Україна та ЄС: спільні цінності демократії, верховенства права і захисту прав людини

13.12.17, 10:00

Минулого тижня у Брюсселі Європейський Союз та Україна провели 4-у зустріч Ради асоціації. Це була перша така зустріч після набуття чинності Угодою про асоціацію між ЄС та Україною (1 вересня 2017 року), включаючи глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі, а також з часу встановлення безвізового режиму для українських громадян (11 червня 2017 року), які подорожують до Європейського Союзу.


Учасники зустрічі вкотре підтвердили свою відданість питанням політичної асоціації та економічної інтеграції між Європейським Союзом та Україною що ґрунтується на спільних цінностях демократії, верховенства права і захисту прав людини. Рада асоціації привітала прогрес у виконанні всеохопного порядку денного реформ, попри важкі безпекові проблеми України. Також вона дала оцінку крокам у напрямі впровадження Угоди про асоціацію, підкресливши водночас потребу в активізації зусиль із впровадження реформ. Учасники привітали створення Україною інституційної та нормативно-правової бази для посилення імплементації, координації та моніторингу виконання Угоди про асоціацію, включаючи новий урядовий план. У зв’язку із цим вони очікують на запровадження моніторингового онлайн-механізму «Пульс угоди».

Рада асоціації переглянула та обговорила шляхи просування у реформах, що їх було спільно закріплено Євросоюзом і Україною в Порядку денному асоціації. Вона привітала прогрес, який було досягнуто у сфері децентралізації, реформі державного управління, а також щодо ухвалення в першому читанні Виборчого кодексу та закону про приватизацію. ЄС привітав ухвалення законодавства щодо фінансування охорони здоров’я. Євросоюз заохотив чинне впровадження Україною реформи сфери охорони здоров’я, висловивши підтримку зусиллям уряду у цьому напрямі. Також ЄС віддав належне низці амбітних реформ, які уряд розпочав у соціальній сфері (включаючи пенсійну реформу) з метою підняття рівня життя громадян України. Союз вкотре підтвердив свою підтримку вагомим зусиллям України з проведення реформ, включаючи фінансову допомогу, пов’язану з конкретним прогресом у реформах.

Рада ЄС обговорила пропозицію України з приводу підготовки кроків у напрямі подальшої інтеграції країни у Енергетичний союз, Єдиний цифровий ринок, а також щодо Митного союзу між Євросоюзом і Україною.

Учасники зустрічі очікують на ухвалення Україною нового Трудового кодексу, а також ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбі з цими явищами (Стамбульської конвенції). Рада асоціації взяла до відома модернізацію Україною своїх освітньої, дослідницької та інноваційної систем і поліпшення їхнього показника якості та конкурентоздатності. Стосовно закону про освіту, Рада погодилася у необхідності гарантування шани чинних прав осіб, які належать до національних меншин, як це закріплено у конвенціях ООН і Ради Європи. Також важливо забезпечити недискримінацію осіб, які належать до меншин, та шану розмаїття, повністю взявши до уваги експертну оцінку органів Ради Європи.

Учасники зустрічі підкреслили важливість свободи медіа та плюралізму медійного середовища, зберігаючи обережність щодо пропорційності заходів із захисту національної безпеки та погоджуючись із потребою забезпечення належних ресурсів для роботи суспільного мовника. Євросоюз і Україна домовилися активізувати свої комунікаційні зусилля, зокрема за допомогою нещодавно створеної неформальної робочої групи зі стратегічних комунікацій, окресливши далекосяжний порядок денний реформ і можливості, які постають з Угоди про асоціацію для українських громадян, а також задля протистояння кампаніям з дезінформації.

Рада асоціації привітала прогрес, досягнутий у впровадженні судової реформи, зокрема створення нового Верховного суду, а також у боротьбі проти корупції. Учасники засідання погодилися щодо потреби продовжувати докладати вагомі зусилля у цій сфері та вкотре закликали до необхідності забезпечення незалежності, повної ефективності та належних ресурсів для спеціалізованих антикорупційних інституцій. Рада наголосила на важливості створення спеціалізованого антикорупційного суду в Україні та гарантування його повної незалежності, а також ефективного механізму перевірки електронних декларацій статків та подальшого повернення активів. Учасники визнали вагому роботу із розслідування випадків корупції на високому рівні, що її провело НАБУ, та погодилися щодо потреби продовжувати впровадження судової реформи. Рада асоціації похвалила загальну прозорість процесу відбору суддів до нового Верховного суду, підкресливши потребу у підтримці суспільної довіри, адекватно зважаючи на питання неупередженості під час процесу відбору. Рада асоціації привітала ключову роль, яку громадянське суспільство відіграє у боротьбі проти корупції серед інших реформ; вона погодилася, що вимоги щодо декларування статків антикорупційними неурядовими організаціями слід вилучити, а правила прозорості з приводу фінансової підзвітності НГО мають бути приведені у відповідність до міжнародних стандартів і стандартів Ради Європи. Вони погодилися просуватися у напрямі впровадження реформи безпекового сектору, вітаючи підтримку, яку у цьому аспекті надає Консультативна місія ЄС (EUAM). Рада асоціації підтвердила обопільний інтерес у подальшому зміцненні співпраці між Україною та Євросоюзом у безпековій сфері. Особливо це стосується інтегрованого управління кордонами та боротьбу з такими проблемами: нерегулярною міграцією, тероризмом, кіберзлочинами, відмиванням грошей, торгівлею людьми, обліком та поверненням активів, контрабандою та незаконною торгівлею. Також у цьому контексті йдеться про участь України, за потреби, у ініціативах ЄС. Обидві сторони погодилися з приводу важливості проекту закону України щодо національної безпеки, чекаючи на його ухвалення.

Євросоюз відзначив ведення Україною раціональної макроекономічної політики та зусилля у відновленні довіри до фінансового сектору. Рада асоціації погодилася щодо потреби у сприятливому та надійному інвестиційному та бізнесовому кліматі, включаючи підтримку розвитку малих і середніх підприємств в Україні, зменшення тягарів нормативно-правової відповідності для бізнесу та сприяння у доступі до фінансових ресурсів. ЄС закликав до подальших кроків у напрямі реформування державних підприємств в Україні, а також щодо просування у здійсненні земельної реформи.

Рада асоціації взяла до відома важливість чинного темпу реформи енергетичного сектору. Вона вкотре підтвердила роль України як стратегічної країни з довготривалого транзиту газу і ключового партнера Європейського Союзу в цьому контексті. ЄС знову засвідчив свою готовність продовжувати співпрацю щодо спільної модернізації та управління українською газотранспортною системою і сховищами, а також підкреслив необхідність у завершенні реформи газового сектору. Учасники зустрічі звернули увагу на потенціал, що його має енергоефективність для енергетичної незалежності України, та погодилися щодо потреби у швидкому впровадженні відповідного законодавства і Фонду енергоефективності. Також Україна погодилася з приводу потреби у функціональному розподілі Нафтогазу та поліпшенні управління, що стосується енергетичного регулятора. Рада привітала чинну та майбутню співпрацю в енергетичній сфері, що ґрунтується на принципах солідарності та довіри.

Рада асоціації підкреслила важливість якнайшвидшого підписання угоди про Спільний авіаційний простір між ЄС та Україною, відповідно до положень Угоди про асоціацію між Євросоюзом та Україною.

Рада асоціації також привітала підписання документу про спільне розуміння на високому рівні, який прокладає шлях для розширення ключових Транс’європейських транспортних мереж (TEN-T) Євросоюзу на територію України. Рада також підтвердила важливість включення внутрішніх водних шляхів України до мережі ЄС TEN-T, яке може відбутися на підставі поступу, що його має здійснити Україна стосовно дотримання міжнародних конвенцій з питань захисту довкілля.

Рада асоціації також відзначила великий потенціал для співпраці між ЄС та Україною щодо розширення позитивних досягнень Єдиного цифрового ринку ЄС на Україну, відповідно до пріоритетів, що їх було визначено у декларації 2-ї міністерської зустрічі Східного партнерства з цифрової економіки, яка відбулася 5 жовтня 2017 року у Таллінні. Йдеться про підвищення доступу до високошвидкісного бродбенду, зменшення тарифів на роумінг, координацію політик щодо спектру частот та створення нових робочих місць у галузях цифрової економіки.

Рада асоціації також позитивно відзначила початок промислового діалогу високого рівня, що відбувся у березні 2017 року, і що сприятиме подальшій економічній інтеграції між ЄС та Україною. Це створюватиме умови для посиленої співпраці між підприємствами Євросоюзу та України у світових, європейських та регіональних ланцюгах постачання, а також спонукатиме обмін з їхніми партнерами з ЄС.

Рада асоціації також очікує на презентацію поступу, що його здійснила Україна в сфері здійснення програми реформ. Ця презентація відбудеться на конференції з реформ в Україні, яку буде проведено в Копенгагені. Учасники зустрічі привітали зростання двосторонньої торгівлі між ЄС та Україною та звернули увагу на зростання торговельних потоків на 27% протягом перших восьми місяців 2017 року порівняно з ідентичним періодом минулого року. Рада асоціації також привітала набуття чинності додатковими автономними торгівельними преференціями, що їх запропонував ЄС Україні. Обидві сторони погодилися зосередитися на ефективному та вчасному впровадженні норм про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі, зокрема щодо запровадження митних процедур, що полегшують торгівлю, прийняття санітарних та фітосанітаних норм та технічних регламентів та стандартів щодо гарантування безпечності продукції для споживачів з ЄС та України. Сторони також досягнули згоди зосередити свою роботу на реформуванні систем державних закупівель, що дозволить заощадити кошти платників податків, а також на захисті прав інтелектуальної власності, що створить умови для розвитку креативних секторів економіки. Євросоюз спонукав Україну продовжувати боротьбу проти корупції та конфлікту інтересів для якнайшвидшого поліпшення бізнесового та інвестиційного клімату та усунення перешкод для торгівлі.

Задля ефективної імплементації Угоди про асоціацію Рада погодилася інтенсифікувати діалог між сторонами щодо оновлення додатків до Угоди та ухвалення нагальних дорожніх карт для успішного наближення українського законодавства до законодавства ЄС, як цього вимагає Угода.

ЄС підтвердив свою повну підтримку незалежності, суверенності та територіальної неподільності України в межах її кордонів, визнаних міжнародною спільнотою, та висловив занепокоєння через погіршення безпекової ситуації на Сході України. ЄС вкотре наголосив на своїй підтримці усіх зусиль, спрямованих на досягнення довготривалого та мирного врегулювання конфлікту у східній Україні, включно із Нормандським форматом та Тристоронньою контактною групою. Рада асоціації погодилась, що повноцінна імплементація Мінських угод усіма сторонами є необхідною, а також наголосила на відповідальності Росії у цьому напрямі. Україна наголосила на потребі посилити залученість міжнародної спільноти для мирного вирішення ситуації на Донбасі та представила своє бачення можливої майбутньої миротворчої місії ООН. ЄС нагадав, що чинність економічних санкцій проти Росії залежить від повної імплементації Мінських угод. Рада асоціації підкреслила важливість повноцінного, безпечного та безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ) та дотримання безпеки її співробітників та обладнання.

Рада асоціації вкотре висловила свою стурбованість через погіршення гуманітарної ситуації на території конфлікту та зростання кількості порушень режиму припинення вогню із застосуванням важкої зброї, особливо у районах, де проживає цивільне населення. Рада асоціації засудила порушення ситуації із правами людини на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей. ЄС підкреслив свою готовність відіграти важливу роль у зусиллях, спрямованих на відновлення та відбудову Донбасу. Рада асоціації зазначила потребу у соціально-економічних зв’язках між непідконтрольними Україні територіями та рештою України, наголосила на необхідності постачання води, електроенергії та інших комунальних ресурсів через лінію розмежування, а також на зменшенні ризиків для довкілля, створенні безпечних зон навколо критично важливої цивільної інфраструктури та забезпеченні руху людей та товарів. Рада асоціації відзначила роботу української влади у цьому напрямку.

ЄС підтвердив свою політику невизнання незаконної анексії Автономної республіки Крим та міста Севастополя Росією. Україна представила власну ініціативу щодо заснування міжнародної групи друзів українського Криму. Рада асоціації засудила чинну мілітаризацію півострову Росією та погіршення ситуації із правами людини, включно із забороною діяльності органу самоврядування кримських татар (Меджліс) та переслідуваннями тих, хто не визнає незаконну анексію. Рада асоціації закликала негайно звільнити усіх незаконно затриманих громадян Україні, що перебувають на незаконно анексованому півострові та у Росії.

Рада асоціації позитивно відгукнулась про широку співпрацю між Україною та ЄС у сфері Європейської спільної зовнішньої та безпекової політики, зазначаючи високий рівень узгодженості України із заявами та деклараціями ЄС щодо міжнародних та регіональних питань, а також участь України у діяльності бойових підрозділів ЄС. Вона відзначила значний прогрес у імплементації Адміністративної угоди між Міністерством оборони України та Європейською оборонною аґенцією.

Рада асоціації закликала усі держави допомогти у розслідуванні та судовому провадженні проти відповідальних за збиття рейсу MH17. Вони повинні бути притягнуті до відповідальності, як того вимагає Резолюція Ради Безпеки ООН №2166.

Рада асоціації взяла до відома результати 5-го саміту Східного партнерства в Брюсселі. ЄС відзначив активну залученість України у рамках Східного партнерства як важливий вимір Європейської політики сусідства (ЄПС). Рада асоціації також наголосила на збереженні інклюзивності Східного партнерства та актуальності залучення України та інших партнерів, що підписали Угоди про асоціацію та Угоди про поглиблену та всеохопну вільну торгівлю із ЄС, у обговоренні прогресу, можливостей та викликів стосовно реформ, пов’язаних із асоціацією, з метою полегшення повної імплементації Угод про асоціацію та Угод про поглиблену та всеохопну вільну торгівлю.

Рада асоціації підтримала підписання:

  • фінансової угоди щодо програми підтримки ЄС для східної України, яка передбачає надання 50 мільйонів євро для посилення місцевих органів влади, економічного відновлення, безпеки громади та соціальної згуртованості на підконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей;
  • фінансової угоди щодо полегшення участі України у Стратегії ЄС для Дунайського регіону, що дозволить її повну інтеграцію у Дунайську транснаціональну програму для просування довготривалого економічного розвитку та співпраці в басейні Дунаю.

Більше інформації:
Звіт виконання Угоди про асоціацію
Довідкова інформація з приводу відносин між ЄС та Україною
Веб-сайт Представництва ЄС в Україні
Веб-сторінка саміту між ЄС та Україною (12-13 липня 2017 року)
Веб-сайт Групи підтримки України у Європейській Комісії
Веб-сайт торговельних відносин між ЄС та Україною
Прес-реліз: Європейська Комісія готова розглянути питання подальшої макрофінансової допомоги Україні за умови активізації реформ



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!