Етнічне розмаїття об’єднує Україну!

17.01.18, 16:00
Іраїда Геращенко, Вікторія Талашкевич, Людмила Видриган та Ірина Новожилова, фото - Олексій Чумаченко
Іраїда Геращенко, Вікторія Талашкевич, Людмила Видриган та Ірина Новожилова, фото - Олексій Чумаченко

"Етнічне розмаїття об’єднує Україну" - такою була ключова теза прес-конференції, яка відбулася днями у столиці за проектом "Радіо Марафон Розмаїття". Проект втілювала громадська організація "Прес-клуб реформ" із Кіровоградщини за підтримки Чорноморського Фонду Регіонального Співробітництва.

Участь у прес-конференції взяла Вікторія Талашкевич, координаторка "Прес-клубу реформ" із міста Кропивницький, а також представниці організацій-партнерів проекту - Іраїда Геращенко, активістка центру "Успішна жінка" (Херсон) та Ірина Новожилова, очільниця Житомирського прес-клубу. Також серед запрошених була Людмила Видриган, голова Херсонського обласного відділення Всеукраїнської асоціації корейців - одна із героїнь програми "П’ята графа", яка виходила в ефір у рамках проекту на Громадському радіо.

Під час прес-конференції її учасниці підвели підсумки проекту та презентували книгу із інтерв'ю учасників та учасниць програми "П’ята графа".

-
Проект мав на меті підняти національний дискурс щодо запобігання конфліктам та зменшенню дискримінації таких уразливих груп у сучасному українському суспільстві, як представники етнічних груп і внутрішньо переміщені особи, - підкреслює керівниця проекту Вікторія Талашкевич. За її словами, Україна є державою із розмаїтим культурним, етнічним, релігійним та мовним підґрунтям. Ефіри на Громадському радіо дозволили показати, що наше суспільство – багатонаціональне, і існує чимало сильних субрегіональних ідентичностей зі своє історією та культурним походженням. Герої та героїні із Одеської, Херсонської, Кіровоградської та Житомирської областей розповідали в ефірах про процеси інтеграції населення, про існування етнічних та культурних забобонів, про важливість підвищення довіри поміж різними групами суспільства.

Іраїда Геращенко та Вікторія Талашкевич, фото - Олексій Чумаченко
Іраїда Геращенко та Вікторія Талашкевич, фото - Олексій Чумаченко
На цьому наголосила і Іраїда Геращенко, активістка центру "Успішна жінка" із міста Херсон. За її словами, протягом проекту на Херсонщині вдалося налагодити конструктивний діалог та залучити жінок-переселенок до активного використання засобів візуалізації та просування власних громадських ініціатив і бізнесу онлайн. Втім, медіа досі не багато пише про життя, виклики та перемоги як внутрішньо переміщених осіб, так і представників етнічних груп. Таке спостереження пані Іраїди за ситуацією на Херсонщині підтримала і очільниця Житомирського прес-клубу Ірина Новожилова. За її словами, навіть такі яскраві події, як благодійний різдвяний ярмарок, влаштований переселенцями для продажу солодощів і збору коштів на потреби дітей-сиріт, не викликав належного відгуку у медіа Житомирщини.

Ірина Новожилова, фото - Олексій Чумаченко
Ірина Новожилова, фото - Олексій Чумаченко
- Відсутність зацікавленості та байдужість медіа до проблем вразливих груп населення, це для нас виклик, з яким доведеться активно працвати найближчим часом, - зазначила Ірина Новожилова.


І справді,
поширення стереотипів та зростання нетерпимості до "інакшості" в Україні стає ключовими чинниками нових і нових конфліктів. А недостатність спільних платформ для обговорення гострих питань між представниками різних соціальних та етно-релігійних груп провокує багато припущень, інтерпретацій та невизначеності серед людей. Тому представники громадськості, зокрема, етнічних груп організовують та проводять чимало заходів, щоб цей діалог вибудувати.

- У нас на Херсонщині створена Рада національних меншин, яка збирається і планує та координує роботу етнічних груп, а окремо
наше обласне відділення Всеукраїнської асоціації корейців проводить чимало заходів, зокрема цієї осені саме у Херсоні буде масштабний всеукраїнський фестиваль, на який приїдуть гості та учасники з різних областей України, - розповіла Людмила Видриган, голова Херсонського обласного відділення Всеукраїнської асоціації корейців. Пані Людмила переконана, що співпраця і взаємодія сприятимуть як кращому порозумінню між представниками різних груп, так і загальному миру в Україні.

Людмила Видриган та Ірина Новожилова, фото - Олексій Чумаченко
Людмила Видриган та Ірина Новожилова, фото - Олексій Чумаченко
Більше про проект - на сайті: http://kirovohradpressclub.org/-diverstity-marath...

Фейсбук-сторінка проекту: https://www.facebook.com/DiversityMarathon



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!