72 кримінальних провадження за е-деклараціями розслідує ​НАБУ

17.09.17, 12:00

Детективи НАБУ розслідують 72 провадження за результатами аналізу електронних декларацій, зокрема щодо недостовірних даних та незаконного збагачення. Про підозру повідомлено двом особам. Про це в інтерв'ю DT.UA розповів директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник.

Директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник
Директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник

"На кінець серпня ми розслідуємо 72 провадження за результатами аналізу електронних декларацій. Ідеться як про незаконне збагачення (ст. 368—2 Кримінального кодексу), так і про внесення свідомо недостовірних даних у декларацію (ст. 366—1 Кримінального кодексу). На сьогодні про підозру повідомлено двом людям", – зазначив він.

За словами Ситника, деякі справи підійшли до стадії оголошення підозри, у деяких справах підозри вже оголошені, деякі — обговорюються з прокуратурою. Розгляд деяких справ, при цьому, затягується в суді.

"Наприклад, справу Кулика (Костянтин Кулик — військовий прокурор сил АТО, якого НАБУ і САП підозрюють у незаконному збагаченні) в жовтні 2016 р. було спрямовано до суду. Без малого рік, як вона там. Жодного прогресу: постійні перенесення, зриви засідань. На жаль, ми спостерігаємо саботування з боку захисту, який використовує можливості законодавства для затягування. І це люди, які заявляли, що за 5 хвилин доведуть свою невинуватість у суді! І все на тлі небажання суду розглядати цю справу", – зазначив Ситник.

На думку директора НАБУ, найбільший негатив у процесі розгляду справ за деклараціями – відсутність практики і затягування в суді.

"Це несе величезні ризики для всього процесу декларування. Оскільки відсутність вироків за цією категорією справ призводить до того, що процес електронного декларування може перерости в процес амністії", – вважає він.

Підготовлено ГО “Інтерньюз-Україна” в рамках проекту “Декларації



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!