Сільський зелений туризм - від роз’єднаних садиб до територіальних кластерів

02.10.17, 16:00

В Україні існують усі передумови для активного розвитку сільського зеленого туризму: мальовнича природа, багата історико-культурна спадщина, значні рекреаційні ресурси, а головне - щирі та відкриті люди, які проживають у селах та займаються особистим селянським господарством.

Сьогодні інтерес до сільського зеленого туризму (СЗТ) зростає, збільшується кількість туристів, які відпочивають у сільській місцевості, та сімейних господарств, які надають послуги у сфері сільського зеленого туризму. Разом з тим, гостріше постають питання правового забезпечення, удосконалення роботи та підготовки кадрів у сфері сільського зеленого туризму, об’єднання розрізнених садиб для лобіювання власних інтересів, комунікації та навчання. Ці проблеми стали основними мотивами започаткування проекту: «Сільський зелений туризм - від роз’єднаних садиб до територіальних кластерів».

Цей проект реалізується Громадською організацією «Спілка Сільського Зеленого Туризму України» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID через проект «Підтримка аграрного і сільського розвитку».

Метою проекту є створення сприятливого нормативно-правового поля для залучення сільського населення до надання послуг із сільського зеленого туризму та удосконалення фахової системи підготовки робітників і спеціалістів сфери сільського зеленого туризму.

Головні завдання, які будуть реалізовані в рамках проекту, такі:

  • Створення сприятливого правового поля для залучення сільського населення до надання послуг із сільського зеленого туризму без реєстрації їх як суб’єктів підприємницької діяльності та забезпечення пільгового оподаткування доходів.
  • Створення платформи для комунікацій та зворотного зв’язку, інформування та роз’яснення власникам особистих селянських господарств (ОСГ) та селянських фермерських господарств (СФГ) їхніх прав та обов’язків при наданні послуг сільського зеленого туризму, а також надання юридичного та інформаційного захисту надавачам і отримувачам цих послуг.
  • Модернізація та удосконалення програми добровільної категоризації «Українська гостинна садиба» як системи внутрішнього контролю якості послуг у сфері сільського зеленого туризму, формування всеукраїнської мережі категоризованих садиб.
  • Розробка моделі кластеру сільського зеленого туризму.
  • Удосконалення фахової системи підготовки та перепідготовки робітників і спеціалістів сфери сільського зеленого туризму.
  • В ході проекту будуть проходити семінари на актуальні теми з категоризації, розвитку та вдосконалення знань в сфері послуг СЗТ. Передбачено проведення круглого столу, який стосуватиметься навчання власників ОСГ і СФГ та фахівців у сфері сільського туризму. Також відбудеться науково-практична конференція: «Сільський зелений туризм – від роз’єднаних садиб до територіальних кластерів». Будуть підготовлені та розповсюджені інформаційні брошури на тему СЗТ; буде запущено інформаційний портал для комунікації, поширення інформації, та отримання зворотного зв’язку; будуть створені карти категоризованих садиб та проведено цілу низку заходів щодо лобіювання змін до Закону України «Про особисте селянське господарство» щодо розвитку сільського зеленого туризму», які матимуть сприятливі наслідки для розвитку СЗТ.

    Досягнути поставлених завдань можливо лише за умови активної співпраці між народними депутатами, представниками центральних та місцевих органів влади, громадськими організаціями, територіальними громадами, ЗМІ, зеленими господарствами та іншими зацікавленими сторонами. Тому запрошуємо усі зацікавлені сторони долучитись до розвитку сільського зеленого туризму в Україні!

    Контактна інформація:

    Керівник проекту - Васильєв Володимир Павлович, тел: +38 067 252 10 12, +38 066 134 45 24,

    e-mail: vgt951@gmail.com.

    Координатор проекту з питань правового забезпечення - Гафурова Олена Вікторівна, тел.: (044)259–97–25, 067 776 31 72, e-mail: Gafurova.olena@gmail.com.

    Координатор проекту з кластерного моделювання, категоризації послуг та освітніх програм - Зінько Юрій Володимирович, тел: + 38 050 9598847; +38 032 2964-628; факс +38032 261-60-48, e-mail: zinkoyuriy@gmail.com.

    Координатор заходів проекту з інформаційного забезпечення ЗМІ - Марченко Анастасія Олександрівна, тeл: +380509136835, е-mail: amarchenko@cure.org.ua

    Проект USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» реалізується компанією «Кімонікс Інтернешнл Інк.» і покликаний сприяти комплексному та сталому економічному зростанню шляхом розвитку аграрного сектора і створення більш привабливих умов проживання у сільській місцевості України. Проект триватиме до липня 2020 року. Детальна інформація про проект: https://www.facebook.com/usaid.ards.

    ***

    Американський народ через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу вже понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах, як економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. В Україні Агентство США з міжнародного розвитку надає технічну і гуманітарну допомогу починаючи з 1992 року. Щодо додаткової інформації про програми USAID в Україні звертайтеся у відділ USAID із зв’язків із громадськістю за телефоном +38 (044) 521-5741 або на сторінку в соціальній мережі Facebook: www.facebook.com/USAIDUkraine.



    Комментарии

    Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
    Напишите ваш комментарий
    Комментарий:

    ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

    Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
    Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
    Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
    Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
    Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
    Приємно, що стільки вірних відповідей!