Героїні та герої у тематичних новинах регіональних медіа

05.05.17, 16:00

У журналістських матеріалах регіональних медіа у лютому зафіксовано 29% героїнь і 71% героїв. Найвищий відсотковий показник залучення героїнь – у Дніпропетровській області (38%), найнижчий – в Одеській (20%). Друковані видання мають вищий середній показник (31%), аніж інтернет-видання (25%).

Такими є дані моніторингу журналістських матеріалів у 110 друкованих і 110інтернет-виданнях, проведеного ВОГО «Волинський прес-клуб» і ВОГО «Гендерний центр» у партнерстві з Незалежною громадською мережею прес-клубів України та за підтримки програми «У-Медіа» МГО «Інтерньюс» упродовж лютого 2017 року у 22 областях України. Згідно отриманих даних, було проаналізовано 90038 матеріалів, із яких 20007 – у друкованих ЗМІ і 70031 – в онлайн-медіа.

Мета моніторингу полягала у виявленні гендерного балансу/дисбалансу у журналістських матеріалах регіональних медіа, у тому числі щодо гендерного паритету героїнь і героїв тематичних новин. Розглянемо детальніше за тематиками.

Політика

Середній показник героїнь у політичній тематиці складає 17%. Найвищий показник має Полтавська (49%) область, середній – Дніпропетровська (26%) та Львівська (23%) області, найнижчі – Черкаська (8%), Чернівецька, Кіровоградська й Запорізька – по 11%.

Економіка

В економічній тематиці середній показник героїнь складає 23%. Найвищий показник має Закарпатська область (56%), Дніпропетровська й Полтавська – по 33%. Найнижчі показники – у видань Одеської (12%), Івано-Франківської (13%), Волинської та Черкаської областей (по 14%).

Освіта/наука

У матеріалах на тему освіти/науки середній показник героїнь становить 45 %. Найвищі показники мають Дніпропетровська (66%), Запорізька (62%) та Миколаївська (57%) області, а найнижчі – Вінницька (23%), Херсонська(31%) й Кіровоградська (37%).

Культура


Середній показник героїнь у матеріалах на тему культуристановить35%.Найвищі показники мають Дніпропетровська (54%), Рівненська (43%). Хмельницька й Чернігівська області – по 42%. Найнижчі – Запорізька (24%), Івано-Франківська (25%), Кіровоградська й Тернопільська області по 26%.

Медицина

Середній показник героїнь у медичній тематиці склала 46%. Найвищі показники мають Сумська (75%), Дніпропетровська (70%) та Київська (58%) області, найнижчі – Івано-Франківська (22%), Чернігівська й Черкаська (по 34%) області.

Спорт

У спортивній тематиці середній показник героїнь становить 29%. Найвищі показники мають Полтавська (41%), Харківська (40%), Волинська (39%) області, найнижчі – Івано-Франківська (9%), Кіровоградська (11%) та Житомирська (17%).

Війна

Середній показник присутності експерток у темі війни склав 15%. Найвищі показники отримали: Дніпропетровська (36%), Сумська (31%), Закарпатська й Львівська області – по 24%. Найнижчі – Миколаївська (3%), Вінницька й Черкаська (4%), Житомирська (5%) області.

Волонтерство

У матеріалах на волонтерську тематику середній показник героїньсклав 35%.Найвищі показники мають Закарпатська (70%), Дніпропетровська (51%), Львівська (50%) області. Найнижчі – Житомирська (18%), Черкаська (19%), Київська й Кіровоградська (20%).



Таким чином гендерний моніторинг журналістських матеріалів щодо присутності у них героїнь та героїв виявив таку гендерну специфіку: найменш героїні присутні у темах війни (15%), політики (17%) й економіки (23%), а найбільше – у медицині (46%), освіті/науці (45%), волонтерстві (35%).

Гендерна експертка проекту Оксана Ярош зауважує: «У регіональному зрізі тематика журналістських матеріалів (політика, економіка, освіта/наука, культура, медицина, спорт, війна, волонтерство) має гендерну специфіку у доборі героїнь або героїв при підготовці новинних матеріалів. Візьмемо, наприклад, медичну тематику: жінки більш активно звертаються за медичними послугами, аніж чоловіки. Такою є сучасна тенденція. Ну й жінок – більшість серед населення України. Отож, саме жінки мають ставати героїнями новинних матеріалів. А гендерний моніторинг журналістських матеріалів отримав результати, що у Сумській області у новинах на медичну тематику 75% героїнь і 25% героїв, а у Івано-Франківській лише 22% жінки, а чоловіки – 78%. Освіта і наука є «фемінізованими» галузями, а у матеріалах на тему освіти/науки присутність героїнь у матеріалах коливається від 23% у Вінницькій до 66% у Дніпропетровській областях. Таким чином, проявляється суб’єктивізм у підготовці матеріалів й порушується такий професійний стандарт новинної журналістики, як достовірність висвітленої проблеми або галузі».

Гендерний моніторинг журналістських матеріалів регіональних видань проведений у рамках проекту «Ґендерний простір сучасної журналістики: від теорії до практики», що реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром, Незалежною громадською мережею прес-клубів України та за підтримки програми «У-Медіа» (Інтерньюс).



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!