Посвідчення водія: Як отримати?

02.05.17, 12:00

Процес отримання посвідчення водія не такий і складний як здається на перший погляд. Сьогодні працівники регіонального сервісного центру МВС в Кіровоградській області розвіють всі міфи про складності з котрими зіштовхуються автолюбителі.

Процес отримання можна розділити на три кроки.
1. Навчання в автошколі
2. Складання іспитів в сервісному центрі МВС
3. Отримання посвідчення

Навчання в автошколі

Перед тим як обрати автошколу необхідно перевірити акредитацію навчального закладу на офіційному сайті головного сервісного центру МВС
http://hsc.gov.ua/index/avtoshkoli/perelik-avtosh... За даним посиланням можна знайти найближчу акредитовану автошколу, а ще її контакти, категорії, за якими вона може проводити навчання, та срок дії ліцензії.

Для запису на курси в автошколі вам будуть потрібні такі документи: 1. заяву на ім'я керівника установи (з зазначенням місця проживання та категорії транспортного засобу, право на управління якого Ви хотіли отримати); 2. паспорт (пред'являється особисто); 3. копія ідентифікаційного коду; 4. чотири фотографії розміру 3,5х4,5; 5. медична довідка. 6. для отримання категорії D1 необхідно мати посвідчення водія категорії B або C1 або категорій B та C1 і безперервний трирічний стаж керування відповідним транспортним засобом. Право на керування транспортними засобами категорії D надається особам, які мають посвідчення водія категорій B, C1, C, D1 або кількох з них, мають безперервний трирічний стаж керування транспортним засобом відповідної категорії, пройшли перепідготовку за встановленими програмами та склали теоретичний і практичний іспити на право керування транспортними засобами категорії D.


Складання іспитів в сервісному центрі МВС

Після здачі внутрішнього іспиту Вам потрібно пройти іспит в будь-якому зручному для Вас сервісному центрі МВС, прив'язки до місця реєстрації немає. Щоб дізнатися найближчий сервісний центр МВС перейдіть за цим посиланням http://hsc.gov.ua/kontakti/kontakti-gsts-pidrozdi... Складаючи іспит разом з групою, з якою навчалися в автошколі, документи до територіального сервісний центр МВС за місцем знаходженням навчального закладу подають представники автошколи. Вам треба взяти з собою тільки паспорт.

Іспит, як і в автошколі, складається з 2-х частин.

1. Теоретична частина.

Тестування на комп'ютері, за 20 хвилин необхідно відповісти на 20 питань, при цьому допускається не більше 2-х помилок.

Ви повинні добре знати: • правила дорожнього руху; • дорожні знаки; • розмітку; • основи права, • основи безпеки руху; • основи надання медичної допомоги при ДТП.

При успішній здачі теоретичної частини іспиту Ви допускається до практичної частини і цей результат вважається дійсними протягом трьох місяців.

Якщо Ви допустили більше 2-х помилок або не вклалися в 20 хвилин, до практичної частини Ви не допускається. Спробувати знову здати теорію ви зможете не раніше, ніж через 5 днів. При цьому теоретичний іспит можна здавати необмежену кількість разів протягом 10 років.

2. Практична частина.

Перевіряють Ваші навички керування транспортними засобами відповідних категорій. Кількість перездач практичну частину іспиту обмежена 3-ма спробами. Якщо Вам не вдалося здати – доведеться знову пройти повний курс практичного навчання (керування ТЗ) в автошкол. На практиці до таких крайнощів, як правило, не доходить.

Навички водія оцінюються по виконанню наступних дій:

3. підготовка до початку руху; 4. своєчасне включення попереджувальних сигналів; 5. використання дзеркал заднього виду; 6. початок руху; 7. рух по прямій; 8. розгін і перемикання передач з нижніх на вищі і з вищих на нижні; 9. вибір дистанції і інтервалів між транспортними засобами; 10. об'їзд стоять транспортних засобів (в тому числі загального користування) та інших перешкод; 11. перестроювання з однієї смуги руху на іншу; 12. випередження та обгін; 13. маневрування на дорозі, має дві або більше смуги для руху в одному напрямку; 14. реакція на сигнали, що подаються іншими користувачами доріг; 15. увагу по відношенню до інших транспортних засобів; 16. дотримання права проїзду транспортних засобів, що мають перевагу в русі; 17. оцінка дорожніх обставин при наближенні до нерегульованого перехрестя, облік вимог знаків, 18. розмітки, сигналів інших учасників руху; 19. оцінка дорожніх умов при під'їзді до регульованого перехрестя. Подача, при необхідності, 20. попереджувальні сигнали; 21. зупинка перед перехрестям; 22. дотримуєтеся ви знаків світлофора або регулювальника; 23. зупинка транспортного засобу; 24. зупинка автомобіля на підйомі, а потім відновлення руху (при цьому автомобіль повинен плавно 25. зрушити з місця і може відкотитися назад не більше ніж на 20 см, двигун повинен працювати); 26. плавне рушання з місця після зупинки; 27. гальмування і зупинка автомобіля при різних швидкостях, включаючи екстрену зупинку, якщо 28. дозволяє дорожня ситуація і умови руху; 29. розворот при обмеженій ширині проїжджої частини і рух заднім ходом.

Отримання посвідчення

Після успішного складання практичних іспитів залишається останній крок – отримати водійське посвідчення. Якщо Ви здавали іспит разом з групою, там же потрібно отримати і оплатити квитанції за саме посвідчення і іспити. Посвідчення видається особисто під розпис після пред'явлення паспорта або іншого документа, що його замінює. У результаті ви повинні отримати: 1. водійське посвідчення; 2. свідоцтво про закінчення автошколи; 3. особисту картку водія; 4. медичну довідку.

За більш детальною інформацією громадяни можуть звертатись до територіальних сервісних центрів МВС Кіровоградської області



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!