Мистецький світ Юрія Гончаренка

03.12.17, 12:00

Нещодавно в обласному художньому музеї відкрилась експозиція «Мистецький світ», присвячена 55-ти річчю від дня народження члена Національної спілки художників України Юрія Гончаренка.

Народився художник 29 листопада 1962 року в Кіровограді. Навчався в Кіровоградській дитячій школі імені Олександра Осмьоркіна, яку закінчив у 1980 році. Потім, до 1985 року – навчання на відділенні художнього оформлення Дніпропетровського державного художнього училища ім. Є. Вучетича. Під час навчання і після, пробує себе у різних напрямках – абстрактне формальне та реалістичне мистецтво. У 1990 році Юрія Гончаренка приймають до Національної спілки художників України. Він є учасником десятка Всеукраїнських художніх виставок. Твори майстра зберігаються в Кіровоградському обласному художньому музеї та міському художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна, приватних збірках України, Росії, Білорусії, Німеччини, Японії, Польщі, Ізраїлі.

Для його творчості характерні декоративність, знаковість, символічність. Його роботи вирізняє цікава авторська техніка та своєрідний симбіоз декоративного живопису і культури поп-арту, в них панує дух фантастичності, потяг до надзвичайного, таємничого і символічного. Твори художника непересічні, в них градація різних кольорів: таємничість зелених різних відтінків, спалахи білого, ритміка червоного, прозорість блакитного… Колоризм його картин – наслідок чуттєвого сприйняття переживань, настроїв, що в ньому живуть. Про свої роботи Юрій Гончаренко говорить: «Я хочу популяризувати українське мистецтво, кольорову гаму і символіку Кіровоградщини, щоб було видно, що мої твори зі степової зони, де випалена трава, сонце, тополі». Перебуваючи в колі актуальних творчих проблем, художник ніколи не втрачає глибинних, генетично закодованих у його підсвідомості зв’язків з народними традиціями.

У співавторстві із ще одним нашим земляком, мистецтвознавцем Олександром Босим, в 2003 році упорядкував та видав унікальний календар «Трипільське диво». Учасник обласних та всеукраїнських мистецьких пленерів. А 2010 рік стає знаковим для Юрія Борисовича Гончаренка – у номінації «Декоративно-прикладне мистецтво» він стає лауреатом обласної премії в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка за вагомий творчий доробок останніх років.

Твори, які представлені в експозиції музею – це живописні картини художника: «Натюрморт під калиновим кущем» (1988), «Автопортрет» (1989), «Світлиця» ( 2008), Польові квіти» (2006), «Арсенівка» (2007) та твір «Вечеря після стуку в двері» (1993), виконаний в авторській техніці, в якій останні роки працює автор.

Маючи великий творчий досвід, майстер в постійному пошуку, кожного дня виношує нові ідеї, прагне створювати щось своє, оригінальне, а в своїх роботах дає можливість глядачам самим осмислити зміст творів. Своєрідні за колірним вирішенням, незвичною структурою, його авторські декоративні композиції створюють щирий діалог і взаєморозуміння автора та глядача.

Ольга Шапова, зберігачка фондів І категорії Кіровоградського обласного художнього музею



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!