Сотні світлячків з'являться на вулицях Кропивницького

04.07.17, 12:00

Зменшити кількість дорожньо-транспортних пригод за участю дітей-пішоходів планують автори проекту "Світлячки", що буде впроваджено у місті Кропивницький у рамках програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні. Партнер програми на Кіровоградщині - Прес-клуб реформ.

Світлоповертаючі елементи - Світлячки
Світлоповертаючі елементи - Світлячки
Автори проекту "Світлячки" - Оксана Білоброва та Сергій Ткаченко, - розповідають, що виконавцями проекту будуть інспектори патрульної поліції міста. Вони проведуть для учнів молодших класів у місті серію практичних занять із безпеки пішоходів у темний час доби. Також діти отримають кілька сотень світловідбиваючі елементи і підвищать культуру їх ефективного використання. Партнери проекту - Управління патрульної поліції в м.Кропивницький, Управління освіти Кіровоградської міської ради та дитячий розважальний центр “Crazy Land”.

- Ми будемо працювати із учнями молодших класів п’яти шкіл міста Кропивницький, що розташовані у районах із високим рівнем концентрації ДТП, а також із відвідувачами дитячого розважального центру “Crazy Land”, який має спеціалізовану навчальну зону з безпеки дорожнього руху, - розповідає Сергій Ткаченко. Не відкидає він і того, що до участі у проекті будуть залучені педагогічні працівники шкіл, а також батьки дітей, з якими буде проводитися навчання.

Сергій Ткаченко
Сергій Ткаченко
Справа в тім, що тільки протягом минулого року у місті Кропивницький трапилося 623 ДТП, із них 41 – за участю пішоходів. Рівень небезпеки для пішоходів значно зростає у темний час доби, бо відстань видимості пішохода водієм суттєво зменшується. Особливо актуальною ця проблема стає восени та взимку, адже в цей період значно зменшується тривалість світлового дня.

Пішоходи-школярі, зокрема учні молодших класів, потрапляють в зону ризику, оскільки змушені повертатися додому після групи продовженого дня, гуртків, секцій тощо за умов недостатньої видимості. Тож одним із шляхів вирішення цієї проблеми стане використання дітьми світлоповертаючих елементів, що легко фіксуються на одязі або наплічнику школяра. Якщо діти будуть їх використовувати, то відстань, із якої водій у темну пору доби при ближньому світлі фар зможе побачити пішохода, зросте з 25-40 м до 130-140 м.

Як користуватися світлоповертаючими елементами
Як користуватися світлоповертаючими елементами
Статистика країн, в яких поширена практика використання пішоходами світлоповертаючих елементів, свідчить, що ризик наїзду на пішохода, який користується світлоповертаючими елементами, зменшується в 6-7 разів. Спілкування з батьками, вчителями, вихователями дітей показує глибоку зацікавленість цим питанням.

Нагадаємо, що минулого року у м. Кропивницький Олег Петренко за підтримки програми “Активні громадяни” Британської Ради в Україні успішно реалізував схожий проект “Видимий – значить живий”, завдяки якому світлоповертаючими елементами було забезпечено близько 500 дітей. Результати проекту засвідчують перспективність такого підходу до вирішення проблеми безпеки пішоходів.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!