Поліція, громада і спільні дії

20.10.17, 18:13

Вчора в соціальному центрі матері і дитини були гості. І вареники. Такі події трапляються у центрі нерідко: заклад є не тільки тимчасовим помешканням для жінок з крихітними дітьми, але й допомагає соціалізуватись молодим мамам, чиє життя переважно пройшло у притулках та інтернатах. Втім, сама концепція заходу була незвичною. До жінок завітали патрульні поліцейські, професійні кухарі і аматорки кулінарної справи. Всі разом вчились робити вареники - таку звичайну і дуже домашню страву.

За професійну складову відповідали чарівниці кейтерингової компанії "Авокадо". Цей бізнес ще досить "молодий", працює лише кілька років, проте уже добре знаний у місті: кава-паузи і обіди "Авокадо" куштували і гості бізнес-заходів, і учасники різноманітних навчальних семінарів, і ще багато хто. Дівчатам, які живуть у Центрі, повари Таміла і Софія показували, як робити вареники з вишнями: смачні, як у бабусі і красиві, як у ресторані - з вишневим соусом, притрушені цуковою пудрою і прикрашені лісточками м'яти. М'ята, до речі, вирощена мешканками центру власноруч: поламані тяжкою долею душі тут лікують і садом, доглядом за рослинами.

Домашнім рецептом вареників з картоплею: справжніх, з цибулькою і шкварками, поділилась із мешканками Центру директорка Центральноукраїнського державного будинку художньої та технічної творчості Ольга Коптєва. ЦДБХТТ та соціальний центр теж плідно спіпрацюють: гуртківці проводили для жінок майстер-класи, акції краси.

Патрульні поліцейські теж часті гості закладу - часто приїжджають з тематичними бесідами і завжди не з пустими руками. Проте цього разу дівчата у формі були такими ж ученицями кулінарного майстер-класу, як і мешканки центру. Чому це так важливо?

Подібні неформальні зустрічі насправді дуже розповсюджені у інших країнах. Це - один з елементів «Community Policing» - поліцейсьої діяльності, орієнтованої на громаду. В такій нехитрій спільній діяльності вибудовується найголовніше - довіра.

"Патрульні звичайно мають служити і захищати. Проте дуже важливо, щоб і громада йшла їм на зустріч і співпрацювала у тому випадку, коли має місце правопорушення. Це, як мінімум, повідомлення про якісь події, готовність давати свідчення, не приховувати якісь негаразди. Жінки, що перебувають у Центрі, часто є жертвами домашнього насильства. Це звучить дивно, але вони більше довіряють насильникам, аніж поліції", - коментує одна з ініціаторок заходу, представниця НРГО "Турбота" Ольга Гріднєва.

"Наші клієнтки, як правило, складні особистості. Для того, щоб вони розговорилися, ділились своїми проблемами, треба докладати чимало зусиль. Незвичайне амплуа патрульних поліцейських - чудовий інструмент для побудови такої довіри", - вважає директорка Центру Інна Жолобова.

Вареники вийшли дууже смачними. І спілкування з кожною хвилиною ставало все теплішим. На початку заходу клієнтки Центру соромились та побоювались людей у формі. А наприкінці - охоче ділились особистим і запрошували у гості ще.




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!