочемо її продавати. Треба підготувати земельну реформу, побороти корупцію, провести судову реформу, підняти життєвий рівень населення. Щоб кожна людина була конкурентноспроможною і мала можливість придбати шматок землі, якщо захоче. Тоді це буде справедливо, а, на даний момент, ні про який ринок землі і мови йти не може».

фото і текст - Анна Горобцова



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!