​Госпітальні ради Кіровоградської області. Хто визначатиме майбутнє наших лікарень?

12.02.18, 16:00

Цього року три госпітальних округи Кіровоградської області розроблять свої плани розвитку системи вторинної медичної допомоги. Цю роботу будуть виконувати спеціальні інституції - госпітальні ради, які були створені в кінці минулого року в кожному госпітальному окрузі. Саме госпітальні ради будуть визначати майбутнє лікарень, що розташовані на території нашої області.

Хто увійде до складу госпітальних рад, вирішували органи місцевого самоврядування районного і міського рівнів. Нормативні документи Міністерства охорони здоров'я України містять спеціальну формулу, згідно якої розраховувалося кількість членів в кожній госпітальній раді. Всього до складу цих дорадчих органів має увійти 68 представників. Однак, цей процес сповільнюється через те, що деякі місцеві ради, ще не проголосували за своїх кандидатів. Наприклад, Долинська і Новомиргородська районні ради.

Разом з тим, вже зараз можна подивитися на склад кожної з трьох госпітальних рад і визначити, хто ж буде вирішувати майбутнє медичної допомоги. Практично всі місцеві ради віддали перевагу медичним працівникам. Найбільше представництво цієї категорії учасників відзначено в госпітальній раді Олександрійського госпітального округу (59%). Найменша в госпітальній раді Західного госпітального округу (43%).

У госпітальній раді Кропивницького госпітального округу, в порівнянні з іншими, відзначений найбільший показник представництва чиновників (35%). Найменше представництво чиновників в госпітальній раді Олександрійського округу (23%). У госпітальній раді Західного округу відзначено найбільшу кількість голів районних державних адміністрацій, майже 20%.

Кропивницька госпітальна рада відзначилася найменшим представництвом депутатського корпусу (13%). Найбільший показник в цьому контексті має Західний госпітальний округ (24%).

Разом з тим, ці показники ще нічого не говорять про ефективність роботи госпітальних рад. Найближчим часом, будуть відбуватися перші в цьому році засідання і кожна рада повинна визначитися з тим, як вони будуть розробляти багаторічні плани розвитку медичної допомоги в своєму госпітальному окрузі.

Схоже першим, хто проведе засідання в цьому році стане госпітальна рада Кропивницького госпітального округу. Засідання відбудеться 14 лютого 2018 року в Кропивницькому. На засіданні буде прийнято Положення, затверджено графік засідань на 2018 рік та розроблено форму збору статистичної інформації для створення багаторічного плану розвитку медичної допомоги. Крім того, очікується, що на цьому засіданні буде ухвалено рішення про залучення до роботи в госпітальній раді представників громадськості.

текст та інфографіка - Володимир Бочаров-Туз


Матеріал публікується в рамках реалізації проекту ГО Центру "Ейдос" " Громадський контроль процесу формування госпітальних округів в регіонах" за фінансової підтримки програмної ініціативи "Громадське здоров'я" міжнародного фонду "Відродження".



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!